Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lika
  • 25.04.2019. 07:30
  • Ličko-senjska, Gospić

Lička janjetina, krumpir i škripavac tek su dio onoga što Liku čini gastro destinacijom

Osim što imamo visoko kvalitetne namirnice, moramo pokrenuti suradnju ugostiteljskih objekata i lokalnih proizvođača, jer moderan gost traži priču i originalnost, kaže Petra Butković voditeljica Klastera Lika destination.

Foto: Milan Tomašević
  • 1.617
  • 409
  • 0

Lika sa svojom netaknutom prirodom, prirodnim bogatstvima, ali i vrijednim rukama ono malo Ličana koji su ostali živjeti u tom Bogom danom kraju nudi obilje. A to obilje podrazumjeva i hranu i piće, sve nepcu drage delicije. Kako bi se to sve bolje prezentiralo široj zajednici Klaster Lika Destination, u svrhu stvaranja prepoznatljivosti Lika destinacije kao gastro-destinacije, od 2017. godine provodi regionalni sustav kvalitete hrane, pića i suvenira pod nazivom Lika Quality.

Cilj sustava Lika Quality jest povezati male lokalne proizvođače, s područja Lika destinacije, s ugostiteljskim objektima s čime se lokalnim proizvođačima želi proširiti tržište, a turistima omogućiti da kušaju lokalne tradicijske namirnice.

98 proizvoda od 37 proizvođača 

Trenutno se u sustavu nalazi 98 proizvoda od 37 proizvođača koji su podijeljeni u 10 kategorija (med, mesno i mesne prerađevine, mlijeko i mliječne prerađevine, pekarski proizvodi, pića i napitci, povrće, samoniklo bilje, suveniri, voće te voćne prerađevine), a kategorije će se proširivati ovisno o vrstama prijavljenih proizvoda.

Voditeljica Klastera Lika Destination Petra Butković, mlada Ličanka koja vrijedno i s ponosom promovira lički proizvod, govori nam da se oznaka Lika Quality, sukladno unaprijed definiram pravilima, dodjeljuje onim proizvodima koji su proizvedeni na području Like, sukladno svim zakonskim propisima, a odlikuje ih viši stupanj kvalitete te imaju uporište u tradiciji.

Voditeljica Klastera Petra Butković 

"Jedna od prednosti je i zajedničko prodajno mjesto Lika Quality proizvoda, koje je Klaster Lika Destination otvorio u suradnji s Poljoprivrednom zadrugom Lika Coop, od lipnja do listopada u 2018. godini u Nacionalnom parku Plitvička jezera, a bit će otvoreno i ove godine. Klaster Lika Destination ima u planu otvoriti zajednička prodajna mjesta Lika Quality proizvoda na još 10-ak novih lokacija“, kaže Butković.

Trenutno su 22 hrvatska proizvoda zaštićena s oznakama izvornosti i geografskog podrijetla na razini EU, a posljednji takav proizvod, kad je Lika u pitanju, je lička janjetina. Uz ličku janjetinu i lički krumpir nosi istoimenu oznaku, a lički škripavac je u fazi dobivanja navedene oznake, što je dodatan pokazatelj koliko su ličke namirnice kvalitetne.

Certificiranje restorana 

Iz Klastera Lika Destination naglašavaju kako je upravo spoj tradicije te bogatstvo iznimno kvalitetnih namirnica na području destinacije Lika ključ razvoja i uspjeha. "Osim što imamo visoko kvalitetne namirnice, moramo pokrenuti suradnju ugostiteljskih objekata i lokalnih proizvođača, jer moderan gost traži priču i originalnost, a upravo ugostiteljski objekti trebaju biti ti koji će gostu ispričati priču i omogućiti im poseban doživljaj mirisa, okusa i tradicije uz pomoć kvalitetnih lokalnih namirnica.

Vođen ovom teorijom, sljedeći korak Klastera Lika Destination je certificiranje restorana oznakom LikaQuality kako bi lička gastronomska priča bila zaokružena, a destinacija Lika visoko kotirala na svjetskom tržištu kao gastro destinacija", zaključuje Butković.

Inače, Klaster Lika Destination u suradnji s Lokalnom akcijskom grupom Lika objavio je javni poziv za iskazivanje interesa za korištenje Znaka "Lika Quality".


Tagovi

Klaster Lika Destination Gastro destinacija Lika Quality Janjetina Škripavac Lički krumpir Petra Butković


Autor

Milan Tomašević

Više [+]

Milan je od 2000. godine u novinarstvu. Do 2016. radio je na Hrvatskom radiju - Radio Gospić. Nakon toga pokreće vlastiti internetski portal Lika-express, gdje želi promovirati male uspješne ljude sa svakodnevnim uspjesima i problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]