Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroturizam
  • 27.04.2021. 09:55
  • Šibensko-kninska, Razvođe

Na seoskom imanju obitelji Duvančić gosti spavaju u stoljetnim hrastovim bačvama

U njima se nekada čuvalo vino, a danas su sobe okrunjene sa četiri sunca, što je ekvivalent pet zvjezdica. U izgradnju nesvakidašnjeg naselja uložili su 1,5 milijuna kuna.

Foto: Agroturizam Duvančić
  • 4.980
  • 926
  • 1

Obiteljsko gospodarstvo Duvančić smješteno je u malom selu Razvođe, u kojem je do rata živjelo petstotinjak, a danas svega 170 stanovnika. Iako je većinom riječ o starijim ljudima, ima i nekoliko mladih obitelji koje su se odlučile vratiti ili pak ne napustiti rodno selo.

Nakon završenog studija, vratio se i Marko Duvančić te tamo izgradio impozantno gospodarstvo koje danas, osim vinograda koji se prostiru na površini od 13 hektara prominskog vinogorja, u srcu Dalmacije, u sklopu imanja ima i vinariju u kojoj proizvode sedam vrsta vina.

Dio imanja dom je za domaće životinje, magarca, ovce i koze, kokoši... Tu je i restoran "Pilipovi dvori" te neobične sobe za smještaj gostiju u sklopu "Konobe dida Marka". Izgrađeni su i dodatni sadržaji, tenisko i dječje igralište, balotalište i bazen...

67.000 trsova, sedam sorti i devet proizvoda

Kako je nastalo današnje "carstvo" obitelji Duvančić,  ispričao nam je sam vlasnik, koji je 2007. proglašen najboljim mladim vinarom i vinogradarom Hrvatske, a 2014. bio i jedan od predstavnika Hrvatske u Europskom parlamentu, na kongresu mladih poljoprivrednika Europe.

"Još kao dječak odabrao sam svoje buduće zanimanje. Znao sam da se želim baviti vinarstvom i vinogradarstvom te sam upisao srednju poljoprivrednu školu. No, onda je izbio rat, područje na kojem živim bilo je okupirano, a vinogradi moje obitelj uništeni. Ipak, od cilja koji sam si zacrtao, nisam odustao, pa sam upisao Agronomski fakultet u Zagrebu", kaže Marko koji se, čim je njihovo selo oslobođeno, s obitelji "bacio na posao".

"Te jeseni 1995. počeli smo sređivati parcele, a godinu dana kasnije, dok sam još studirao, posadio sam svoj prvi, poslijeratni vinograd od dvije tisuće trsova“, prisjeća se.

Svake je godine podizao nove nasade, te je od početnih dvije tisuće, vinograd do danas proširio na 67 tisuća trsova.

Većinu proizvedenog vina plasiraju u vlastitu restoranu

Zastupljeno je čak sedam sorti vinove loze, od kojih ova vrijedna obitelj proizvodi sedam sortnih vina i dvije vrste prošeka. Iako 60 do 70 posto proizvedenog plasira u vlastitom restoranu, u sklopu kojeg je kušaonica, jedan dio vina i prošeka iz njegove vinarije toči se i po restoranima širom Hrvatske.

Luksuzne sobe u stoljetnim bačvama

"Proizvodimo vino od autohtonih sorti debita, lasina crna, plavine i maraštine, te čuvenih sorti merlota, syraha i cabernet sauvignona. Kada smo stabilizirali tu proizvodnju i potpuno opremili vinariju, krajem 2007. godine, odlučili smo dalje širiti posao. Budući da su nam, nakon otvaranja izletišta, 2009., turisti spontano počeli pristizati u sve većem broju, uvidio sam da bi trebalo poraditi na smještaju, koji je postao iznimno tražen", kaže Duvančić koji se tako staru kamenu kuću u selu Razvođu, naslijeđenu od predaka, odlučio urediti za smještaj gostiju.

Kao OPG, mogli su imati maksimalno 20 ležajeva te su odlučili ići s punim kapacitetom. Ideja je bila da krenu u izgradnju kamenog objekta, koji bi se lijepo uklopio u zadane okvire sela. 

Nažalost, dodaje, od te su opcije morali odustati, zbog previsokih cijena jer investicija je to od najmanje pet do šet milijuna kuna. "Igrom slučaja, jedna je firma tada otišla u stečaj te je rasprodavala svoju imovinu. Na popisu su našle i autohtone, hrastove bačve. Čim sam ih vidio, sinula mi je ideja što bi se od njih moglo napraviti", kaže kreativni vlasnik OPG-a koji je kupio ukupno osam bačava, šest velikih, svaka od po 43 tisuće litara, te dvije manje od po 21 tisuću litara.

Nakon što ih je dopremio na imanje, uslijedila je izrada projekta i ishođenje građevinske dozvole, što je trajalo dvije godine, a potom se krenulo s izgradnjom neobičnog naselja od bačvi koje je dovršeno i stavljeno u funkciju za godinu i pol.

Spoj tradicionalnog i modernog

U njima se nekada čuvalo vino, a danas su okrunjene s četiri sunca, najviša je to kategorija u kategorizaciji soba na seoskim domaćinstvima, ekvivalent pet zvjezdica

"Prenamjenom bačvi, u kojima se nekada čuvalo vino, dobili smo sedam soba, svaka površine 21 četvorni metar. Dvije manje spojene su u jednu sobu i to je jedina soba s razdvojenim krevetima. Namještaj je, baš kao i bačve, autohton, uglavnom s prijelaza 19. na 20. stoljeće", opisuje i otkriva kako je prvobitna ideja bila da ih postave kao u selu Štrumpfova, bez nekog plana, razbacano. No, kako su bačve vrijedna starina, imaju preko 120 godina, a hrastovina od koje su izrađene i danas je u savršenom stanju, bilo mu je žao da, bez obzira na zaštitne premaze, stoje izložene kiši i buri, što bi, nakon određenog vremena, uzrokovalo propadanje drveta. Stoga su ih zaštitili nadstrešnicom u obliku slova L, dok su s prednje strane ostale otvorene te imaju pogled na bazen. 

Prve goste su primile prije šest godina, a čitava investicija bila je teška oko milijun i pol kuna

Prošli na čak 23 natječaja

Duvančići kažu da svoje planove i snove ne bi mogli pretvoriti u stvarnost da za njihove kreativne ideje nije bilo sluha od strane nadležnih institucija. 

"Zahvalan sam Ministarstvu poljoprivrede. Ministarstvu turizma, Ministarstvu gospodarstva, te vezano za posljednji u nizu projekata, a to je solarna elektrana koja će strujom opskrbljivati sobe, i Ministarstvu zaštite okoliša. Od samog početka naše priče, redovito smo se prijavljivali na natječaje te su nam, od 25 prijavljenih natječaja, kroz njih 23 odobrena sredstva", ističe i dodaje kako su neki iznosi bili manji, ranga mjesečne plaće, dok su kroz neke projekte povukli znatna financijska sredstva koja su im omogućila realizaciju velikih investicija.

Širenje posla počelo je adaptacijom stare, kamene kuće

Riječ je o bespovratnim, poticajnim sredstvima ministarstava, koja su se davala još prije europskih sredstava te su prosječno sufinancirala oko 50 posto investicije, dok je preostalih 50 posto financirano vlastitim sredstvima i kreditom. Projekti su im već bili u završnoj fazi kada je krenula "sezona" apliciranja za sredstva iz EU fondova, SAPARD i IPARD programi.

Najnoviji u nizu projekata ove obitelji, je solarna elektrana snage 9,6 kW, vrijedna oko 130.000 kuna, čija je izgradnja 80 posto sufinancirana sredstvima iz EU fondova, preko Ministarstva zaštite okoliša. 

"Ta smo sredstva povukli preko natječaja raspisanog za OPG-ove koji pružaju uslugu smještaja gostiju“, kažu Duvančići. 

Zbog dobrog položaja, dio solara čitavo vrijeme radi, odnosno proizvodi struju, no na žalost tu proizvedenu struju sada nema tko trošiti, jer gostiju, zbog pandemije, već mjesecima nema.

Nuspojava Covida - pad prometa za 82 posto

Trenutno, kaže, ne mogu usporediti podatke i vidjeti koliku uštedu elektrana donosi, jer tijekom prošle i ove godine, jednostavno nemaju promet. Prije pojave korone bili su popunjeni sedam i pol mjeseci u godini, a prošle godine imali pad prometa od ogromnih 82 posto, u odnosu na godinu prije. "S početkom ove godine crni se scenarij i za nas u agroturizmu nastavlja“, kaže naš sugovornik komentirajući kako situacija nije niti malo bolja. Imaju nešto malo vikend-gostiju i to isključivo domaćih.

No, pred njim je, dodaje, još jedan ogroman projekt izgradnje seoskog domaćinstva koje će se prostirati na čak pet i pol hektara. 

"Kada sve završimo, imanje, uključujući vinograde i maslinike, će se prostirati na oko 21 hektar, dakle 210.000 četvornih metara“, navodi vlasnik OPG-a na kojem posla ima za čitavu užu i širu obitelj, ali i za nekoliko zaposlenih radnika.

Zapošljavaju devet radnika, iako ih je kriza snažno pogodila, sva su radna mjesta, unatoč pandemiji i padu prometa, do sada sačuvana.

"Kao ugrožena skupina, koja trpi ogroman pad prometa, dobili smo jednokratnu pomoć od Ministarstva poljoprivrede. Godinu dana smo preživjeli, nije bilo zarade, ali, zahvaljujući tome što su krediti stavljeni u mirovanje, bar nismo otišli u minus. No, sada su krediti krenuli, krenula je kompletna kamata za prošlu godinu, kao i otplata rata", kaže i procjenjuje da će uz sva ta tekuća davanja, ako se ovakvo stanje nastavi i ne bude prometa, moći izdržati još maksimalno dva mjeseca. "A onda će se morati tražiti neko rješenje problema, neka financijska injekcija“, zaključuje Marko Duvančić.


Fotoprilog


Tagovi

Marko Duvančić Agroturizam Duvančić Sobe u bačvama Vinarija Vinogradi Razvođe


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.