Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni turizam
  • 25.08.2021. 10:30
  • Primorsko-goranska, Kupari

Josip Turk: Prirodne ljepote Gorskog kotara nisu dovoljne, gosti traže sadržaje

Turizam u Gorskom kotaru itekako ima smisla, ali treba biti spreman na predan rad i osmišljavati nove ponude, smatra Josip Turk.

Foto: Arhiva Josipa Turka
  • 3.644
  • 680
  • 0

Josip i Helena Turk ostvaruju svoj san – žive u netaknutoj prirodi Nacionalnog parka Risnjak gdje dišu punim plućima, te kažu da su upravo tamo gdje žele biti. Gostima nude vlastito povrće, sezonsko voće i šumske plodove. Od životinja drže ovce koje, priznaju, ipak najviše služe za održavanje travnjaka, no daju i kvalitetno meso.

Josip je živio i radio diljem Europe, ali nikada i nigdje nije bio sretniji nego sada u Kuparima sa svojom mladom obitelji. Prisjeća se kako je cijelo vrijeme izbivanja sanjao samo Kupu, svaki kamen i svako stablo.

"Želim raditi od 9 do 5, a ostatak vremena provoditi s najmilijima. Nemamo se u planu širiti već samo povećavati kvalitetu ponude“, navodi dok se s obitelji opušta uz rijeku, te ističe kako maksimalno uživa u najljepšim trenucima života. "Najveći poticaj nam je naša kći Klara kojoj želimo pokazati da se upornošću i radom može uspjeti, a da ostaneš iskren i svoj“, govori ovaj magistar zootehnike.

Povratak u rodni kraj

Obitelj se kroz turističko-ugostiteljski obrt "Tratinčica" bavi pružanjem usluga u domaćinstvu - iznajmljuju sobe, a u skoroj budućnosti i robinzonsku kućicu, te gostima nude domaća jela. Autohtono seosko domaćinstvo nazvali su "Ruralni turizam Kod Josipa".

Fokusirali su se na ekološki uzgoj jer se sve više cijeni domaća, zdrava i kvalitetno spravljena hrana. Riba koja završi u tanjurima njihovih gostiju je s lokalnih ribnjaka, a s okolnih OPG-ova nude kvalitetne sireve i druge proizvode, te u budućnosti planiraju pojačati ponudu. Josipa je oduvijek privlačio život u prirodi, rad na zemlji i sa životinjama pa je želio stvoriti "nešto svoje" na duge staze. Obrt je nedavno otvoren, ali sobe iznajmljuju već godinama.

Turkovi žive svoj san u netaknutoj prirodi

Njegovi roditelji su renovirali tradicionalnu kuću dok je on uočio dobru priliku i uz Heleninu pomoć uspio pokrenuti turistički najam. Najviše gostiju dolazi u ljeto, za zimski period nema značajnijeg interesa, ali ima drugog posla, govori.

Gdje god boravio u inozemstvu, uvijek mu je nešto nedostajalo, pa se vratio u rodni kraj od kojega se više ne želi niti može odvajati. Osim francuskog, ovladao je talijanskim i engleskim jezikom što mu je danas izuzetno korisno.

Popularno mušičarenje

Kod njih uglavnom odsjedaju stranci, najčešće Francuzi, Nijemci, Austrijanci i Talijani. Vrlo ih privlači sportski ribolov na Kupi. Naime, izvorišni dio jedno je od najatraktivnijih područja u europskim razmjerima, a njihova kuća smještena je na samo 40-ak minuta hoda od izvora što pruža brojne mogućnosti.

Tako posjetitelji znaju u jednome danu doći pješice iz sela Hrvatsko, pa zatim prošetati do izvora, hidrogeomorfološkog spomenika prirode. Često se u povratku zaustave da bi se okrijepili uz piće i domaću štrudlu ili sir, dok se drugi odluče za obilan ručak.

Doznajemo da je mušičarenje ili fly fishing popularno u mnogim zemljama Europe. "Radi se o sportskom ribolovu što podrazumijeva da se ulov vraća. To je vrlo važno zato što se jedino tako može sačuvati biološka raznolikost i zaštititi rijeke. Takvi ribolovci zapravo su zaštitari prirode“, smatra.

Vraćanjem ulovljene ribe čuvaju bioraznolikost

Ribolovna sezona počinje 16. svibnja i traje do 15. listopada. Dozvoljeno je loviti mušičarskim štapom i jednom umjetnom mušicom, a kod Josipa je omogućena kupnja ribolovnih dozvola i ulaznica.

Potrebno razvijati dodatne sadržaje

Vrlo su zadovoljni strukturom gostiju koji ih posjećuju, a često im se vraćaju što je dobar znak. Prosječno se zadržavaju tri dana i to je nešto na čemu žele poraditi kako bi ipak ostajali duže. Kvalitetna hrana koju nude veliki je plus, ali smatraju da u okolici nedostaje dodatnih sadržaja.

"Izdvojio bih CroMedo-bearwatching, adrenalin park, radionice u prirodi i edukativne radionice za djecu koje provodi Marta Blažević kroz obrt Astra Divina, OPG Kozarstvo Štimac Hrib, OPG Anita Pintar, a mogućnosti za širenje su brojne. Treba spomenuti i Lynx and Fox, lokalnu vodičicu, koja radi vrhunski posao na širem području“, kaže Josip koji je uvjeren da je tajna turističkog uspjeha u suradnji, jednostavnosti i izbjegavanju masovnosti. Ističe i izvrsnu suradnju s upravom NP Risnjak koja im uvijek izlazi u susret.

Najljepši je osjećaj, kaže, nakon odlaska gostiju dobiti pozitivnu i iskrenu recenziju popraćenu lijepim fotografijama. "Naš moto glasi - svaki klijent je bitan. Turizam u Gorskom kotaru itekako ima smisla, ali treba biti spreman na predan rad“, zaključuje.


Fotoprilog


Tagovi

Ruralni turizam Josip Turk Nacionalni park Risnjak Bioraznolikost Kupari Hrvatsko Selo Turističko-ugostiteljski obrt


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]