Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Turističko selo
  • 03.12.2021. 10:00
  • Zlatiborski okrug, Mokra gora

Mokra Gora proglašena za jedno od najboljih turističkih sela u svetu

Izabrana je među više od 170 aplikacija iz 75 zemalja sveta, gde je 44 ponelo ovu titulu.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 242
  • 14
  • 0

Morka Gora je na poslednjem zasedanju Generalne skupštine Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija u Madridu (UNWTO), proglašena za najbolje turističko selo sveta, preneo je grad Užice na svom zvaničnom sajtu.

Izabrana je u oštroj konkurenciji među više od 170 aplikacija iz 75 zemalja sveta, gde je 44 sela ponelo ovu titulu.

"Ovo svetski značajno priznanje će doprineti da turizam postane pokretač ruralnog razvoja i blagostanja, unapređenjem uloge turizma u vrednovanju i očuvanju mokrogorske ruralne zajednice zajedno sa očuvanjem prirodnih, kulturnih vrednosti i raznolikosti", navodi se na sajtu.

Mokra Gora na "vrhu sveta"

Mokra Gora selo koje je dočekalo svoj ,"novi život" u 21. veku i da zahvaljujući jedinstvenoj Šarganskoj osmici, kao i gradu Mećavnik Drvengrad, predstavlja turističku atrakciju u Zapadnoj Srbiji koju godišnje poseti veliki broj turista iz zemlje i sveta, rekla je za Betu ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Upravo, popularna atrakcija je stara pruga uskog koloseka, Šarganska osmica, koja ide 300 metara uzbrdo i formira savršenu osmicu. Na obližnjem brdu Mećavnik se nalazi etno selo našeg proslavljenog filmskog režisera Emira Kustirice koje je sagrađeno u lokalnom etno stilu. Posetioci ovde mogu da udahnu jedinstvenu atmosferu, uživaju u prirodi, da probaju lokalnu hranu i da kupe ručno izrađene suvenire. Istočno od Mokre Gore nalazi se selo Kremna, nadaleko poznato po prorocima Milanu Tarabiću (1809-1854) i njegovom rođaku Mitru Tarabiću (1829-1899), ističu iz Turističke organizacije Zlatibor.


Foto prilog


Tagovi

Mokra Gora Ujedinjene nacije Tatjana Matić Užice Zlatibor Turističko selo


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P