Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podnožje Cincara
  • 22.05.2023. 11:00
  • Livno

Livanjski divlji konji su jedinstvena atrakcija u svetu

Mnogi livanjski kraj upoređuju s Mongolijom i Islandom jer je jedino mesto na svetu koje na jednom mestu ima ovoliki broj divljih konja. A zbog velikog interesa turista, Livnjaci sve više ulažu u taj potencijal.

Foto: Marin Mamuza
  • 465
  • 96
  • 0

U podnožju planine Cincar, na visoravni Kruzi u Bosni i Hercegovini, na 1.200 metara nadmorske visine u opštini Livno, nesputano živi više stotina divljih konja. Reč je o potomcima onih pitomih, koje su njihovi vlasnici 70-tih godina prošlog veka, dolaskom mehanizacije, pustili u prirodu da žive slobodno.

S vremenom su se umnožavali i danas ih je na tom lokalitetu, prema proceni, više od 800. Oni su trenutno najveći turistički potencijal livanjskog kraja, jer su jedinstvena atrakcija u svetu.

Zahvaljujući, isključivo, privatnom sektoru koji je to prepoznao kao potencijal i brendirao, sada privlače goste iz cele regije i sveta. Upravo prekrasni prizori divljih konja koji se slobodno kreću na površini od 100 kvadratnih kilometara, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Vivien Hole s porodicom stigla iz Nemačke

Naša ekipa je, uprkos kiši i lošem vremenu, u obilasku divljih konja zatekla porodicu iz Nemačke. Vivien Hole je sa suprugom i bebom stigla u Livno na nekoliko dana, i kaže, samo iz jednog razloga - zbog livanjskih divljih konja.

"Isključivo smo zbog njih došli, videla sam ih na društvenim mrežama. I mi imamo jednog konja kod kuće i rekla sam odmah da ovde moramo doći. Prekrasno je, nismo znali da ćemo im moći prići ovako blizu, oduševljeni smo zbog toga, ovo je poseban doživljaj", kaže Vivien iz nemačkog Geltendorfa.

Privatni sektor traži zakonsku zaštitu 

Oko 80 odsto gostiju stiže iz BiH i regije, dok su ostalo turisti sa svih kontinenata, kažu u "Continetal Adventture"-u, jednoj od pet turističkih kompanija kojima su divlji koji glavni turistički potencijal.

Svake godine u knjigu upišu nove goste, ističe Bartulica

"Uglavnom su to domaći gosti, ali imamo i jako puno stranaca, većinom su to Nemci, Holanđani, a svake godine u knjigu pišemo i neke nove goste koji dolaze iz različitih zemalja sveta. Imali smo posete iz Brazila, Portugala i Malte", priča nam Matej Bartulica, turistički vodič iz ove kompanije. 

A, upravo zbog divljih konja se i fotograf Marin Mamuza iz Zagreba vratio u rodni kraj. Prepoznao je u njima potencijal i osnovao turističku firmu "Continental Adventure". Danas ima 10 zaposlenih i budućnost vidi u Livnu i potencijalu s divljim konjima.

Vlasti traže najbolje rješenje

Lokalne vlasti su 2013. godine stavili divlje konje pod zaštitu, ali je ta odluka povučena 2017., jer nisu hteli preuzeti odgovornost za brojne nesreće koje se događaju u zimskom periodu kada se konji zbog soli spuštaju na saobraćajnice, a u letnjem traže vodu pa ponekad prave štetu na privatnim usevima. Međutim, sadašnje vlasti kažu da se trenutno traži najbolji mogući model i rešenje kako na najbolji mogu način da upravljaju i zaštite divlje konje.

"Razgovarali smo i s nadležnima iz Cesta FBIH da se dodatno osvetli i označi magistralna saobraćajnica Livno-Šuica, tražimo najbolja moguća rešenja", kaže livanjski gradonačelnik.

Zahvaljujući isključivo pojedincima iz livanjskog privatnog sektora koji su brendirali divlje konje i napravili sjajnu turističku priču, Livno je danas jedinstvena turistička atrakcija u svetu. Na potezu su vlasti - da zaštite i održe taj potencijal!


Tagovi

Livanjski konji Turistička atrakcija Divlji konji Darko Čondrić Marin Mamuza Matej Bartulica Vivien Holle


Autorka

Martina Krišto Antelj

Više [+]

Diplomirana novinarka, višegodišnja dopisnica BHRT-a iz Mostara.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na povratku iz Mostara valja i doručkovati, a u aščinici BurekKing u Jablanici kuharica Hajra Nezirić taman priprema burek ispod saća. Svemir nas je uspješno povezao ;) Kaže ova kuharica da sastojke nabavljaju od lokalnih dobavljača. Ispeče... Više [+]