Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko kuća Trpuci
  • 30.06.2019. 09:00
  • Grad Zagreb, Gornji Trpuci, Zagreb

Eko kuća Trpuci jedna je od rijetkih koje odišu pravom tradicijom Turopolja

Okruženi smo prekrasnim šumama koje nude bezbroj kilometara za šetnju te cestice za bicikliste kojih je pregršt u širem području, opisuje Petra Markulin kojoj uz supruga, u održavanju okoliša, pomažu i djeca "da shvate kako novac ne pada s neba".

Foto: arhiva Eko kuće Trpuci
  • 2.817
  • 678
  • 0

U srcu Vukomeričkih gorica, okružena prekrasnim netaknutim šumama i livadama, smjestila se Eko kuća Trpuci. Cvrkut ptica i miris šume koji dopire do njezinog trijema svako jutro čine novom čarolijom i nadahnućem za novi početak dana. Kuća za odmor veličine je 300 m2, terasa ima 70 m2, a okružuje ju čak 40.000 m2 okućnice.

"Nalazimo se u malom selu Gornji Trpuci smještenom na samo 25 minuta vožnje od užurbane Arene Zagreb i na pola sata od Velike Gorice koja je središte našeg lijepog Turopolja i čiju tradiciju njegujemo u našoj eko kući“, započinje vlasnica Petra Markulin.

"Zašto Eko kuća? Naša kuća je stara preko 100 godina, ne znamo točnu godinu njene izgradnje, i u potpunosti je sagrađena od turopoljskog hrasta jer su se u to doba kuće radile isključivo od hrasta, a preslagivana je čak tri puta! U jednoj takvoj kući sa zemljanim podom odrastao je i moj otac sa svojom užom obitelji. Tada je to podrazumijevalo dvije obitelji i čak po tri do četiri naraštaja što je nama danas nezamislivo“, smatra.

Preko 100 godina stara hrastova kuća preslagivana je čak tri puta

Upravo Petrin otac zaslužan je za izgradnju, odnosno premještanje drvenog dijela kuće iz obližnjeg sela. Da bi se kuća preselila trebalo je odraditi obilježavanje 'planjkof' (dasaka) rednim brojevima kako bi se kuća mogla ponovno sastaviti. Takve drvene kuće slagale su se hrvatskim ili austrijskim vezom na kutevima kuće, a njihova je presložena treći puta austrijskim (lasta vezom) što se vidi po brojevima na planjcima. Istinska ljubav i predanost koja je uložena u obnovu ovog imanja vidi se u svakom detalju koji odiše tradicijom i toplinom što pridonosi izuzetnoj ugodi boravka i opuštanja u samoj kući.

Dakako, tu je i uživanje u pravoj domaćoj hrani 

"S obzirom da su sa naših druženja u kući svi uvijek odlazili oduševljeni okolišem i samom kućom, prije dvije godine odlučili smo to podijeliti s javnošću kako bi i ostali koji su voljni, mogli uživati u prekrasnoj prirodi nadomak naše metropole“, kaže Petra.

Eko kuća Trpuci u cijelosti je drvena i opremljena drvenim hrastovim namještajem što joj daje potpunu ugodu, toplinu i komoditet za idealan odmor duše i tijela. Udobna i topla kuća bogata je odabranim detaljima u mirnom okruženju Vukomeričkih gorica, s pogledom na jezera i mali potok koji prolazi ispod kuće. Čisti i svježi zrak jamče nezaboravan odmor od gradske vreve i užurbane svakodnevice. S terase se, iz drvenih ležaljki, može uživati u pogledu na prekrasnu prirodu i prostrani eksterijer oko kuće na kojem se nalazi dječje igralište, a za ljubitelje ribolova i veliko jezero prepuno riba.

U okolici su na raspolaganju uređene biciklističke staze, šumski putovi te jezera, no najvjerojatnije će svih ipak najviše oduševiti mir i tišina koji okružuju samu kuću. A u njoj je na raspolaganju potpuno opremljena kuhinja, kupaonica, dvije spavaće sobe i dnevni boravak. Na prostranoj terasi nalazi se pečenjara za roštilj, ražanj ili peku, a postoji i mogućnost opuštanja u jacuzzy-u.

Pomažu i djeca, da shvate kako novci ne padaju s neba

"Kuću i okoliš održavamo suprug i ja, u što povremeno uključimo i svoje troje djece, čisto da ne misle da novci padaju s neba. Ponekad nam susjed iz usluge pomalčira traktorom donji dio dvorišta da ne moramo kositi baš cijelo dvorište koje se trenutno prostire na 3.000 m2. U procesu smo dodatnog uređivanja dvorišta kako bi našim gostima bilo još ugodnije, a u planu nam je zaista puno toga jer smo praktički tek počeli sa iznajmljivanjem - dvije godine je malo za bilo koji posao koji se razvija. Popunjeni smo svaki vikend, doduše više s proslavama, a prvotni plan je bio najam kuće za odmor za strance koji bi odavdje kretali u istraživanje šireg ruralnog područja.

Prava seoska idila 

Okruženi smo prekrasnim šumama koje nude bezbroj kilometara za šetnju te cestice za bicikliste kojih je pregršt u širem području. Upisani smo i na cikloturističku kartu s obzirom da smo povezani s Pokupskim i Pisarovinskim krajem“, navode, te dodaju da im problem stvara što ih na portalima za najam kuća ne stavljaju pod Zagreb mada tamo spadaju - pod općinsku četvrt Brezovica. Samim time se ne ističu nigdje gdje bi ih se moglo lako pronaći.


Fotoprilog


Tagovi

Eko kuća Trpuci Petra Markulin Seoski turizam


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."