Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vikend na pustari
  • 02.11.2019. 18:00
  • Osječko-baranjska, Baranja

Landranje baranjskom planinom i vikend na pustari, najbolji način upoznavanja Baranje

Kombinacija surduka i gatora nikoga ne može ostaviti ravnodušnim te upravo ovakav oblik aktivnog turizma idealna je nadopuna baranjskoj enogastronomiji i kulturnim sadržajima, kaže organizator Mislav Matišić.

Foto: Mislav Matišić
  • 1.997
  • 78
  • 0

Vikend na pustari i Lessing - landranje baranjskom planinom, organizirala je za vikend udruga Karašicka Republika. Pedesetak volontera zasadilo je u subotu stotinjak sadnica autohtonih vrsta vrba i topola uz revitalizirani kanal Ivovac. Djeca su se zabavljala izviđačkim timskim igrama, vozila kanue i bicikle, dok je red za adrenalinski park u Zlatnoj Gredi bio velik kao rijetko kada prije toga.

Ljubitelji industrijske baštine uživali su u izložbi "Povijest beljskih pustara“, dok su odlične melodije šlagera i starih filmova DJ Brka, ali i akustična svirka Jimmy idealno ispunjavali jesenje popodne, stoji u priopćenju te udruge.

Čarobni baranjski vinogradi 

"Zelenilo Zlatne Grede posjetitelje toliko ispuni energijom da bi svaki doktor preporučio – za zdravlje barem jednom mjesečno na vikend na pustari!", navodi organizator Mislav Matišić. 

Lessing u čast Andrije Bognara Bandija i Mirka Hunjadija 

Dok je subota bila rezervirana za pustaru kao ruralni fenomen industrijske baštine, nedjelja je bila posvećena surducima i gatorima. Kilometri i kilometri vijugavih surduka sa stotinama srušenih/ruševnih gatora-vinskih podruma oduševili su šetače. Šetnja dugačka 11 kilometara prolazila je područjem Draž, Gajić i Podolje planine. Osim sportsko – rekreativnog, Lessing je imao i edukativnu dimenziju jer su se na pojedinim dijelovima rute okupljenima čitali ulomci iz putopisa posvećenih Baranji koje su napisali Matko Peić i Mirko Hunjadi.

"Landranje je završeno u Gajić planini, kod jedinog baranjskog gajdaša Filipa Golubova Cara. Osim što je oduševio svirkom na gajdama, šetače je iznenadilo koliko može biti fin domaći grah sa suhim mesom i domaćim "tistom“.  Događanje je okupilo ljude svih uzrasta, oni manji su na kraju uživali u soku od bazge, dok oni stariji u "to fino baranjsko vino“ i raznim voćnim rakijama", opisuje Matišić dodajući da je prvi lessing organiziran u čast dvaju velikih zaljubljenika u Baranju – Andrije Bognara Bandija, geomorfologa koji je pola svoga života posvetio baranjskim lesnim zaravnima i Mirka Hunjadija, autora najljepšeg baranjskog putopisa i profesora hrvatskog jezika koji je desetljećima otkrivao književnost baranjskim gimnazijalcima.

Pjesnik i Mirkov učenik Delimir Rešicki u nekrologu svome učitelju je napisao da tko god ikada zakorača Baranjom, susrest će ga uz baranjske vode, u nekome surduku, na poljskome putu, Bodorfoku, Čibogatu…

Aktivni turizam idealna je nadopuna baranjskoj enogastronomiji 

"Okupiti 50 planinara u tri dana zaista pokazuje kolika je potreba za organiziranjem ovakvih sadržaja. Pješačenje Banskim brdom zaista je fantastičan osjećaj koji prvo mi moramo spoznati kao atrakciju, a onda je početi i otkrivati turistima. Kombinacija surduka i gatora nikoga ne može ostaviti ravnodušnim te upravo ovakav oblik aktivnog turizma idealna je nadopuna baranjskoj enogastronomiji i kulturnim sadržajima.

Lessing - landranje baranjskom planinom 

Mnogi naši sugrađani nisu još upoznali Baranju, možda su upravo "landranja“ kao i nedavno organiziran "Baranja Secret Tour“ putokaz za bolje upoznavanje naše regije", zaključio je Mislav Matišić te za kraj ponovio Hunjadijeve riječi: "Ipak, u Baranji nije bio onaj tko nije bio u baranjskoj planini. A tu mogućnost propustili su, uvjerio sam se, i mnogi već ostarjeli Baranjci!“

Nikad nije kasno za landranje Banskim brdom, stoga ako možete krenite već sutra, zaključuju iz Udruge Karašicka Republika.


Fotoprilog


Tagovi

Udruga Karašicka Republika Landranje Baranjom Vikend na pustari Mislav Matišić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]