Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobre priče
  • 06.06.2015. 07:15

400 godina otočke priče obitelji Bire

"Osim podizanja vinarije, prije pet godina pokrenuli smo i projekt revitalizacije tradicionalnih terasastih vinograda. Projekt kojim su revitalizirani vinogradi Grka i Plavca malog stari 100 godina radili smo u suradnji s Razvojnom agencijom Dubrovačko-neretvanske županije."

Foto: Mario Hlača
  • 1.820
  • 96
  • 0

"Kako smo se počeli baviti vinogradarstvom? To je priča stara preko 400 godina, koliko i obitelj Milina. Moj djed Nikola nije se kao većina bavio ribarstvom, već je bio vinogradar pa tako i danas na osunčanim Korčulanskim padinama moja obitelj uzgaja Plavac mali i Grk, autohtone sorte ovoga kraja", riječi su kojima svoju priču o uspjehu počinje Frano Milina, vlasnik Agroturizma Bire iz Lumbarde na otoku Korčuli. Lumbarda, koja se nalazi na samom rtu istočnog dijela otoka, od antike je svojom ljepotom privlačila ljude u svoje krajeve.

Kao jedna od prvih obitelji u ovome kraju, obitelj je već 60-tih i 70-tih godina bila u ugostiteljstvu, nakon čega su osnovali agroturizam. Sada njihov obiteljski pansion "Marinka" nudi 20-tak ležaja, a sve je smješteno 50-tak metara od obale mora. Kao i svaki dobar domaćin Milina pojašnjava da su mu želje gosta najvažnije, a upravo njih osim mirisa najljepšeg mora na svijetu očekuje domaće vino, pršut i sir, koje obitelj sama proizvodi.

Brojni gosti posjećuju Lumbardu upravo

zbog Frane Miline i Agroturizma Bire

Staro obiteljsko ime Bire

Radni dan započinje pojavom prvih zraka sunca, kada se u ljetnim mjesecima odlazi u vinograd. Brojni će vinogradari reći - vinograd ne traži gospodara već slugu - stoga se i ovdje u vinograd odlazi dva puta dnevno. Gosti su uvijek na prvome mjestu, a njih ovdje očekuju od Uskrsa do kraja listopada.

"Stari naziv naše obitelji oduvijek je bio Bire, a Miline su na otoku uistinu starosjedioci. Nitko se više i ne sjeća kako je do toga imena došlo. Budući da se brojne obitelji ovdje prezivaju isto ili slično, svima su se davali određeni nazivi. Mi smo po starom nazivu svoje obitelji agroturizam koji smo otvorili odlučili nazvati Bire", priča nam Frano Milina. Kako bi osigurali poseban doživljaj ovoga kraja, obitelj uzgaja i desetak koza, od čijeg mlijeka proizvode domaći sir, koji je u ponudi gostima, kao i pršut, travarica te vrhunska vina Grk i Plavac mali.

Korčulanske autohtone sorte

Klima južnog Jadrana idealna je za uzgoj Grka i Plavca malog, koji se često naziva i Pagadebit crni. "Grk je autohtona sorta vinove loze koja uspijeva i postiže izvrsne rezultate na pjeskovitom i suhom tlu Lumbarde na otoku Korčuli. Neki pretpostavljaju da su ga na Korčulu prenijeli Grci još prije 500. godine prije Krista, a neki pak da je ime dobio po gorkastom okusu vina", otkrivaju nam domaćini.

Rodnost Grka je varijabilna obzirom na neredovitu oplodnju, jer posjeduje funkcionalno ženski tip cvjeta te mora imati uza se u vinogradu neki drugi kultivar zbog oprašivanja, a to je na Korčuli najčešće Plavac mali.

"Oni koji ih prvi puta probaju, uvijek su iznenađeni kvalitetom hrvatskih vina. Realno imamo dobra vina, a sve više domaćih vinara ide na kvalitetu više nego na kvantitetu. Vina Bire sada su dostupna u brojnim restoranima na obali, a turistima su ona itekako interesantna", pojašnjava Milina te nastavlja "...Grk je suho bijelo vino, koje je nekada bilo isključivo desertno, a karakterizira ga duga kiselin te je izrazito zanimljivo vinskim znalcima. Potražnja za Grkom je i na domaćem tržištu prevelika da bismo za sada planirali neke veće količine za izvoz."

Berba grožđa u vinogradima obitelji Milina

Revitalizacija 100 godina starih vinograda

"U sklopu našeg imanja, nalazi se i kušaonica te vinski podrum. Kušaonica može odjednom primiti 110 osoba i mogu se pohvaliti da često imamo grupe gostiju. Posla je toliko da se ne možemo požaliti. Radimo puno, ali ovo je naša tradicija i ljubav prema zemlji", ističe Milina. Vinariju i kušaonicu obitelj je podignula 1998. godine. A osim podizanja vinarije, prije pet godina pokrenuli su i projekt revitalizacije tradicionalnih terasastih vinograda. Projekt kojim su revitalizirani vinogradi Grka i Plavca malog stari 100 godina, rađen je u suradnji s Razvojnom agencijom Dubrovačko-neretvanske županije Duneom. Putem projekta odobrena im je subvencija kamate za kredit i projekt je dobio zeleno svjetlo.

Ovaj uspješan proizvođač upisan je u Bazu proizvođača. Upiši se i ti ovdje!

Svi prihodi do kojih dođu obitelj ulaže u modernizaciju proizvodnje te su vinarija i kušaonica opremljene najmodernijom tehnologijom. Ipak, napominju da su pri tome racionalni i nogama čvrsto stoje na zemlji. "Do sada nismo imali problema niti poteškoća u razvoju, a razlog je taj jer smo ulagali svake godine koliko smo mogli. Problem imaju oni koji naglo idu na veliko i očekuju uspjeh preko noći", pojašnjavaju nam.

Osobit ugođaj na imanju

"Konstantno radimo na brendiranju naše djelatnosti i za sada ne planiramo veća širenja proizvodnje, jer smatramo da će to dovesti do pada kvalitete. Imam tri sina i nadam se da će netko od njih nastaviti našu tradiciju. Naravno da ih nećemo forsirati, ali stajat ćemo im na raspolaganju." Obitelj Milina ponosi se činjenicom da je osim gazde Frane, na imanju zaposlena i supruga, a sudjeluju i njihova tri sina te roditelji, to je obiteljski posao u punom smislu riječi.

Marketing pak smatraju izrazito bitnim za svoju djelatnost. "Svatko tko želi brandirati svoj proizvod, mora se baviti marketingom, a osobito kad je riječ o turizmu. Zbog idealne lokacije na kojoj smo smješteni, često nas posjećuju novinari, što izuzetno cijenimo, a imamo i vlastitu web stranicu. Danas vinogradar mora biti i proizvođač i stručnjak za marketing, ali sve se to stigne kada je riječ o ljubavi prema poslu i tradiciji", zaključuje Milina.

Foto: Mario Hlača


Fotoprilog


Tagovi

Dobre priče Dubrovačko-neretvanska županija Agroturizam Bire Vinogradarstvo Lumbarda Korčula Pansion Marinka Frano Milina Grk Plavac mali Revitalizacija terasastih vinograda Dunea Seoski turizam


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.