Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Turizam u pandemiji
  • 24.05.2021. 07:30

Marenda u masliniku, kampiranje na farmi - nove mogućnosti seoskog turizma

Turisti za vrijeme pandemije sve više traže aktivan odmor na otvorenom, domaću hranu i vino, sudjelovanje u seoskim poslovima.

Foto: Depositphotos/diadis
  • 1.771
  • 102
  • 0

Europska unija otvara svoje granice putnicima iz trećih zemalja, a koji su primili potrebne doze cjepiva protiv Covid-19 virusa. Također, mnoge zemlje tik pred ljetnu turističku sezonu ublažavaju mjere. U nekima su restorani i hoteli već otvoreni, negdje se čeka 1. lipnja, a jedina je iznimka Irska u kojoj ograničenja za restorane traju do 29. lipnja, a hotele 20. srpnja. 

Italija je jedna od zemalja u kojoj su mjere djelomično ukinute. Otvaraju se restorani i seoska gospodarstva dok će ostale ugostiteljske objekte otvoriti 1. lipnja. No, ondje i dalje traje policijski sat od 22 do 5 ujutro. 

Upravo je ovo ublažavanje mjera stvorilo nove mogućnosti za ruralni turizam, piše oliveoiltimes. Naime, prema najnovijim predviđanjima, više od polovice Talijana godišnji odmor 2021. provest će u ruralnim predjelima onih regija koje su poznate po gastro i vinskom turizmu. 

Posjet seoskim imanjima

Godišnje izvješće o tom sektoru, čija je autorica Roberta Garibaldi, članica odbora savjetnika World Food Travel Association, pokazuje da će aktivnosti na otvorenom igrati značajnu ulogu u ljetnoj sezoni. Očekuje se da će čak 86 posto turista biti usmjereno na odmor uz hranu i vino, a pokazuje se i interes za posjet seoskim gospodarstvima gdje će odmor potražiti 59 posto posjetiteljica. 

Ovaj izvještaj pokazuje da postoji i sve veći interes za tradicionalne prehrambene proizvode, ali i sudjelovanje u proizvodnim djelatnostima kao što je mužnja krava, berba lavande ili drugi poljoprivredni radovi. 

Ruralni i vinski turizam - optimistični izgledi u (post)pandemijskom dobu

Očekuje se i pozitivan utjecaj na potrošnju maslinovog ulja u toj zemlji. Naime, mjesta okružena gospodarstvima koja ovise o proizvodnji maslina, promiču novu inicijativu naziva Merenda nell'Oliveta (tal. Marenda među maslinama), a koju podržava više od 40 gradova. Osim okrjepe, u maslinicima će se održavati tečajevi kušanja ulja, edukativne radionice, sastanci s maslinarima, agronomima, uljarima, ali i povjesničarima te umjetnicima. 

Kampiranje na farmi

U čitavom se svijetu traže rješenja kako bi se turistima u ova izazovna vremena ponudio sadržaj prilagođen novonastaloj situaciji, a to je aktivan odmor, boravak u prirodi te povratak domaćim poljoprivrednim proizvodima.  

Tvrtka Harvest Hosts u SAD-u okupila je vlasnike farmi i vinarija te nudi mogućnost kampiranja na njihovim zemljištima uz godišnju naknadu od 99 dolara. Iako je osnovana 2009. godine, pravi je procvat doživjela u vrijeme pandemije. Danas ima 150.000 članova koji mogu kampirati na 2.000 lokacija diljem zemlje, navodi modernfarmer

Također, goste se potiče da svoje domaćine podrže kupnjom njihovih proizvoda. Prema vlasniku Harvest Hostsa, Joelu Hollandu, farme na taj način u prosjeku  ostvaruju prihod od 13.000 dolara godišnje. 

Obitelj Hažić otvorila vinski kamp - prvi takav u Hrvatskoj

Jedan od primjera je farma Trinity Gardens u saveznoj državi Washington, a na kojoj se bave uzgojem lavande, jabuka, trešanja i drugih proizvoda. Prije pandemije su organizirali vjenčanja te druge proslave, no koronavirus je sve promijenio, a posjetitelji bili sve rjeđi. Danas su jedna od lokacija za kampere, a ovim se vidom turizma planiraju baviti i nakon što prođe pandemija. 


Tagovi

Seoski turizam Ruralni turizam Pandemija Mogućnosti Gosti Posjet farmi Merenda nell'Oliveta Italija Kampiranje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.