Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Općina Jelsa
  • 31.07.2020. 12:00
  • Splitsko-dalmatinska, Jelsa

Gostima nude samo ono što ulove u moru i uzgoje u polju

Naši gosti sami odlaze u polje, beru što žele i pomažu nam raditi na zemlji. Također ih vodimo na otočić Šćedro, s njima lovimo ribu, bacamo mriže, vrše odnosno oni rade sve što i mi, govori nam Nikica Lučić, jedan od mještana koji je spojio poljoprivredu s turizmom. I obratno.

Foto: Katica Šimac
  • 1.860
  • 157
  • 1

"U pansionu nudimo samo ono što ulovimo u moru i uzgojimo u polju, na što su se navikli naši gosti koji su nam se vratili i ove godine unatoč kovidu“, govori Dašenka Jakas iz Zavale, Općina Jelsa na otoku Hvaru, čija obitelj se više od 50 godina bavi obiteljskim turizmom u tom malom, mirnom ribarskom naselju.

Proizvode povrće, voće, maslinovo i lavandino ulje, vino, rakiju, likere, marmelade. Obrađuju preko 200 stabala maslina te na južnim padinama otoka Hvara 1.500 trsova loza Plavac mali, Bogdanušu i druge autohtone vinske sorte, pa kod njih, naglašavu, ne postoji deficit ni u polju ni na stolu, što je rezultat rada svih članova obitelji. 

Posao se prenosi s koljena na koljeno

"Radimo svi jer je nastavljanje posla s koljena na koljeno jedini ključ uspjeha. Ja sam naslijedila svekrvu, a meni danas pomažu sin i nevjesta. Baviti se  poljoprivredom podrazumijeva cjelogodišnju aktivnost kako bi postigli samodostatnost proizvoda koje onda nudimo tijekom ljeta“, kaže Dašenka ističući kako upravo takva agro-ribarska tradicija privlači njihove stalne goste, koji se iz godine u godinu sve manje osjećaju kao turisti, a sve više kao prijatelji.    

Takav je i Austrijanac Elmar Kordik koji je imao svega dvije godine kad su ga roditelji doveli u Zavalu 1967. godine, a on je tom svom omiljenom odredištu ostao vjeran sve do današnjih dana.

Općina Jelsa ima bogatu poljoprivrednu tradiciju 

"To je najbolje mjesto koje možete zamisliti. Uglavnom dolazim dva puta godišnje: na početku ljeta te u rujnu, čak sam za vrijeme rata htio biti sa svojim prijateljima. Ne mogu kazati da sam običan gost, nego više kao član obitelji“, kaže nam.

Isključivo domaći proizvodi

Slična situacija je s pansionom obitelji Lučić u Ivanu Dolcu, gdje se također nudi samo domaće.

"Pored naše proizvodnje i dva hektara zemlje, nema mjesta za druge proizvode. Dakle, ništa se ne kupuje. Naši gosti sami odlaze u polje, beru što žele i pomažu nam raditi na zemlji, tako da su dobro upoznati s proizvodnjom, koja je ekološka. Također ih vodimo na otočić Šćedro, s njima lovimo ribu, bacamo mriže, vrše odnosno oni rade sve što i mi“, govori nam Nikica Lučić.

To potvrđuju Maks i Ana Marija, bračni par iz Slovenije, posjećujući Ivan Dolac više od 15 godina.

"U ovakvoj prirodnoj oazi nema kovida i lakše se diše jer imamo sve", šali se Maks, a Ana Marija dodaje: Jednostavno smo se navikli na domaći ambijent i zdrave prehrambene namirnice, o kojima ne treba trošiti riječi jer njihov okus dovoljno govori“.

Bogata vinogradarsko-vinarska tradicija

Zaista ima dosta takvih primjera pozitivne sinergije poljoprivrede i turizma u Zavali i Ivanu Dolcu, gdje je oko 400.000 trsova loze plavac mali, sorte iz koje nastaje prepoznatljiv, vrhunski vinski brend: hvarski, županijski, nacionalni, europski, svjetski, a posebna kvaliteta je ona koja se uzgaja na strmim, južnim padinama otoka, gdje  sunce ljubi more, a zemlja daje plodove.

"Za sve su to zaslužni vrijedni težaci, među ostalima, važni nositelji obiteljskog smještaja s područja Jelse, gdje postoji velika poljoprivredna tradicija bez koje turizam ne bi imao smisla. Oni uglavnom djeluju putem obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava, a na cijelom otoku ima ih više od 900, stvarajući dodane vrijednosti", informira nas Marija Marjan, direktorica Turističke zajednice Jelsa, govoreći o toj posebnosti jelšanskog turističkog proizvoda, koji nije zakazao ni ove zahtjevne sezone, za razliku od nekih drugih odredišta, nego je u praksi pokazao postojanost svoje kvalitete, opravdanost i izdržljivost, unatoč krizi.

Privatni smještaj imperativ dobrih turističkih  brojeva

"Naši aduti su prirodne ljepote, posebice mnogo kamenih plaža te zavidan agropotencijal kojeg ljudi ovog kraju umiju iskoristiti i plasirati u privatnom smještaju, ali i na druge načine. Naš prostor je izuzetno vrijedan jer nije preizgrađen pa nema gužvi ni kad su popunjeni svi kapaciteti, a tri naša hotela također dobro rade. Čak su ove godine prvi na otoku otvorili svoja vrata. Stoga smo i ove godine ostvarili dobre brojeve koji su rasli iz dana u dana, od 30% noćenja u predsezoni koja je svima bila upitna do trenutnih 70% i više u istom razdoblju kao prethodne godine", naglašava. 

Dašenka Jakas

To znači, dodaje, da imamo naše vjerne goste, odnosno stalna tržišta iz Slovenije, Njemačke, Češke, Austrije, koji preferiraju pansione i apartmane zbog toga što predstavljaju otočni način življenja i dio su ambijentalne baštine, a ne bilo kakve nepromišljene stihijske gradnje radi brze zarade. A upravo im to nude spomenuti vrijedni ribari i težaci u ovoj agroturističkoj priči kojoj je baza polje i more, jer njima zemlja znači sve, ona je bit i temelj uspjeha.


Fotoprilog


Tagovi

Obiteljski turizam Agroponuda Ribari Težaci Agroturizam Jelsa Hvar Dašenka Jakas Nikica Lučić Marija Marjan


Autorica

Katja Šimac

Više [+]

Više je od 20 godina u novinarstvu, a emisiju Agrosvijet snima i uređuje duže od 15. U svom izričaju promiče ekologiju, zaštitu okoliša i vrednovanje tradicije.