Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Banja Pačir
  • 12.08.2020. 16:00
  • Severnobački okrug, Vojvodina, Bačka Topola

Lekovito crveno jezero razvilo seoski turizam u Bačkoj Topoli

Sve veća posećenost jezeru u Banji Pačir, dovela je i do razvoja seoskog turizma. Mnogi meštani iskoristili su priliku da na ovaj način i zarade i omoguće turistima zadržavanje i od nekoliko dana.

Foto: Facebook/Termalna Banja Pačir - Gyógyfürdő Pacsér
  • 2.353
  • 76
  • 0

Da li će 2020. biti godina seoskog turizma s obzirom na situaciju izazvanu korona virusom, ograničavanja ili potpune zabrane putovanja u određene države, pitanje je o kom smo pisali pre nekoliko meseci. Odgovor je "da". Sada sa sigurnošću možemo to da kažemo. Srpski turisti okrenuli su se upoznavanju sopstvene zemlje, a jedno od najposećenih i najpopularnijih postala je Banja Pačir, nadomak Bačke Topole.

Specifična zbog slane vode jezera i same boje koja usled sadržaja joda i broma uz sunčevu svetlost postaje crvena ili roze, privukla je posetioce iz čitave zemlje.

Da li će 2020. biti godina seoskog turizma u Srbiji?

Mnogi ovo jezero zbog toga nazivaju panonskim, vojvođanskim ili srpskim crvenim morem. Iako su redovi veoma dugački, ponekad čak i stotinama metara, onima koji se upute u Pačir nije teško da stoje pred banjskom kapijom i satima. Neki su tu isključivo zbog atraktivnosti jezera, dok su mnogi i zbog lekovitosti vode.

"Drugi put dolazim, veoma mi se dopada. Tu sam prvenstveno zbog vode, kažu da leči, videćemo da li je tako, ali je to glavni razlog", rekao nam je jedan posetilac iz Subotice, dok drugi dolaze čak iz Požege kako bi na ovom jezeru lečili psorijazu.

Samo domaći gosti

Devojka iz Zrenjanina za banju je, kaže, čula zahvaljujući društvenim mrežama i medijima u kojima je, navodi, odjednom ovo mesto postalo 'pravi bum'. Topla voda, kažu posetioci, prija i iz razloga što se ne moraju pripremati za ulazak u jezero a, napominju, i veoma opušta.

Presušilo jezero Rusanda!

Prvih godina posetioci su pretežno dolazili iz susednih opština. Posebnu zainteresovanost pokazali su susedi iz Mađarske koji su bili redovni gosti pačirske banje. Dolazili su uglavnom vikendom, neretko i stotine porodica. Međutim, zbog vriusa korona, komšija Mađara trenutno nema, ali su ih zamenili turisti iz Južne, Centralne, Zapadne Srbije, kao i čitave Vojvodine.

"U poslednjih mesec dana dolaze iz cele Srbije, redovno dolaze iz Obrenovca, čak iz Jagodine, Niša, iz cele Srbije. Zaista budu oduševljeni. Najviše ih fascinira boja jezera", kaže za Agroklub Oto Nađ ispred Mesne zajednice Pačir.

Seoski turizam cveta!

Najveće interesovanje je vikendom. Ranije su dolazili uglavnom penzioneri, ali je primećeno i mnogo mladih ljudi, veruju, zahvaljujući medijskoj promociji i internetu. Sve veća posećenost, kaže naš sagovornik, dovela je i do razvoja seoskog turizma. Mnogi Pačirci iskoristili su priliku da na ovaj način i zarade i omoguće turistima zadržavanje i od nekoliko dana.

"Seoski turizam je počeo da cveta, puno kuća je prodato, tako da je preuređeno u apartmane, ima više desetina apartmana, što je za naše mesto veoma značajno."

Interesantna boja lekovitog jezera je najviše privlačna turistima

Topla termalna voda posetiocima Pačira bila je do pre dve godine dostupna isključivo u letnjim mesecima na otvorenom jezeru, koje i sada izaziva najveće interesovanje. Međutim, zbog želje posetilaca da se u ovoj vodi kupaju 365 dana, 2018. godine otvoren je i kompleks bazena u zatvorenom prostoru.

"Unutrašnji kompleks zauzima 600 kvadratnih metara sa dva bazena površine 200 kvadratnih metara. Spoljno jezero je 2.000 kvadrata, a dubina mu je 1,60 metara. Temperatura vode je trenutno u zatvorenim bazenima od 32 do 34 stepena, dok je u jezeru na otvorenom oko 28 stepeni", objašnjava Nađ.

Uz brčakanje u lekovitoj vodi i langoš

Da je voda zaista lekovita, potvrđuje naš sagovornik i preporučuje se za kožna i reumatska obolenja, kao i za stanje posle povreda.

"Ovo je stvarno lekovita i slana voda koja zbog svog sadržaja litijuma, joda, broma, soli utiče na ta obolenja. Roze ili crvena boja, od sastava vode joda i broma u kombinaciji sa sunčevom svetlošću posle nekog vremena prelazi u crvenu boju i tako ostaje čitavog leta. U zatvorenim bazenima je tamno braon boje."

Zbog toplote vode, koja može izazvati pad krvnog pritiska i vrtoglavicu, savetuje se najviše 20 minuta zadržavanja, pa je bolje kupati se iz više puta. Napominje, svi koji dođu ne smeju da propuste čuveni 'langoš', tradicionalno testo sa pavlakom i sirom. Kaže, niko ne odlaze a da nije probao ovo testo nalik mekikama.


Tagovi

Banja Pačir Crveno jezero Oto Nađ Seoski turizam Lekovito jezero Prirodna bogatstva


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]