Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novi natječaj Ministarstva turizma
  • 09.03.2017. 15:00

Financira se potpora za turistička gospodarstva

Ministarstvo turizma podsjeća kako će se veća pažnja nego prije posvetiti projektima s kontinenta i otoka, za održiv razvoj i korištenje novih digitalnih tehnologija za povezivanje poljoprivrede i turizma, odnosno destinacija s lokalnom ponudom domaćih proizvoda; prvi se rezultati očekuju već na jesen.

Foto: bigstockphoto.com, salajean
  • 5.042
  • 296
  • 0

Od umješnosti i inovativnosti promicatelja i zagovornika kontinentalnog turizma, posebice mislimo na one u Slavoniji i Baranji, ovisi koliko će uspjeti povući novca iz natječaja za konkurentnost turizma i zapošljavanje ukupne vrijednosti 53,4 milijuna kuna, što su ga ovih dana predstavili hrvatski premijer Andrej Plenković i ministar turizma Gari Cappelli.

Kako doznajemo na web stranici Ministarstva turizma, ovo je Ministarstvo za natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava po višegodišnjom programu "Konkurentnost turističkog gospodarstva" ove godine predvidjelo gotovo 22 milijuna kuna, koje će kroz niz mjera dodjeljivati za povećanje kvalitete i dodatne ponude ugostiteljskih objekata, razvoj novih proizvoda, održivost, internacionalizaciju poslovanja, nove tehnologije i drugo.

Projekti s kontinenta i otoka imaju prednost

Drugi natječaj "Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva" ukupno je vrijedan 31,5 milijuna kuna, od čega je 85% osigurano iz Europskog socijalnog fonda, a 15% iz državnog proračuna pa će se zacijelo nešto od tog novca dodijeliti i za kontinentalni turizam, naravno, ako se ponude dobri programi.

Uz napomenu kako je ovaj natječaj otvoren do 3. svibnja ove godine, dok je natječaj za konkurentnost otvoren do 10. travnja, Ministarstvo turizma podsjeća kako će se veća pažnja nego prije posvetiti projektima s kontinenta i otoka, za održivi razvoj i korištenje novih digitalnih tehnologija za povezivanje poljoprivrede i turizma, odnosno destinacija s lokalnom ponudom domaćih proizvoda te da se prvi rezultati očekuju već na jesen.

Povezati turizam s lokalnim proizvođačima

"Financiranjem turističkih projekata diljem Hrvatske želimo ojačati ponudu, a time i potrošnju u destinaciji, kao i povećati popunjenost objekata, produljiti sezonu te povećati zapošljavanje, povezanost turizma s lokalnim proizvođačima, te međunarodnu prepoznatljivost Hrvatske", rekao je ministar Cappelli, dodajući kako očekuje da se u program za zapošljavanje ove godine uključi oko tisuću ljudi u suradnji javnog i privatnog sektora, odnosno hotelijera i strukovnih škola koji kroz program, koji bi trajao oko 120 sati, od čega 70 u praksi, mogu educirati nezaposlene i određene ranjive skupine za zanimanja koja im stvarno trebaju.

Konkurentnost turističkog gospodarstva

Na natječaj za program "Konkurentnost turističkog gospodarstva" koji je možda i najzanimljiviji za vlasnike seoskih turističkih gospodarstava, projekte kroz više mjera s različitom namjenom sufinanciranja mogu prijaviti hoteli, kampovi, seoska domaćinstva i objekti u domaćinstvu.

Bespovratna sredstva kroz taj program mogu dobiti za, primjerice, povećanje kategorije, dodatne sadržaje, tematsko definiranje hotela, ulaganje u zeleno poduzetništvo, izgradnju novog kampa ili uređenje postojećih, aktiviranje planinarskih i lovačkih domova, izgradnju ili uređenje objekata za robinzonski i bike&bed smještaj, povećanje i poboljšanje uvjeta za boravak osoba s invaliditetom, podizanje kvalitete postojećih seljačkih gospodarstava uz uvjet dostizanja više kategorije za jedno sunce, uređenje izletišta, kušaonica, vinotočja, izgradnja bazena u objektima u domaćinstvu.

Financiranje posebnih oblika turizma

Nadalje, novcem iz ovog natječaja sufinancirat će i aktivnosti usmjerene razvoju posebnih oblika turizma poput ciklo-turizma, uređenje infrastrukture i ulaganja u opremu za špilje, rafting, stijene za penjanje, vidikovci, adrenalinski parkovi, golf vježbališta, promotivne aktivnosti za postojeću ponudu, kao i zabavne i tematske parkove, male i ploveće hotele, izletničke drvene brodove tradicijske izgradnje te kreiranje paket aranžmana novih turističkih proizvoda za tržišta posebnih interesa.

Također će se poticati i projekti za dostupnost i sigurnost turista, od javno dostupnih defibrilatora u ugostiteljskim objektima do prijevoza vode tvrtkama i obrtima koji se bave hotelskom industrijom na otocima bez vodovoda, kao i plasman otočnih proizvoda, povezivanje poljoprivrede i turizma korištenjem novih digitalnih tehnologija.

Foto: bigstockphoto.com, salajean


Tagovi

Turizam Seoski turizam Kontinentalni turizam Fondovi Europska unija Regionalni razvoj Ministarstvo turizma Projekti Slavonija Baranja


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]