Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Camping Plitvice
  • 10.05.2021. 16:30
  • Ličko-senjska, Smoljanac

Ilija Crnjak: Proizvodi lokalnih OPG-ova daju dodanu vrijednost aktivnom odmoru u Lici

Lika više nije samo prolazna destinacija na putu prema moru, čulo se na Ličkoj večeri koju je pripremio vlasnik Campinga Plitvice, a na kojoj su predstavljeni lokalni OPG-ovi s kojima ima odličnu suradnju.

Foto: Marinko Petković
  • 2.386
  • 402
  • 0

Kamping turizam jedina je vrsta globalnog turizma koja raste već punih deset godina, a koji je i posljednjh godinu dana u pandemiji Covid-19, dobio još veći zamah jer gosti žele barem na odmoru biti što više na otvorenom, a da pritom imaju dostupne sadržaje. Od 2019. godine, na ulazu u Nacionalni park Plitvička jezera, nalazi se Camping Plitvice u naselju Smoljanac, koje ima 350 stanovnika.

"Kada smo se još prije deset godina odlučili za obiteljski ulazak u turističke vode, nije bilo drugog izbora nego krenuti od nule na zapuštenom zemljištu u Smoljancu, koje se nalazi na odličnoj lokaciji, iza koranskog mosta", kaže nam Ilija Crnjak čija obitelj je vlasnik Campinga Plitvice, koji ima čak pet zvjezdica. 

To je, pojašnjava, samo tri kilometara od prvog ulaza kod Ličke kuće u naš najpoznatiji nacionalni park kojeg godišnje posjeti dva milijuna posjetitelja, a velika investicija u iznosu od pet milijuna eura, trebala bi se vratiti za sedam godina.

Lička večera na turističkom meniju   

Prema njegovim riječima, današnji gosti sve više traže autohtone proizvode na mjestu odmora, bilo da se radi o hrani, u prvom redu domaćem mesu, sirevima ili piću pa se on okrenuo lokalnim OPG-ovima s kojima je priredio pravu Ličku večeru.

Domaće meso dolazi iz mesnice Bolja polovica, a iz 30  kilometara udaljenog sela Grabušić predstavio se OPG Marinka Vukobratovića, koji je na večeru stigao u pratnji kućnog ljubimca, janjeta po ime Anja, kojoj je javno obećao 'dug i sretan život'. "Anja je naša maza i ostaje na ranču do kraja svog prirodnog života", kazao je Marinko.

Vlasnik Campinga Plitvice, Ilija Crnjak

Inače, Vukobratović ima stado od 90 ovaca, osam krava i pčele, koje su obiteljska tradicija, a uzgaja i krumpir i šljive. On se na obiteljsko imanje vratio iz Zagreba sa suprugom, te dvoje male djece prije šest godina, te uz povećanje proizvodnje domaće hrane planira pokrenuti i ruralni turizam. Drži da se od škrte ličke zemlje, koja daje puno aromatičnog i ljekovitog bilja i gdje stoka boravi na otvorenom veći dio godine, može dobro živjeti, ako se domaća hrana poveže sa turističkom potrošnjom. Naime, donedavno je, kako se čulo na predstavljanju lokalnih OPG-ova, samo voda bila iz Like na velikom turističkom meniju Nacionalnog parka, koji može biti pravi poljoprivredni zamašnjak cijelog područja.

Crnjak ističe da lokalnim proizvodima, koji su kvalitetni, nedostaje marketing, a turizam je dobar poticaj da ih upozna šira javnost i tako steknu veće tržište. Istina, kaže, ono je zahtjevno i internacionalno, ali je veliko i osigurava mogućnost plasmana tradicionalnih proizvoda, kao što su ličke pole i basa, koji kroz  inovativnu gastronomiju dobivaju novo ruho.    

Dobar primjer je nagrađivana sirana Turkalj iz općine Rakovica, čiji su sirevi dobivali, ali i potvrđivali prestižne nagrade u svijetu. Marijana Turkalj ističe da uz njegovu prodaju, a sve češće i ličke base i niza drugih mliječnih proizvoda, na kućnom pragu u mini sirani u Jelovu klancu, dobro dođe i prodaja u velikom turističkom sektoru. Posebno sad u vrijeme kada veći dio restorana i hotela već duže vrijeme radi smanjenim kapacitetom, a nema ni tradicionalnih domjenaka, različitih svečanosti, bilo poslovnih ili onih obiteljskih.

Marijana Turkalj 

Dodaje da imaju i otkup mlijeka, ali prerada u sir i njegova prodaja su ih spasili "Imamo 30 prvoklasnih krava u štali te još 18 u sustavu krava-tele i one ne mogu čekati neka bolja vremena", ističe Turkalj, čija obitelj obrađuje  90 ha zemlje.

Prepolovili cijene za domaće goste

Ilija Crnjak ne krije da je investicija pala na plodno tlo, jer su Plitvice broj jedan ne samo kontinentalnog turizma, a turistička sezona, koja počinje dva tjedna prije Uskrsa, traje dulje od one na Jadranu. Naime, u tijeku je planirano proširenje kampa, bez obzira na pandemiju, koja nije toliko pogodila ovaj oblik turizma. Ipak, cijene su morali za 50 posto prilagoditi domaćim gostima, otkriva naš domaćin.

Plan je utrostručiti smještajne kapacitete u kampu za neka bolja, nadaju se i što skorija vremena, kada će i strani gosti opet više dolaziti. Sada imaju 17 mobilnih kućica, dizajniranih tako da baš svakom gostu predstavljaju drugi dom u malom ličkom mjestu.

U planu je, kaže, imati 60 mobilnih kućica, koje imaju svaka dvije luksuzne spavaće sobe s po dva kreveta, koji se po potrebi mogu spojiti. Broj parcela za kampere će dostići 90 mjesta vrlo brzo jer sva potrebna infrastruktura već postoji, a prati je veliki restoran Plitvice, mulifunkcionalna sportska i dječija igrališta, kao i amfiteatar za 120 gostiju, koji će ovoga ljeta dobiti i kino na otvorenom. Tu je i zatvorena dvorana sa 45 sjedećih mjesta, kao i veći vanjski bazen za kupanje u srcu Like.

U neposrednoj blizni Kampa nalazi se Nacionalni park, koji je po posjećenosti prvi u Europi, a drugi u svijetu. Nadalje, u radijusu od samo 20-ak kilometara nalaze se poznate Baraćeve špilje u općini Rakovica. Tu je i Pećinski park Grabovača kod Perušića, zip line, quad i buggy, kayaking po Gackoj, paragliding... Dakle, lokalni projekt pod nazivom "Ostani tri dana u Lici" ima sada i sasvim konkretnu turističku podlogu, koju tek treba otkriti.        

Lika više nije prolazno mjesto do mora  

Naime, do sada je Lika bila najčešće prolazna turistička destinacija na putu do mora, a sada je postala - destinacija. Broj prosječnih noćenja povećan je na 1,8 posto u posljednje dvije godine, a cilj je prijeći već ove godine dva posto, te dostići planiranih 3,3 posto noćenja, jer imaju niz kvalitetnih sadržaja u kampu, te 20-ak partnera sa kojima rade izlete na niz obližnjih mjesta, a sve u duhu aktivnog odmora. U kampu je stalno zaposleno šest djelatnika, a u glavnoj sezoni, 27 sezonaca, kojima se i ove godine nadaju. 

Nacionalni park Plitvička jezera 

Na naš upit kako posluje kontinentalni turizam u koronakrizi, Crnjak odgovara da su Plitvice i tu izuzetak, a drži da treba hrabro ići u susret novim poslovnim izazovima, a ne samo čekati da se nešto samo od sebe dogodi. Tako su prošle godine imali 30 posto prihoda iz direktne prodaje jer u kampu imaju dvije vrste gostiju, svih dobnih skupina, ovisno o doba godine, a krenuli su i s organizacijom različitih evenata. S druge strane, lakše su zadnjih godinu dana dolazili do turističkih radnika, koji su mahom ostajali bez posla u koronakrizi.    

Vodič u Nacionalnom parku Ivica Špoljarić, koji je na Plitvicama već 26 godina, kaže da je sada u parku, preko tjedna, 500 do 600 uglavnom domaćih posjetitelja dnevno, kojih je za vikend već deset puta više, 5.000 do 6.000, ali i to je dva puta manje u odnosu na 2019. godinu, prije pandemije, kada je u njimu bilo prosječno dnevno čak 18.000 posjetitelja.

Jeftnije ulaznice u Nacionalni park i dalje su na snazi, a od ukupno 57 kilometara staza oko 16 jezera i 92 slapa, što bi značilo prosječni obilazak parka tjedan dana, sada je otvoreno za posjetitelje 10-ak kilometara, zaključuje Špoljarić. 


Fotoprilog


Tagovi

Kamping turizam Ilija Crnjak Domaće Lička večera Lokalni OPG-ovi Marinko Vukobratović Marijana Turkalj


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]