Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kamenoklesarstvo Marić
  • 24.06.2016. 09:00

Klesarstvo u etno-eko turizmu i ruralnom razvoju

Kamenoklesari poručuju da kamen valja čuvati kako su to činila pokoljenja od pamtivijeka znajući kako se zdrava stijena može koristiti ne samo kao građevinski materijal, alat i oružje, nego i kao ukras i suvenir, te da se može lako obrađivati, samo mu i dušu treba poznavati.

  • 1.147
  • 85
  • 0

Zahvaljujući Klesarskoj školi na otoku Braču, meštrima i zaljubljenicima u kamen i suhozide diljem Dalmacije, Istre i Hercegovine dakako i bogatoj tradiciji, baš kao i suvremenoj tehnologiji obrade u kompjutoriziranim radionicama podignutih zadnjih godina i u nekim gospodarskim zonama, primjerice u Cetinskom kraju, makar bi se i na tom području mogle na prste izbrojiti, čini se kako se u ruralnom prostoru toga podneblja Hrvatske njeguje kameno-klesarski zanat.

Tome svojim znanjem, iskustvom pridonose vrsni, daroviti majstori, koji vještine s predaka prenose na potomke u ruralnom prostoru izdašnom kamenim potencijalom, dakako i ljudskim potrebama. Mnogi vlasnici također žele obnoviti i kamene pastirske kuće u planinskim predjelima poput Biokova, Dinare, Kamešnice, Mosora, Velebita, kao i davno napuštena naselja, osim izgradnje kamenih etno-eko naselja.

Kamen nezamjenjiv u graditeljstvu

Kamenoklesari poručuju da kamen valja čuvati kako su to činila pokoljenja od postanka znajući kako se stijena može koristiti kao ukras, alat, oružje, građevinski materijal, suvenir te da se može i lako obrađivati, samo mu i dušu treba poznavati. Znalci vole reći kako je kamen, ne samo u Dalmaciji, Istri i Hercegovini stvorio tipične ambijente, skladne prirodne cjeline te da je gotovo nezamjenjiv u graditeljstvu, a obilno se koristi i za dekoraciju zidova, betonskih objekata i stupova. Vadi se u kamenolomima, iz stijenske mase.

Klesarstvo bi, dakako, moglo biti i na višoj razini, unatoč i teškoj dugogodišnjoj krizi kada se u spomenutim ruralnim prostorima sve više kupuju nekretnine i obnavljaju stare kamene kuće, iseljena sela i zaseoci te se preoblikuju u etno-eko naselja kada se grade nove kuće rustike s bazenima primjerice u dalmatinskom zaobalju nadomak autoceste i brzih prometnica u Zabiokovlju, i kada bi mu se dalo malo više pozornosti i u sklopu Programa ruralnog razvoja i seoskog turizma. Doima se kako ta gotovo najstarija ljudska djelatnost, poslije poljoprivrede, donekle odolijeva krizi zahvaljujući ljubavi prema kamenu i klesarstvu, tradiciji, ustrajnosti te prema onoj raditi i trpjeti se mora da bi se živjelo.

Najmoderniji strojevi za rezanje kamena

Potvrđuje to i otvorena vrhunska kameno-klesarska radionica tvrtke Klesarstvo Marić, opremljena najmodernijim kompjuteriziranim strojevima za rezanje, profiliranje i poliranje kamena u gospodarskoj zoni Čaporice na području Trilja. O izgradnji tog gospodarskog objekta, nabavci opreme, proizvodnji, financijskim ulaganjima, namjeni najviše zna njegov direktor Miodrag Marić, mladi stručnjak i suvlasnik tvrtke Klesarstvo Marić.

"Ovo je proizvodni pogon odnosno moderna kamenoklesarska radionica tvrtke Klesarstvo Marić koja uspješno radi i posluje više od tri desetljeća te je nastavak dugogodišnje obiteljske tradicije u vađenju i obradi kamena te izgradnji i obnovi različitih objekata. Osnovna djelatnost tvrtke je prerada arhitektonsko-građevinskog kamena do finalnog proizvoda te njegova ugradnja i prodaja, a danas ima dvije svoje vrhunske radionice, pogona sa svim pratećim uredskim prostorijama.

Specijalizirani za izgradnju spomenika, stuba, fasada, fontana..

Obje radionice su opremljene najmodernijim kompjuteriziranim strojevima za rezanje, profiliranje i poliranje kamena, te suvremenom opremom. Zapošljava stručnjake iz koji su spremni odgovoriti na zahtjeve naših kupaca. A naš pogon u radnoj zoni Čaporice, s upravom i velikim skladištem za tržište, udaljena je samo četiri kilometra od Trilja. Ujedno je u blizini modernih prometnica kojima se lako i brzo stiže do većih tržišta ne samo u Hrvatskoj", naglašava Marić.

Miodrag također poručuje kako njegova tvrtka nudi izbor granita i mramora, a u odabiru i načinu primjene kupcima pomažu i inženjeri. No, zahvaljujući dugogodišnjem radu i iskustvu, kaže kako se tvrtka Klesarstvo Marić specijalizirala za izgradnju nadgrobnih i memorijalnih spomenika, stuba, fasada, kamina, stolova, fontana, kuhinjskih ploča, šankova, ograda, stupova, prozorskih klupčica; ornamentike i reljefa; interijera i eksterijera u sakralnim objektima, hotelima, restoranima, bankama, caffe-barovima, stanovima, kućama i njihovim vrtovima te na inim javnim ili privatnim objektima; izradi suvenira.

Iz BiH ih je tu doveo posao

Naime, tvrtka nudi i velik izbor proizvoda od bronce i mesinga poput kipova, različitih vaza, lampiona, slova, ručki. Riječ, dakle, o iznimno bogatoj lepezi proizvoda specijalizirane rijetko gdje viđene takve moderne kamenoklesarske radionice u dalmatinskom zaobalju, koju uspješno vodi njezin direktor Miodrag Marić, mladi poduzetnik iz Stipišići udaljenog oko četiri kilometra od Tomislavgrada. Opetuje kako je zacijelo riječ o tvrtki za preradu i obradu kamena, granita i mramora, finalne proizvode i građevinski materijal, grobnice, fontane.

"Sve radimo u komadu, baš kao i natpise na spomenicima prema narudžbi kupca, kamenice. U ovom mom pogonu u gospodarskoj zoni Čaporice ima šest zaposlenih, a u Tomislavgradu 15, ukupno više od 20 ljudi. Ovdje je predstavništvo naše tvrtke Klesarstvo Marić prema Splitu i okolici, odnosno u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Inače, ovo je naš prvi pogon u cijeloj Dalmaciji. Bili smo traženi s obzirom na lepezu i kvalitetu naših proizvoda pa smo uspjeli udovoljiti onima koji su to htjeli.

Inače, u ove krajeve nas je iz BiH doveo posao, a za gospodarsku zonu Čaporice smo se opredijelili uglavnom uslijed povoljnih prometnih uvjeta, cijene zemljišta, komunalnih povlastica koje za našu proizvodnu iznose oko 80%. U naš zanimljiv projekt, a to je kupnja građevinskog zemljišta, izgradnja i oprema proizvodnog pogona, uložili smo oko 500.000 eura koji je u cijelosti kompjuteriziran. Površina parcele je 8.000 metara četvornih, a koristan radni prostor pogona iznosi 480 kvadrata", upoznaje nas poduzetnik Miodrag Marić.

Na domaćem i inozemnom tržištu

Računa kako će mu se uložena investicija isplatiti za neko vrijeme unatoč dugogodišnjoj recesiji koja ima traga i u tvrtki Klesarstvo Marić. Tvrdi kako njegov pogon u Čaporicama znači mnogo za gospodarski nerazvijeni triljski kraj pa i šire, u pogledu postupnog rješavanja problema nezaposlenosti mladih ljudi te njihova ostanka na rodnom pragu i oživljavanja (polu)praznih sela u tom dijelu Zagore. Jedna od specifičnosti te moderne kameno-klesarske radionice je u tome što se pod njezinim krovom i u krugu odvija proizvodna djelatnost koja ima mjesta u lancu ruralnog razvoja, napose u obnovi sela i putova te uređenju etno-eko sela, uglavnom od kamena.

"Naime, naša tvrtka Klesarstvo Marić se bavi vađenjem kamena, izradom proizvoda od betona, gipsa (sadre) i umjetnog kamena; rezanjem, oblikovanjem i obradom ukrasnog kamena te kamena za gradnju te kupnjom i prodajom robe; trgovačkim posredovanjem na domaćem i inozemnom tržištu; poslovanjem i iznajmljivanjem vlastitih nekretnina uz naplatu ili prema ugovoru; pružanjem usluga u nautičkom, seljačkom, zdravstvenom, kongresnom, športskim i rekreacijskim, te inim vidovima turizma", podsjetio je Miodrag Marić, poručujući kako njegov pogon u gospodarskoj zoni Čaporice ima sigurnu budućnost, u čemu i on sagledava svoju perspektivu.


Fotoprilog


Tagovi

Kamenoklesarstvo Marić Etno-eko turizam