Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo turizma
  • 14.02.2018. 15:00

Na razini EU osnovat će se poseban Fond za turizam?

Jedinstvenu inicijativu na području europskog turizma predložio je ministar turizma Gari Cappelli na sastanku ministara turizma zemalja članica EU u Sofiji.

  • 192
  • 13
  • 0

Na razini EU mogao bi se osnovati poseban Fond za turizam? Naime, ministar turizma Gari Cappelli na konferenciji o turizmu i gospodarskom rastu "Tourism and Economic Growth" koja je organizirana u Sofiji povodom predsjedanja Bugarske Vijećem Europske unije te je okupila ministre turizma 28 zemalja članica Europske unije, predložio je u ime Vlade Republike Hrvatske do sada jedinstvenu inicijativu na području europskog turizma. Predstavio je prijedlog za osnivanje posebnog EU fonda za turizam koji bi omogućio lakše korištenje EU sredstava za financiranje investicija i održivog razvoja u turizmu, smanjenje utjecaja klimatskih promjena, obrazovanje i druga područja važna za razvoj turizma u Europi.

Također je predstavio ideju osnivanja Radne skupine za turizam unutar institucija EU unutar koje bi se raspravljalo o načinu rješavanja brojnih izazova koji stoje pred turističkim sektorom. Istaknuo je da turizam predstavlja jednu od najbrže rastućih gospodarskih aktivnosti u EU s velikim utjecajem na rast, društvo, razvoj i zapošljavanje te da kao takav zaslužuje bolju poziciju unutar institucija Europske unije.

Turizam nema svoje radno tijelo u okviru Europske komisije

"Glavni cilj politike za turizam Europske Unije mora biti  zadržavanje Europe kao vodeće svjetske turističke destinacije. Međutim, turizam se u dosadašnjim EU dokumentima ne smatra prioritetom, već alatom za podizanje konkurentnosti ukupnog europskog gospodarstva. Turizam nema svoje Radno tijelo u okviru Europske komisije te u Višegodišnjem financijskom okviru 2014. – 2020. nema posebne pozicije niti mogućnosti direktnog financiranja svojih aktivnosti što smatramo da svakako treba ispraviti u novom proračunskom okviru. Izravno financiranje turističkog sektora omogućilo bi lakše reagiranje na sve brojnije izazove, a istodobno bi se olakšale i investicije u turizmu koje su u fokusu i Europskoj komisiji", naglasio je Cappelli. 

Inicijativa Vlade Republike Hrvatske koju je predstavio ministar Cappelli dobila je podršku velikog broja članica EU, a posebno ju je podržala povjerenica Europske komisije za turizam Elzbieta Bienkowska te glavni tajnik Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Zurab Pololikashvili. Navedena će inicijativa u vrlo skorom vremenu biti predstavljena predsjedniku Europskog parlamenta Antoniu Tajaniju i predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru s ciljem postizanja dogovora o ulasku  posebnog EU fonda za turizam u proračun EU kao i osnivanju Radne skupine za turizam.

"Pokretanje ove inicijative od velikog je značaja kako za Hrvatsku, tako i za druge članice EU u kojima je turizam jedan od glavnih pokretača gospodarstva te sam izuzetno zadovoljan podrškom mojih kolega koji su prisustvovali na ovom sastanku. Nadam se kako ćemo se uspjeti zajednički izboriti da turizam po prvi puta dobije svoj Fond u okviru proračuna EU", zaključio je Cappelli. navodi se u priopćenju Ministarstva turizma.

Foto: Pixabay/MemoryCatcher


Tagovi

Ministarstvo turizma Gari Cappelli Fond za turizam


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]