Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Quad adventure
  • 25.07.2020. 09:00
  • Zadarska, Bilišane, Obrovac

Berberovi quadovi adrenalinom povezuju Velebit i Zrmanju

Obitelj Berber svoju je ponudu smještaja, kajaka i raftinga na Zrmanji unazad nekoliko godina nadopunila i adrenalinskim turama popularnim quadovima po Velebitu

Foto: Vedran Stapić
  • 2.448
  • 71
  • 1

Malo mjesto Bilišane kod Obrovca njegovi su roditelji zamijenili Zagrebom još 1978., ali se nakon burnih ratnih godina odlučuju vratiti i započeti posao. Prepričava nam početke razvoja aktivnog ruralnog turizma mladi vlasnik Petar Berber, dok oko nas rijetki turisti uživaju u neistraženim idiličnim obalama bistre Zrmanje. 

"Ovdje se puno ljepše živi", kaže rođeni Zagrepčanin koji je donedavni život u Londonu zamijenio ljetima u zadarskom zaleđu. Tu danas Berberovi uz uslugu smještaja nude i čitav niz drugih mogućnosti. Od kajaka i raftinga na Zrmanji, ponudu su unazad nekoliko godina upotpunili i adrenalinskim turama quadovima po Velebitu.

Quadovi Velebit
Vidikovac na Majstorskoj cesti 

Na ruti dugoj 60-ak kilometara ima čitav niz zanimljivih postaja, od kuće Modrićevih (da, da naše proslavljene zlatne lopte Luke Modrića, op.a.), Crkve sv. Frane, kamenoloma te vidikovaca s kojih se za lijepog vremena vidi čitav zadarski arhipelag.

Asfaltiranu dionicu 'Majstorske ceste' iznad tunela Sv. Rok zamjenjuje dobro održavani makadam, kojeg četverokotači lakoćom svladavaju. Uspon pod Tulove grade, pitoreskni velebitski pejzaži i lokaliteti snimanja kultnog filma Winnetoua (1963.) kraj su dionice, odakle slijedi povratak istom rutom prema kampu na Zrmanji.

Glavni alat dovođenja turista na ovo neeksponirano mjesto im je Internet. "Oglašavamo se putem Facebooka, Instagrama i Bookinga na kojem imamo visoke ocjene. Većinom nam dolaze stranci i to ponajviše Nijemci i Nizozemci“, otkriva Petar. 

Rijeke zadnjih godina pravi hit

Na turističkom imanju imaju sedam smještajnih jedinica koji mogu primiti 30-tak ljudi. Cijena dnevnog zakupa objekta u sezoni ovisi o vrsti - od 90 u drvenim bungalovima, 120 u mobilnoj vili, te 150 EUR-a u kamenoj kući, bez obzira na broj osoba koji boravi u njima.

Proljeće rafting, ljeto kajak

Sezona ovdje započinje u petom mjesecu i traje sve do kraja devetog. "Najčešće su to vikend gosti koji dođu nakon obilaska parkova prirode. Željni adrenalina i aktivnog odmora, a neki ostanu i po tjedan dana“, dodaje naš sugovornik. 

S raftingom kreću početkom svibnja, kada je Zrmanja nešto viša, a kasnije ih zamjenjuju vožnje kajakom iz kojih se može uživati u krajoliku -odveslati do udaljenijih slapova ili skrivenih uvala Zrmanje. "Rijeke su zadnjih godina postale hit, jer ljudi bježe od gužvi na plažama“, ističe domaćin. 

Na kopnu, a opet blizu obale

Tek rijetki znaju za ovaj biser, a dojam kako ovom lokalitetu nedostaje promocije, dopunjuje i loša infrastruktura. Naime, ovdje internet signala gotovo i da nema. No, naglašava Petar kako to nužno ne mora biti loša vijest, ali i da im niti ne treba masovni turizam, već samo kvalitetni gosti. 

"Nekako su nam najdraži Nijemci, oni su najzahvalniji." kaže i ističe prednosti ruralne ponude. Rado gostima organiziraju i domaće specijalitete, teletinu ili jaretinu ispod peke, ili pak janje sa ražnja.

"Jednom su dečki donijeli 200 ćevapa kao da im ispečemo prije janjeta. Naravno, kako im je to bilo previše janje nisu ni okusili “, prepričava anegdotu naš vodič. 

Petar Berber
Petar Berber, QUAD Adventure 

Na pitanje zašto se vratio nakon dvije godine života u Londonu odgovara "Ovdje je puno ljepše i s manje novca možeš biti zadovoljniji".

Iako tijekom godine boravi u Zagrebu gdje također renta quadove, ljeti provodi ispod naše velebne planine. "Sve je tu, na kopnu smo, a opet blizu obali“, zaključuje.


Fotoprilog


Tagovi

Berber Obrovac Adrenalin Rafting Kajak Quadovi Zrmanja Velebit Turizam Petar Berber Majstorska cesta Tulove grede


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)