Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Master plan turizma
  • 26.02.2017. 10:30

Bez vlastitih inženjera nema ni vlastitog uzgoja

Država koja nema vlastite inženjere nema niti suverenitet i ne može odlučivati o vlastitom razvoju!

  • 2.305
  • 289
  • 0

Osječko-baranjska županija pokrenula je u rujnu 2015. godine otvoreni postupak javne nabave male vrijednosti za usluge izrade projekta Master plana turizma Osječko-baranjske županije. Odlukom o odabiru najpovoljnije ponude, odabrana je ponuda Horwath HTL Hrvatska i Oikon d.o.o. s kojima je potpisan Ugovor.

Zahvaljujući bogatom izlaganju, proveden je razgovor o tvrtki Oikon s izlagačicom Tenom Birov koja je ispred Instituta za primijenjenu ekologiju, OIKON d.o.o. na predstavljanju nacrta Master plana turizma govorila kakav je utjecaj na okoliš Master plana turizma.

S više od tisuću izvršenih ugovora i skoro dva desetljeća iskustva, Oikon d.o.o. vodeća je konzultantska kuća u Hrvatskoj i regiji na području stručnih poslova vezanih uz održivi razvoj. Tvrtka ujedno ima i status znanstvenog instituta koji joj je dodijelilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Područja u kojima Oikon djeluje su zaštita prirode i okoliša, industrijska ekologija, obnovljivi izvori energije, upravljanje prirodnim resursima, ekološko modeliranje, krajobrazne analize i projektiranje, geografski informacijski sustavi, daljinska istraživanja i ICT, studije izvodljivosti te upravljanje programima i projektima. Osim u Hrvatskoj, Oikon ima bogato radno iskustvo na projektima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Albaniji, Turskoj, Velikoj Britaniji i na Cipru te surađuje s vodećim konzultantskim tvrtkama diljem Europe.

Sinergija dvaju naizgled suprotstavljenih ideja

Tvrtku je osnovala 1997. godine grupa prirodoslovaca i inženjera bio-tehničkih znanosti koji su dijelili viziju stvaranja multidisciplinarnog poslovnog okruženja koje će ostvariti sinergiju dvaju naizgled suprotstavljenih poslovnih ideja: pragmatične, tržišno orijentirane konzultantske tvrtke i privatnog znanstveno-istraživačkog instituta, a sve s ciljem pružanja učinkovitih rješenja za sve kompleksnije izazove u područjima zaštite prirode i okoliša te održivog upravljanja prirodnim resursima. Oikon je u cijelosti neovisna tvrtka u privatnom vlasništvu sa statusom znanstvenog instituta dodijeljenog od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Posjeduju međunarodno priznate certifikate kvalitete

U ovo vrijeme broje 35 djelatnika, uglavnom inženjera od kojih su brojni ovlašteni u strukovnim komorama, ali i pet doktora znanosti, certificirane voditelje projekata (PMP) te ima razgranatu mrežu od više stotina vanjskih suradnika, čime naručiteljima može jamčiti visokostručne i inovativne usluge i rješenja. Kao dodatno jamstvo kvalitete svojih usluga, Oikon posjeduje međunarodno priznate certifikate kvalitete - ISO 9001:2008, ISO 14001:20014 i OHSAS 18001:2007.

Broje 35 djelatnika koji pokrivaju 14 strukovnih područja

Oikon trenutno broji 35 djelatnika koji pokrivaju 14 strukovnih područja (matematika, informatika, fizika, geologija, biologija-ekologija, kemija, upravljanje okolišem, ekonomija, krajobrazna arhitektura, šumarstvo, arhitektura, građevinarstvo, strojarstvo, sociologija). Puno ih je ovlašteno u strukovnim komorama, petero ih ima doktorate znanosti te nekoliko njih i međunarodno priznati certifikat "Project Management Professional".

Motiviranim djelatnicima omogućuju daljnje obrazovanje, razvoj i napredak

Ovisno o potrebi, Oikon zapošljava stručnjake iz gore navedenih strukovnih područja koji su prije svega stručni, marljivi, iskreni, timski igrači i motivirani radnici. Važno je i da svojim radom žele doprinijeti struci i poduzeću te da imaju želju za vlastitim razvojem i napretkom. Oikon takvim djelatnicima omogućuje daljnje obrazovanje i edukacije kako bi stekli nova znanja i vještine te dodatno unaprijediti svoj rad. Mnogi su njihovi djelatnici tako magistrirali, doktorirali ili završili različite strukovne tečajeve čime su usavršili svoja znanja i vještine.

Tena Birov

"Odnos Uprave i djelatnika prijateljski je i vrlo korektan. Svi djelatnici su vrlo prijateljski raspoloženi, rado si međusobno pomažu, surađuju te tako doprinose još boljoj radnoj atmosferi i rezultatima. Imamo i veliku zajedničku prostoriju u kojoj se svi možemo opustiti i zabaviti igrajući pikado, stolni tenis, stolni nogomet ili pak slušati glazbu. Jednom mjesečno organiziramo i neformalne zabave i druženja", priča stručna suradnica za zaštitu prirode i krajobraz, Tena Birov.

Sudjeluju u humanitarnim akcijama

Nadalje, Oikon je društveno odgovorno poduzeće koje sudjeluje u humanitarnim akcijama, a njegovi djelatnici, pored svojih redovnih obveza na projektima i u znanstvenom radu, na različite načine sudjeluju u razvoju civilnog društva, zaštite prirode i okoliša, te širenju znanja i iskustava u široj i stručnoj zajednici.

"Vanjske suradnike zapošljavamo po potrebi, ovisno o projektu na kojem smo angažirani te ih angažiramo većinom putem autorskih ugovora. Imamo razgranatu mrežu od nekoliko stotina vanjskih suradnika od kojih s većinom već dugo i vrlo dobro surađujemo", objašnjava Birov.

Tijekom 18 godina poslovanja ostvarili brojne suradnje

OIKON surađuje sa strane korisnika naših usluga većinom s državnom upravom, velikim državnim tvrtkama, komunalnim poduzećima i jedinicama lokalne samouprave.

"Kroz 18 godina poslovanja surađivali smo višekratno praktički sa svima. Također, surađujemo svake godine s korisnicima financiranim iz međunarodnih sredstava u Hrvatskoj i šire. U prethodnom razdoblju puno smo surađivali s privatnim naručiteljima, ali je takve suradnje zadnjih godina vrlo malo jer se privatni sektor mahom povukao iz investicija. Nešto nade u oporavak privatnog sektora daju ruralni i fondovi regionalnog razvoja. Naši poslovni partneri su iz projektantskog i konzultantskog svijeta i iz akademskih krugova. Naša suradnička mreža stvarno je razgranata i lokalno i međunarodno. Tijekom godina surađivali smo s brojnim međunarodnim konzultantskim kućama.

Specijalizirani za usluge pripreme projekata za dobivanje potpore iz fondova

Kada govorimo o projektima u poljoprivredi, turizmu i održivom razvoju, specijalizirani smo za usluge pripreme projekata za dobivanje potpore iz EU i nacionalnih fondova, kroz poslovno savjetovanje na području planiranja i organizacije poslovanja, privremenog upravljanja te realizacije projekata. Pružamo i druge konzultantske usluge za različite mikro i makro projekte, izrađujemo investicijske studije potrebne za realizaciju kredita, studije predizvodivosti, izvodivosti i cost-benefit analize, prijave na razne natječaje kao i poslovne planove za početnike u poslovanju.

Sudjeluju u projektima vezanima uz Program ruralnog razvoja

Što se konkretnih projekata tiče, najviše se ponosimo sudjelovanjem u projektima vezanima uz Program ruralnog razvoja. Sudjelovali smo tako u projektu određivanja područja pod utjecajem prirodnih i drugih ograničenja u poljoprivrednoj proizvodnji za Republiku Hrvatsku i Crnu Goru. Također smo sudjelovali i u projektu uspostave i valorizacije okolišnih indikatora uspješnosti Programa ruralnog razvoja. Te smo projekte izrađivali u suradnji s Agronomskim fakultetom Zagreb. Jednako tako sudjelovali smo i u izradi procjene utjecaja poljoprivrede na onečišćenje površinskih i podzemnih voda u Republici Hrvatskoj."

Izrađuju projekte za županije, jedinice lokalne samouprave, ali i za privatne investitore

Što se tiče održivog razvoja, kontinuirano rade projekte za gospodarenje prirodnim resursima, šumama, poljoprivrednim zemljištem, obnovljivim izvorima energije. Te projekte izrađuju za županije, jedinice lokalne samouprave, ali i za privatne investitore.

Od projekata vezenih za turizam osobito su aktivni u projektima vezanima za turizam u zaštićenim područjima. Tako su njihovi djelatnici sudjelovali u izradi masterplanova turizma zaštićenih područja, izradi turističkih karata.

Nedostatak investicija u Hrvatskoj

Temeljni problem poslovanja za njihov oblik poduzeća jest nedostatak investicija u Hrvatskoj. Većina njihovih djelatnosti usmjerena je prema pružanju stručne pomoći u razvoju investicija, a specijalnost su im veliki infrastrukturni zahvati.

Od početka krize postoji veliki problem s nedostatkom posla

"Praktički od početka krize (2009.) postoji veliki problem s nedostatkom posla. U međuvremenu struka kojom se bavimo se prepolovila u svom kapacitetu uslijed nedostatka posla i suvislog financiranja. Veliki utjecaj na to imaju tržišni procesi. Natječaji se rijetko pojavljuju, a kad se pojave konkurencija je velika.

Ako nemate referenci, sami ste sebe izbacili s tržišta

Dokumentacije za nadmetanje su napravljene tako da ili su previše restriktivne pa ih hrvatske tvrtke ne mogu zadovoljiti ili su potpuno bez ikakvih kriterija, tj. jedini kriterij je najniža cijena. Poslovi se mogu dobiti samo ispod razine troška, što znači da praktički morate svojim radom financirati naručitelja ukoliko želite raditi. Na žalost, nemate izbora jer ako se ne dobivaju poslovi, ne dobivaju se ni reference, a ako nemate referenci sami ste sebe izbacili s tržišta.

Država koja nema vlastite inženjere nema niti suverenitet i ne može odlučivati o vlastitom razvoju

Naša djelatnost je toliko široka da smo ponekad na natječajima s drugim tvrtkama partneri, a ponekad konkurenti. Potrebno je zadovoljiti kriterije i pritom formirati sposoban tim za izvršenje projektnih zadataka. Procesi o kojima govorimo više su problem Republike Hrvatske kao države. Polako se, ali sigurno uništava lokalni projektantski i konzultantski kapacitet, a želimo da znate da država koja nema vlastite inženjere nema niti suverenitet i ne može upravljati i odlučivati o vlastitom razvoju. Ako to netko drugi radi za nas to je izvjestan put prema neo-kolonijalizmu, a i upitno je jesu li tako donesene odluke najbolje za našu državu i narod", dodaju iz Oikona.


Tagovi

Tena Birov Oikon Znanstveno - istraživački institut Zaštita prirode i okoliša Roberta Kljenak


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]