Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Turističko selo sveta
  • 11.12.2021. 16:00
  • Zlatiborski okrug, Mokra gora

Mokra Gora: Park prirode, zeleni turizam, filmski festival i pruga

Nakon priznanja od Ujedinjenih nacija da je Mokra Gora među najboljim turističkim selima sveta, Mokrogorci i zaslužni za ovo priznanje kažu da su očekivali ovakvu laskavu titulu.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 525
  • 457
  • 0

Mokrogorci i turistički poslanici Užica nisu bili mnogo iznenađeni kada je nedavno u Madridu Generalna skupština Ujedinjenih nacija svrstala Mokru Goru među najbolja turistička sela sveta. Nisu iznenađeni, ali su ponosni, jer nestvarno lepa priroda zaslužuje ovo priznanje. Smeštena između tri planine Tare, Zlatibora i Šargana, njene tri reke Kamešina, Beli i Crni Rzav, gde preovladavaju starinski tip kućica pravljene pretežno od drveta, lekoviti izvori, proplanci, šume, govori o lepoti ovog mesta.

Još tome kada se dodaju Muzejska železnica "Šarganska osmica" i filmski grad "Drvengrad", koji je podigao poznati reditelj Emir Kusturica, aduti su koje niko nije mogao da odbije, pa ni Ujedinjene nacije. Dragan Ivanović pre deset godina vratio se u svoje selo da živi i sada se bavi orezivanjem voćki.

Mokra Gora proglašena za jedno od najboljih turističkih sela u svetu

"Ovo priznanje mnogo znači za selo. To znači opstanak sela, opstanak Mokrogoraca u njemu. Nagrada je kruna na jedinstvenom radu svih stanovnika, što ovo mesto čini jedinstvenim. Ostalo je očuvano u ovim vremenima najviše zahvaljući prugi i "Drvengradu". Mnogi su mladi ostali tu. Rade na prugi, kod Kusturice, a mnogi se bave turizmom. I turizam je ovde u punom zamahu", kaže Ivanović.

Selo u kom se rađaju deca

Milica Turudić, rođena Mokrogorka i dugogodišnja novinarka, vratila se u rodni kraj.

"Izgradnjom Drvengrada i obnovom uske pruge, do juče poluprazno i zapušteno, menja svoj lik i dobija visoko mesto čak i na svetskoj mapi sela za dobar i atraktivan život u njemu. Takođe hiljade turista sa svih meridijana otišli su odavde sa upečatljivim impresijama. Međutim, ono što je vredno pomenuti, svakako je razvoj sela na plećima mladih koji su ovde počeli da ostaju, rade i podižu svoje porodice. Ovde su se počela rađati deca", kaže Milica.

Muzejska železnica "Šarganska osmica" posebna je atrakcija za turiste

Ona je dodala da škola, koja je skoro ostala bez đaka, ponovo upisuje prvake, a na Mećavniku otvoren je i vrtić za najmlađe. Takođe je potvrdila da su otvorena mnoga radna mesta, da su mnogi obnovili svoje kuće i sobe stavili gostima na raspolaganje.

"Filmski i muzički festivali, modne revije, gostovanje umetnika iz mnogih oblasti doprineli su da i kulturni zivot ovde krene uzlaznom putanjom. U Mokru Goru ne samo da dolaze gosti, razne ekskurzije i druge posete, već su ovde podigli planinske kuće glumci, pevači, privrednici, koji su postali divne komšije meštanima", kaže naša sagovornica.

Park prirode sa filmskim festivalom

Najzaslužniji za razvoj sela su svi meštani, ali oni posebno ističu pomenutog Emira Kusturicu i Radovana Glibetića. Poznati reditelj je sagradio "Drvengrad" na brdu Mećavnik. Poseduje ulice, trgove, bioskop, pijacu, crkvu, sportske terene, restorane, smeštaj, a svake godine se održava filmski festival "Kustendorf", gde dolaze poznate ličnosti iz sveta filma. Ovog reditelja vest o proglašenju Mokre Gore za jedno od najboljih turističkih sela zatekla je u Egiptu.

"Mokra Gora je zaslužila ovu nagradu. Ona je došla kada se zaokružila jedna priča o ujedinjavanju pojedinaca i države", rekao je Kusturica. On kaže da razvoja sela ne bi bilo da nije bilo snimanja njegovog filma "Život je čudo" i Glibetića, nekada jednog od direktora železnice, koji je težio da obnovi staru prugu Šargansku osmicu.

Jedan deo Drvengrada na Mećavniku

"Ali, najbitnije u ovom svemu je što je proglašena parkom prirode. Da nije toga bilo, ovde bi već bili neboderi i sve drugo. Sada je Mokra Gora jedina mesna zajednica u Srbiji, koja ima zatvoreni krug kanalizacije i gde se otpadne vode prečišćavaju."

Dodao da je od prošle godine Grad Užice počeo da radi puteve, a pre toga, od kada postoji Drvengrad (2004. godine) samo su dva puta zakrpljene rupe.

"Sada imamo novi put ka crkvi u Kršanji. Plan nam je da crkvu zaštitimo. Imamo i devet vodopada na kojima ćemo da napravimo devet vodenica, koje će ukrasiti kršanjski put", dodao je Kusturica i podsetio da je te 2004. godine ovde postojala pruga i 12 objekata, a da sada samo na Mećavniku ima 65 objekata, hotel i skijalište na Iveru, kao i prelepu zgradu Parka prirode.

Sto godina pruge

Najzaslužniji za obnovu stare pruge "Šarganske osmice" je Radovan Glibetić, meštanin koji decenijama vodi Zavičajno udruženja. Akciju obnove uske pruge je započeo 1994. godine, a železnica i država zvanično su podržale i uključile se 1999. godine. Za njega je ovo veoma značajno priznanje.

"Do ovog priznanja se stiglo radom, slogom i entuzijazmom Mokrogoraca, kao i uz pomoć države, železnice, grada Užica, mnogih dobrih ljudi, zaljubljenika u stare vozove", izjavio je Glibetić i dodao da je "Šarganska osmica" posebno na vrednosti dobila dolaskom Kusturice i njegovom gradnjom Drvengrada.

Između tri planine i tri reke; Kamešina, Beli i Crni Rzav

Nebojša Mladenović iz "Šarganske osmice" kaže da je ova titula došla u pravo vreme.

"Pruga je počela da se gradi 1921. godine i evo, ove 2021. godine navršilo se tačno sto godina. I ovo priznanje je došlo baš na tih 100 godina od njene gradnje", rekao je Mladenović i dodao da je zbog bezbednosti obnovljeno 20 tunela, a da se prugom godišnje provoza od 70.000 do 80.000 turista, a u ovom selu godišnje boravi oko 300.000 turista.

Direktorka TO Užica Danijela Đorđević Arsić kaže da su bez ijedne dileme konkurisali sa Mokrom Gorom i da su očekivali da će dobiti nagradu.


Foto prilog


Tagovi

Mokra Gora Najbolje turističko selo sveta Šarganska osmica Drvengrad Seoski turizam Danijela Đorđević Arsić Nebojša Mladenović Milica Turudić Dragan Ivanović Zeleni turizam


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]