Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruzni labirint
  • 16.09.2022. 18:00

Najveći svjetski kukuruzni labirint posvećen James Bondu: Zasijan pomoću GPS-a

Na površini od 28 ha sortnog pokusa prostiru se staze duge 16,1 km koje tvore motive iz filmova o agentu 007. Za izradu su upotrebljeni traktori upravljani GPS-om

Foto: Richardson Adventure Farm
  • 1.697
  • 128
  • 0

Najveći kukuruzni labirint na svijetu napravljen je na Richardson Adventure Farm u blizini američkog grada Čikaga u Ilinoisu, piše Secret Chicago. Ove godine farma proslavlja 60. godišnjicu prvog filma o tajnom agentu James Bondu. 

Napravljena su četiri dijela, svaki sa svojim ulazom i izlazom, a međusobno su povezani. Motiv za formiranje uzorka labirinta su lica glumaca koja su tumačila ovaj kultni lik, nezaobilazni Aston Martin DB5 i Casino de Monte Carlo. Na uzorku su predstavljeni Timothy Dalton, Roger Moore, Sean Connery, Pierce Brosnan, Daniel Craig.  

Napravljen zahvaljujući GPS-u

Na površini od 28 ha sortnog pokusa prostiru se staze duge 16,1 km. Za izradu su upotrebljeni traktori upravljani GPS-om.

I sjetva je unaprijed programirana tako da ostavlja nezasijana područja koja formiraju sliku.

"Iako je to najveći labirint na svijetu, oni koji ulaze mogu odabrati desetominutnu stazu koja skreće samo lijevo ili sve učiniti za oko sat i po. Na kontrolnim punktovima su karte, postoje tri izdignuta mosta koja povezuju četiri dijela. Ne možete se izgubiti”, rekla je Wendy Richardson.

Staze za šetanje, igre, kviz i mostovi u polju kukuruza

Turistički program

Šetnja stazama može trajati od 10 minuta do 2 h. Mostovi posjetiteljima pomažu u orijentaciji i omogućavaju lakše snalaženje i pronalazak izlaza. Svaki dio ima nekoliko kontrolnih punktova. Cijeli doživljaj upotpunuju zasebne staze koje se razlikuju po dužini i težini, a uključuju istraživanje, pitanja iz kviza i pronalaženje svih kontrolnih točaka kojih je ukupno 24.

Otvoren je prvi posavski kukuruzni labirint "Hrvatica"

Farma nudi kompleksan i cjelogodišnji turistički program. U ponudi su avanturistički park, štagalj za iznajmljivanje, toranj za promatranje, visoki tobogani, zip line, staze za bicikla. Nudi se mogućnost hranjenja i maženja životinja. Na dan otvaranja izložen je Aston Martin koji se koristio u filmu o agentu 007.

Richardsoni već godinama tematski izrađuju labirinte, a neki od poznatijih tema su Beatlesi, Apollo 11 i drugi. 


Tagovi

Seoski turizam James Bond Richardson Adventure Farm Sean Connery Daniel Craig Labirint Kukuruzni labirint


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]