Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Speleon
  • 10.02.2023. 16:30
  • Karlovačka, Rakovica

Kakav je bio život u ledeno doba osim što su vukovi bili duplo veći, otkriva Speleon

U Općini Rakovica otvoren je Centar podzemne baštine Speleon.

Foto: Marinko Petković
  • 1.716
  • 125
  • 0

Nedaleko znamenitih Baraćevih špilja kod Slunja, dok šišmiši spavaju zimski san, ovih je dana otvoren Centar podzemne baštine Speleon, koji se nalazi u općini Rakovica. Velebni je centar izgrađen zahvaljujući EU projektu, sufinanciran 85 posto iz europskih sredstava, a 15 posto su izdvojile NP Plitvička jezera, koje su bile partner na projektu vrijednom oko tri milijuna eura.

"Kod nas možete vidjeti život kakav je bio u ledeno doba, koje je trajalo čak 120.000 godina, nakon kojega je čovjek uspio ovladati svijetom oko sebe, kakvoga i danas poznajemo", kaže uvodno vodič Ante Mlađen, koji nas je proveo kroz svih pet tematskih cjelina centra vezanih za speleologiju, dok se svijet rijeka i šuma može doživjeti posjetom rijeci Slunjčici.      

Vunasti nosorog vrijedan 40.000 eura  

Prema njegovim riječima, ovdje je izložen pravi mali vremeplov, koji na zabavan i interaktivan način priča priču o sakrivenim dragulja podzemlja ovog kraja, Baraćevim špiljama od srednjeg vijeka do pleistocena. No, ono što će ovaj vremeplov učiniti posebnim svakako su nesvakidašnji sadržaji u postavu jer će vam dobrodošlicu zaželjeti hiperrealističan spiljski lav.

Osim toga, multimedijalni centar krije pravi knjiški dragulj, prvu hrvatsku speleoteku, biblioteku s impozantnom zbirkom od 6.500 knjiga, prevedene na preko 30 jezika. Zanimljivo je da su knjige donirale brojne speleološke, planinarske i bio speleološke udruge, ali i pojedinci, a sve ih možete pročitati u ugodnom prostoru ovog centra.

Krenete li Speleonom dalje, vidjeti ćete maketarske prikaze kroz koje se priča priča o tajnama podzemlja, LCD ekrane koji pozivaju i male i velike na učenje kroz igru. Osim špiljskog lava, u postavu se nalazi i vunasti nosorog kojeg je u realističnoj veličini izradila tvrtka Quagga iz Španjolske, a koštao je čak 40.000 eura. Oni su izumrli, kažu, još prije 20.000 godina, a sve donedavno ih se znalo naći zamrznute u snijegu i ledu u Rusiji. 

Velebni Centar Speleon 

Moguće je ovdje i osjetiti težinu speleološke opreme, ali i vidjeti prave dragulje koje su svojim predanim radom pronašli arheolozi i paleontolozi. Naime, u unutrašnjosti Baraćeve špilje pronađeno je musterijensko oruđe, kutno strugalo-ručni alat iz doba neolitika, koji je najbolji dokaz da su u ovom dijelu Hrvatske, točnije u Gornjoj Baraćevoj špilji boravili i praljudi. Svoj kružni obilazak možete završiti izlaskom u atrij s hiperrealističnim životinjama ledenog doba, čiji su ostatci pronađeni u Gornjoj Baraćevoj špilji. Upoznajte špiljskog medvjeda, špiljsku hijenu te vuka, koji su bili  duplo veći od današnjih.

Proizvodi lokalnih OPG-ova

Inače, Speleon - centar podzemne baštine izlet je za cijelu obitelj, tako je za one najmlađe kreiran speleo poligon, odnosno dječja igraonica inspirirana speleologijom i ledenim dobom, a korištenje iste je besplatno za sve posjetitelje. Na ovom mjestu je besplatan parking u sklopu objekta. Posebnost ovog prostora je u tome što se uz kavu poslužuju, sokovi i čajevi, tipična lička štrudla, a sve s lokalnih OPG-ova.

Otvorena je i suvenirnica s odličnim sadržajem sitnica koje će vas sjećati na ovo mjesto. Tijekom cijele veljače u prodaji su ulaznice za individualne posjetitelje po promotivnim cijenama. Za odrasle iznosi sada 7 eura, dok je za djecu (od 7 do 18 godina) 5 eura. Obilazak za djecu mlađu od 7 godina je besplatan, a u cijenu ulaznice uključeno je i stručno vođenje. No, već tijekom ljetne sezone, kada se očekuje više posjetitelja, cijena će biti 13,5 eura, a izvan ljeta, za odrasle 11, a za djecu osam eura.

Ante Mlađen vodič je u Centru podzemne baštine

Čuli smo da su makete životinja napravljene od konjske dlake u Španjolskoj. Speleon u svom stalnom postavu ima i jedinstvenog raka iz Baraćevih špilja, koji je zabilježen samo u njima. Tu je i kukac kornjaš sa šest nogu, koji u prirodnoj veličini ima samo 1,75 mm, te puž veličine zrne riže, koji je višestruko povećan.

Inače, samo na prostoru općine Rakovica postoji 150 špilja, te njih preko 10.000 u Hrvatskoj, a najpoznatija su Cerovačke pećine i špilja Vindija kod Varaždina.    

Udahnite ljepote Slunjčice 

Kako biste povezali svijet podzemne baštine s prekrasnom prirodom, zastanite u Slunju, prepustite se vođenoj turi s renđžerom kojeg organizira Javna ustanova Natura Viva. Oni se programom Udahnite ljepote Slunjčice odlično nastavljaju na sve ono što ćete vidjeti u Speleonu. Naime, voda je oblikovala svojim podzemnim tokom Baraćeve spilje, a na površini obalu rijeke uz koju vas vodi ovaj program s ciljem upoznavanja zaštićenog područja na kojem je evidentirana čak 101 vrsta različita biljna i životinjska vrsta.

Slunjčica je zaštićena još 1964. godine

Naime, Slunjčica, koja izvire ispod Male Kapele, dugačka je samo šest i pol kilometara, a još je 1964. godine zaštićena kao značajni krajobraz, te čini dio eko mreže Natura 2000. Ona svojom bojom i čistoćom oduzima dah, a i po ljeti ima samo 13 stupnjeva Celzijevih, pa iako je kupanje dozvoljeno, nije za one koji više vole topliju vodu u obližnjoj Korani u koju se ulijeva i čini krški fenomen sedre u Rastokama.

Inače, velebni Speleon je djelo zagrebačke arhitektice Kristine Radelić, tvrtke Sto posto prirodno, a dizajn postava odnosno unutarnje opremanje izradili su Marko Barišić i Jelena Devčić iz šibenske tvrtke Kocka. Za stručnu podlogu te interpretaciju ključnih prirodnih vrijednosti koje će se prezentirati u centru zaslužni su Kazimir Miculinić (paleontologija), Krešimir Raguž (arheologija), Neven Bočić (geologija) te Hrvoje Cvitanović (speleologija). Izvođač radova izgradnje objekta je Građevinski obrt Špelić iz Slunja, a za moderno opremanje objekta zaslužan je Zlatko Jelačić i tvrtka Smart Audiovisual iz Zagreba.


Fotoprilog


Tagovi

Speleon Centar podzemne baštine Ledeno doba Baraćeve špilje Slunjčica Ante Mlađen


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]