Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seljačko gospodarstvo Ana
  • 23.07.2017. 10:30

Gradski život i obrt zamijenili radom u polju

Kukuruzi, povrće iz bašće, svinje, guske, kokoši, pilići... Sve je to za goste, kažu Ana i Zdenko Bizacky koji su gradski život i obrt zamijenili radom u polju i usluživanjem gostiju.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 2.024
  • 355
  • 0

Bio sam skeptičan prema priči da idem poljoprivredniku. Znam svoga domaćina Zdenka Bizacky i njegovu suprugu Anu kao ljude iz grada. Iz Osijeka, kao obrtnike. No, ipak sam krenuo put Baranje i sela Švajcarnica. Őrhely je mađarski naziv za selo, a u narodu se najčešće zove Švajcernica.

I doista srećem Anu u bašći, kako kažu u Baranji. Vadi luk za današnju večeru gostima. Uz nju motika i kolica. Malo dalje u svinjcu, onako malom, montažnom, srećem Zdenka. U čizmama s kapom na glavi prihvaćam činjenicu da nisam došao na imanje koje se bavi samo iznajmljivanjem soba, već doista i poljoprivredom.

Osijek su zamijenili Baranjom, a obrt poljoprivredom

Na okućnici od oko jednog hektara ima tu svega. Dominira kukuruz kojim hrane svoju perad, ali i svinje. Sve to završi na stolu njihovih gostiju.

"Ovo je pioneer kukuruz. Ma odličan je, ali što ja imam posla oko njega. Najviše se borim s korovom. To mi je stalni posao. Kao i košnja trave. Treba mi dva dana da pokosim sve. Kompletno sve zaokružimo. Što je više moguće hrane za ovih par svinja, kokoški, pilića i gusaka. Imam i jarca i koze. Ponosan sam i na ove naše kokoške. To su sve ove domaće, trkačice što kažemo.To sve ponudimo našim gostima, a u vrtu imamo stalno sezonskog povrća", kaže mi.

Spavanje uz kokošinjce i svinjac

U tri sobe mogu primiti devet gostiju, ali u prizemlju je i uređen lokal u kojem se organiziraju male proslave. Rođendani, krizme, pričesti. I svi oni vole prvo obići imanje, pogledati kakvog ima cvijeća ali i povijati kokoši po dvorištu. Inače ima nova kuća u kojoj i jesu sobe, ali i jedna starija s apartmanom kojega također izdaju po potrebi. Čak možemo reći da je ta starija, tradicijska kuća jako zanimljiva. Gotovo da spavate uza same kokošinjce i svinjac što je dodatna čar.

Ana i Zdenko Bizacky stvorili su mali seoski raj

Na katu kuće su sobe. Svaka sa svojom kupaonicom, TV-om, WiFi. Nude spavanje, noćenje s doručkom, pansione. U biti sve što gosti požele. Doista se radi o idealnoj lokaciji u Švajcarnici. Na raskrižju dvije prometnice za Mađarsku. Jedna koja vodi prema Mohaču i dalje za Budimpeštu, a ta ista na drugu stranu vodi u 10 kilometara udaljeni Osijek. Ona druga prometnica pak vodi također u Mađarsku. U Šikloš i dalje prema Pečuhu.

Foto: Damir Rukovanjski


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Bizacki Kukuruz Zdenko Ana Švajcarnica Seljačko domaćinstvo


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.