Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odmor na selu
  • 22.12.2020. 12:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Godina seoskog turizma - rezervacije i za sledeće leto

Ove godine seoski turizam doživeo je pravu ekspanziju, tražio se krevet više, a "za svaki slučaj" brojni gosti su već rezervisali smeštaj i za naredno leto.

Foto: Sanja Dovečer
  • 303
  • 64
  • 0

Seoska gazdinstva koja se bave turizmom mogu se pohvaliti dobrom posetom ovog leta, ali i dobrim delom tokom jeseni. Broj gostiju u selima Kolubarskog okruga daleko je premašio uobičajeno interesovanje. Kako ističu u Turističkoj organizaciji Ljig, pojedini gosti već su rezervisali smeštaj i u narednoj godini.

"Ovo je bila specifična godina za seoski turizam. Pandemija virusa korona zatvorila je granice, mnogo hotela je bilo zatvoreno, turističke organizacije nisu radile i turizam je jedna od grana privrede koja je najviše stradala ove godine", smatra Vladimir Ivanović, direktor Turističke organizacije Ljig i jedan od osnivača portala Seoski turizam.

Da li će 2020. biti godina seoskog turizma u Srbiji?

"Samo jedan kratak period tokom marta meseca nismo mogli da procenimo šta će se dešavati sa seoskim turizmom, ali je još za vreme vanrednog stanja postalo jasno da će interesovanje da se leto provede na nekom seoskom području premašiti sve dosadašnje godine."

Za razliku od ranijih godina umesto prosečnih dva i po dana, turisti su se u selima zadržavali najmanje sedam, a bilo je i onih koji su želeli i mesec dana.

Rezervacije i za Novu godinu

Sve do kraja septembra, većina smeštajnih kapaciteta u domaćinstavima koja se bave turizmom bila su popunjena i tražio se krevet više.

Usled posledica pandemije, seoski pejzaž postao je privlačniji turistima

"Sva domaćinstva, bez izuzetka, imala su mnogo više poziva za rezervaciju smeštaja, nego što imaju u svojoj ponudi. Interesantno je da su mnogi gosti već krajem leta počeli sa rezervacijama za Novu godinu, zimski raspust, a ima slučajeva i da su već urađene rezervacije za avgust naredne godine", kaže Ivanović.

Na selu nije dosadno

Internet je postao već uobičajena usluga u okviru seoskog turizma, jer većina gostiju na taj način traži smeštaj, ocenjuje i čita utiske prethodnih gostiju.

"Često su gosti iznenađeni uslugama smeštaja, komforom, a domaćini su se trudili da i onim gostima koji su ranije dolazili, obezbedi se neki novi sadržaj. Retko je bilo da se neko dosađivao tokom boravka na selu." 

Retko ko se dosađivao na selu, jer je uvek bilo nekog novog sadržaja

Cene smeštaja u seoskim domaćinstvima nisu se menjala u odnosu na ranije godine, mada se nađe i poneko da tvrdi da su cene visoke.

"Cene se nisu menjale godinama, ali treba imati u vidu da pored smeštaja i domaće hrane, tu su i domaćini koji spremaju i služe goste, ima mesta gde postoje bazeni, saune, teniski teren, pa je celokupna ponuda nekad na istom, a nekad i na višem nivou od hotelske i to treba uzeti u obzir", napominje Ivanović. 

Bez velikog ulaganja, ali i sa IPARD podsticajima

Seoski turizam nije teško pokrenuti i ne trebaju prevelika ulaganja. Zaposlenih uglavnom nema jer kompletan posao obavljaju domaćini

U valjevskom kraju, najviše registrovanih objekata za turizam je na Divčibarama, a potom su za turiste najatraktivnija sela Suvodanje, Popučke, Podbukovi, Miličinica, Lelić, Donji Taor, Gornje Leskovice. U mioničkom kraju pored Banje Vrujci, najatraktivnija za odmor su sela Ključ, Paštrić, Gornji Mušić, Gornji Lajkovac i Struganik. 

Objavljena rang lista IPARD konkursa Mere 7 - ruralni turizam

Ove jeseni kroz program IPARD II, fizička lica koja su nosioci porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i pravna lica mogli su da konkurišu za bespovratna sredstva koja se odnose na razvoj ruralnog turizma. Sredstva su mogla da se dobiju za izgradnju i rekonstrukciju objekata, nabavku opreme, izgradnju pratećih objekata, dečjih igrališta, uređenje dvorišta, sportske terene i drugo.


Tagovi

Seoski turizam Smeštaj Odmor na selu Ipard Mera 7 Vladimir Ivanović Rezervacije


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.