Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Marinko Šebečić
  • 19.05.2017. 13:30

Izumire preparatorski zanat, nestaju eksponati

Na žalost, sve je manje preparatora, a da je tome tako svjedoči i statistika koja pokazuje da su obrti ili ugašeni ili pred gašenje upravo stoga što posao kao posao nije previše dohodovan, a iziskuje visoku stručnost.

  • 3.028
  • 214
  • 0

"Stalna postava lovačkog muzeja obuhvaća eksponate stare nekoliko desetaka godina, a prema potrebi kod lovačkih preparatora damo napraviti i neki novi. Kada govorimo o zahtjevnosti samog posla, bitno je naglasiti da je iste teško napraviti upravo stoga što trebate imati puno znanja, stručnosti i novca", priča voditelj lovačkog muzeja mr. Marinko Šebečić u čijem se muzeju nalaze mnogobrojni eksponati divljači od kojih neki prelaze vrijednost od 3.000 eura.

Predškolska djeca u ulozi najčešćih posjetitelja lovačkih muzeja

Zahvaljujući njemu, doznali smo tko su najčešći posjetitelji muzeja, a pitate li se o kakvoj dobnoj skupini je riječ, razveselit će vas činjenica koja kazuje da ponajviše predškolska djeca uživaju u upoznavanju eksponata koji ih podsjećaju na divljač u prirodnoj veličini.

Porazni rezultati izumiranja preparatorskog zanata, prijeti li nestanak eksponata?

Turisti u vlastite Zemlje odlaze s hrvatskim lovnim doživljajem

Osim najmlađih te osnovno i srednjoškolaca, kao i studenata i odraslog lokalnog stanovništva, muzej pohode i turisti iz drugih dijelova svijeta što je Šebečiću osobito drago upravo stoga što prenose turizam doživljaja iz Hrvatske u vlastite krajeve.

Sve je manje preparatora, izumire zanat

"Na žalost, sve je manje preparatora, a da je tome tako svjedoči i statistika koja pokazuje da su obrti ili ugašeni ili pred gašenje upravo stoga što posao kao posao nije previše dohodovan, a iziskuje visoku stručnost. Nedostaje nam, stoga, kvalitetnih preparatora, a na žalost, nisam siguran postoji li škola koja u sklopu izobrazbe ima edukaciju za preparatora", dodaje voditelj u čijem je stalnom postavu muzeja zbirka Trofeja divljači, Fosila, Jaja, sisavaca i ptica, Lovačkog oružja, Lovačkih znački i odličja, Preparirane divljači i zvijeri iz Hrvatske te inozemna zbirka preparata divljači, zvijeri i gmazova iz Afrike, Azije, Kanade i Amerike.


Tagovi

Preparatori Marinko Šebečić Eksponati Lovstvo Divljač


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.