Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba mandarina
  • 16.11.2012.

Lađa turističko plovilo u dolini Neretve

Turisti beru manadarine

  • 3.591
  • 309
  • 0

Doima se kako turizam obiteljskim gospodarstvima u dolini Neretve ne predstavlja toliku krizu, zahvaljujući i dobro osmišljenim projektima, ulaganjima i dodatnom angažmanu hotelskih kuća, agencija i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. U tom spoju poljodjelskih proizvoda, turizma, kulturne baštine i tradicije, gastronomije i dobrih prometnih veza, a iznad svega najvažniji su - ljudi. To je prepoznatljivo i u ovogodišnjoj turističkoj posezoni kad Neretvansku dolinu posjećuju skupine inozemnih turista, uz izletnike iz Dubrovnika, Makarske, Splita... kojih je najviše vikendom berući mandarine, masline, uživajući u vožnji lađom kao turističkim plovilom rukavcima Neretve, kroz šaš..., od kojih mnogi i ciljano obilaze i Naronu, razgledavaju tamošnji muzej i ine kulturno-povijesne spomenike.

Poduzetnik Pavo Jerković osmislio lađu kao turističko plovilo

No takav je upravo Pavo Jerković, vlasnik obiteljskog hotel-restorana Villa Neretva s tri zvjezdice u Krvavcu II, na lijevoj obali Neretve tik uz Magistralnu cestu prema Metkoviću i Dubrovniku. Kažu kako je on bio prvi poduzetnik u toj djelatnosti u dolini Neretve koji je obnovio gotovo zaboravljenu neretvansku lađu, osmislio i pokrenuo Maraton lađa te safari-turizam. Mnogi su neretvanski ugostiteljsko-turistički djelatnici, vlasnici hotela i restorana, zdušno prihvatili potonji projekt te svi tako upotpunili, obogatili turističku ponudu u tom dijelu Dubrovačko-neretvanske županije odnosno na jugu Hrvatske zahvaljujući baš akciji koju je pokrenuo Pavo Jerković, jer im je baš on programske sadržaje učinio zanimljivijima, privlačnijima za turističke izletnike, ljubitelje lađa...

«Doista sam idejni začetnik turističkog čuda u delti Neretve. Naime, 16. srpnja 1996., na blagdan Gospe Karmenske, prvi put u povijesti neretvanske doline osmislio sam lađu kao turističko plovilo i Maraton lađa kao iznimno značajnu sportsko-rekreacijsku turističku manifestaciju, jedinu takvu ne samo u Hrvatskoj. Danas dovodimo desetke tisuća turista, izletnika, posjetitelja koji doživljavaju dolinu Neretve na najljepši način - kao zaštićenu prirodnu oazu», kaže Pavo Jerković.

S rada u Njemačkoj se u dolinu Neretve (rodni Krvavac) vratio 1989. nakon dvadeset godina uspješnog ugostiteljstva. Ističe kako je još u veljači 1990. otvorio hotel-restoran Villa Neretva. Od desetak kooperanata, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, redovito otkupljuje sve potrebne ekološke proizvode - maslinovo ulje, suhe smokve, ribu (jegulju, ciple...), povrće, vino, likere i rakiju od mandarina te je riječ o zdravim namirnicama odnosno zdravoj hrani. Ugostiteljski objekt mu je smješten na iznimno pogodnoj lokaciji na lijevoj obali Neretve, tik uz Turističku magistralnu cestu između gradova Ploče-Metković-Dubrovnik.

Obogaćena i produljena turistička posezona u dolini Neretve

Zahvaljujući berbi mandarina i berbi maslina koja je u tijeku, te svemu što se radi u Neretvanskoj dolini, što sve itekako pridonosi bogatijoj turističkoj predsezoni, sezoni i posezoni. Naime Jerković tvrdi kako je ovogodišnja turistička sezona produljena još dodatnih šest tjedana ne samo na Makarskoj rivijeri i u dolini Neretve, nego sve do Neuma i Dubrovnika čemu su upravo pridonijeli turisti, berači plodova, dakako i vješti organizatori izletničkih skupina. Ističe kako su skupine inozemnih turista svakodnevno, osobito vikendima u listopadu i kad god je lijepo vrijeme, dolazile u Neretvu i dragovoljno sudjelovale u berbi mandarina, a u obližnjim mjestima i u berbi mandarina i maslina koja još traje.

«U berbi mandarina na plantažama u dolini Neretve svakodnevno, ma kakvo vrijeme bilo, sudjeluje više stotina njemačkih turista, ali i iz skandinavskih zemalja. Svi uživaju u tome jer im je to i vid rekreacije u prirodi, a ujedno kušaju to voće. Završio sam i drugu neretvansku kamenu kuću za oko 350 gostiju, jer kao idejni tvorac turizma u Neretvi i dalje želim nešto više imati te ostaviti iza sebe. Od mene to svi očekuju u turizmu, pa nastojim da i moj korak bude korak ispred svih. U zadnjih oko dvadeset godina u razvoj turizma na Neretvi uložio sam više od 800.000 eura, bez hotela Vila Neretva. Imam još dvije kamene kuće ('Kuća 1' i 'Kuća 2'). Samo projekt gradnje kamene 'Kuće 2' je 'težak' oko 400.000 eura, a bit će službeno otvorena u godini kada Hrvatska uđe u Europsku uniju», računa Jerković, ističući:

Svu ušteđevinu uložio u turističke projekte

«Naime u realizaciju turističkih projekata uložio sam svu ušteđevinu, zarađenu u inozemstvu i domovini. Nikako ne mogu zaboraviti ni potporu Ministarstva turizma, poticajna kreditna sredstva uz kamatu od jedan posto, što je i te kako značajno i tijekom recesije. Sve blagodati u ovom podneblju i ove godine su osjetile skupine njemačkih turista iz Sjeverne Rajne gdje sam godinama radio i živio. Zapravo njih oko 500 ovogodišnje jeseni, u listopadu, sudjelovalo je u berbi mandarina u pitomoj Neretvi, u organizacija turističkih agencija i Ville Neretve, što je već postalo i tradicijom. Ujedno su gosti našega hotela svime bili oduševljeni, posebice bogatom florom i faunom, berući mandarine uz pjesmu i svirku harmonike, vozeći se tradicionalnim neretvanskim lađama riječnim rukavcima, kroz šaš i lopoč, baš kao i gastronomijom toga podneblja, primjerenom uslugom te kompletnom ponudom u Villi Neretva».

Dodaje kako je u dolini Neretve gotovo sve fantastično, no i prva ovojsenska bura je donijela dodatno osvježenje. Ali su Neretvani i njihovi gosti navikli na sve moguće vremenske uvjete te ih ništa ne može iznenaditi. Jerković ističe kako skupine turista dolaze u neretvansku dolinu i tijekom studenoga ove godine te na plantažama beru kasne sorte mandarina, kako će to biti i idućeg vikenda. Kaže kako to mnogima od njih neće biti prvi put, ali ni posljednji put. Uvjeren je kako će inozemni turisti, posebice njemački, i dogodine dolaziti na izlet u Neretvansku dolinu tijekom cijele godine, i to u znatno većem broju, ne samo radi razgledavanja kulturno-povijesnih spomenika i prirodnih znamenitosti, nego i glede berbe mandarina. Dakako, neki će to izdašno i uvijek privlačno posjećivati i radi lova i ribolova, te će svi uživati u živopisnom krajobrazu uz rijeku Neretvu kakav se može vidjeti, osjetiti i doživjeti samo u tom podneblju Lijepe naše.

Sigurna budućnost hrvatskog turizma

«Doći ćemo i iduće godine, u znatno većem broju te ćemo uživati u ovoj prekrasnoj zlatnoj dolini uživajući u berbi mandarini, vožnji lađama kroz rukavce Neretve i šaš. Kad se vratimo u Njemačku, svima ćemo pričati o prirodnim ljepotama Hrvatske, posebice o dolini Neretve i njenom bogatstvu, te raznolikostima; o zemlji s bogatom kulturom i tradicijom, čistim plažama, lijepim gradovima, modernim prometnicama; dakako i o susretljivim, prijaznim i gostoljubivim, nesebičnim ljudima. Oduševljeni smo Hrvatskom i kompletnom turističkom ponudom», izjavila je voditeljica skupine njemačkih turista u ime svih izletnika.

Međutim Pavo Jerković je uvjeren kako je sigurna budućnost hrvatskog turizma potvrđena i ove godine. «To što nismo ni ove godine u minusu, unatoč recesiji, rezultat je kvalitetnog rada u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, općenito u hrvatskom turizmu. No, sve ono što imamo, moramo još bolje osmisliti i ponuditi domaćim i stranim gostima, dakako i prodati na najbolji mogući način. A za to imamo hotele i stručnjake, prirodne resurse i tradiciju. Svake godine moramo imati najmanje 250 turističkih dana, ponegdje i cjelogodišnji turizam. Neznatnu rupu iz lipnja, nadoknadili smo tijekom kolovoza, rujna, listopada ove godine. Turistički programi u dolini Neretve bit će aktivni sve do polovice studenoga, pa će hotelijeri i na taj način još više moći popraviti poslovne rezultate», tvrdi Pavo Jerković, zaključivši kako bismo «svi trebali biti turizam!».

I potkraj listopada i početka studenoga ove godine bilo je iznimno živo u dolini Neretve, posebice na plantažama mandarina na kojima su se okupile velike skupine birača. Vlasnici ističu kako će urod tog agruma biti umanjen za oko 15 posto u odnosu na proteklu godinu. Ocjenjuju kako će tijekom ovogodišnje jeseni ubrati oko 50.000 tona ranih i kasnih mandarina, okrivljujući za to nezapamćenu dugotrajnu sušu ovogodišnjeg ljeta te visoke temperature u delti Neretve koja je prouzročila neočekivano velike štete svim voćarima, povrtlarima, vinogradarima, ratarima, stočarima...Mnogi poljoprivrednici, osobito voćari i proizvođači povrća ističu i problem zaslanjenosti voda Neretve koja je, dodaju, svakim danom sve veće. Poručuju kako je taj problem već godinama prisutan u svakom domu Neretvanske doline te na razini lokalnih lokalne zajednice i države Hrvatske, dodatno zabrinuti što se ne rješava. I dalje strahuju zbog onečišćenosti Neretve, uglavnom u njezinu gornjem toku gdje. tvrde, vode koje se ulijevaju u korito te rijeke protječući nevidljivim podzemnim kanalima kroz različite zatvorene rudokope i neočišćena područja, ali noseći sobom i otpadne vode tvornica, elektrana, smetlišta, fekalije...

Zamjetni ožiljci dugotrajne ljetne suše

Proizvođači agruma u dolini Neretve ističu kako su ožiljci suše itekako zamjetni i na plantažama mandarinama koje se nude na izdašnim štandovima uz dionicu Turističke jadranske magistrale Rogotin-Opuzen-Metković-Dubrovnik, a cijena im je različita. Osim kvalitetnih mandarina, neretvanske prodavačice na bogatim štandovima nude limune, suhe smokve, šipak, rogače, džemove od mandarina, maslinovo ulje, pčelinji med... te ine jesenske plodove čiji se miris širi pitomom Neretvanskom dolinom. Marljive i hrabre žene svoje plodove na lijevu obalu Neretve i ovih dana dovoze trupama, najstarijim plovilom u kojemu su Neretvanke nekad i rađale.

Autor: Nedjeljko Musulin


Tagovi

Neretva Lađa Turisti Mandarine Berba mandarina Dolina Neretve

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]