Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kosidba
  • 18.07.2022. 12:00
  • Kolubarski okrug, Ljig, Rajac

Kosidba na Rajcu: Ko je ove godine odneo titulu đidije?

Manifestacija Kosidba na Rajcu traje tri dana, počinje vašarom, organizuju se koncerti, izložba poljoprivredne mehanizacije, ali je najzanimljiviji treći, takmičarski dan.

Foto: Sanja Dovečer
  • 206
  • 45
  • 0

Priznanje "Zlatna kosa" koje se svake godine dodeljuje na tradicionalnoj manifestaciji Kosidba na Rajcu ove godine dodeljeno je Mirku Kecmanu iz Bosanskog Petrovca i ovo je njegova peta titula.

"Srećan sam što sam imao priliku da učestvujem na ovoj manifestaciji koja čuva narodnu tradiciju. Mnogo godina učestvujem na kosidbama u regionu i veliko je zadovoljstvo što na manifestacijama ima i mladih koji nastavljaju da čuvaju ove lepe običaje", kaže pobednik.

Za takmičenje koje je 52. put održano na padinama Rajca bilo je prijavljeno 20 takmičara iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, ali i iz Bugarske i Turske. Zapažen nastup imao je i Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada koji je do sada 30 puta učestvovao na takmičenju, a sedam puta poneo je titulu najboljeg.

Za takmičenje se prijavilo 20 takmičara

U revijalnom delu programa bilo je čak 60 učesnika, a u konkurenciji veterana najbolji je bio Oskar Makari iz Slovenije. 

Kosači, ručkonoše, vodonoše, trubači...

Manifestacija Kosidba na Rajcu traje tri dana, počinje vašarom, organizuju se koncerti, izložba poljoprivredne mehanizacije, ali je najzanimljiviji treći, takmičarski dan. Kosci koji učestvuju u takmičenju su u narodnim nošnjama, a nakon okupljanja trubači sviraju tradicionalno Đidijsko kolo. Potom ka livadi na kojoj se održava takmičenje, kreće povorka u kojoj su pored kosaca i ručkonoše, vodonoše, trubači. 

Takmičari se nadmeću u košenju planinske trave na površini od jednog ara, pa je to prilika da pokažu svoju veštinu, a žiri prilikom ocenjivanja u obzir uzima brzinu, širinu, kvalitet i ujednačenost otkosa. 

Titula đidije

Na kraju kosidbe bira se i kosač koji najbolje peva i ima najbolji stas, a ove godine to je iz Dragačeva Miloš Pantelić. On je postao Đidija i naredne godine imaće čast da predvodi kosače. Vodonoše su važan deo cele manifestacije jer nose vodu i rakiju kojom se kosci osvežavaju. Po završetku, na sveže otkošenu travu stavljaju se ćilimi i stoljnaci i na njima se postavlja tradicionalni ručak za učesnike. 

Vodonoše donose osveženje za kosce

Kosidba na Rajcu smatra se jednom od najstarijih manifestacija u Srbiji i osim u pojedinačnoj konkurenciji, s obzirom da se radi o učesnicima iz regiona, dodeljuju se i ekipne nagrade.

"Na Rajcu u takmičenju učestvuju samo najbolji kosci, koji su pobedili na takmičenjima u svom okruženju. To su takmičenja koja se održavaju od sredine maja, a Kosidba na Rajcu svojevrsno je finale. Tokom tri dana manifestacije, Ljig i okolinu poseti oko 15 hiljada posetilaca i ovo je jedna od najznačajnijih manifestacija za našu Opštinu", kaže direktor Turističke organizacije Ljig Vlada Ivanović. i dodaje da je njihov promo spot pregledan više od 30 miliona puta, kao i da je veliko interesovanje bilo u Turskoj.

"Imali smo prijavljenih takmičara iz Turske, ali su oni zbog pravila takmičenja mogli da nastupe samo u revijalnom delu", dodao je Ivanović.

Na manifestaciji se dodeljuju i ekipne nagrade

Padine Rajca obiluju planinskom travom koju više niko ne kosi ručno, ali je zato manifestacija ta koja daje veran prikaz srpskih običaja i tradicije. Nekadašnji narodni običaj uzajamnog pomaganja na selu prilikom velikih radova, koji je u Srbiji potpuno iščezao, oživi jedino u julu na pitomim padinama planine Rajac kod Ljiga.

U arhivama je zabeleženo da su prvo takmičenje kosaca na Rajcu, ali i veliki narodni vašar, održani 1892. godine, ali se tek od šezdesetih godina prošlog veka, ovaj događaj organizuje kao turistička manifestacija. Kako u stara vremena, tako i danas, Kosidba na Rajcu se uvek održava prve nedelje posle Petrovdana.


Foto prilog


Tagovi

Zlatna kosa Mirko Kecman Milorad Sladojević Oskar Makari Đidijsko kolo Kosci Vodonoše Košenje planinske trave Miloš Pantelić Vlada Ivanović


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.