Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdrava hrana
  • 25.09.2020. 17:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Značaj biodiverziteta i bezbedne hrane na Organskoj ulici u Novom Sadu

Naš zadatak je da lokalnu zajednicu upoznamo sa lokalnim proizvođačima koji prodaju nutritivno bogatiju zdravstveno bezbednu hranu. Osim toga i da upoznamo ljude sa zaštitom životne sredine gde ćemo na taj način sačuvati prirodne resurse i biodiverzit, rekla je organizatorka Tanja Vujanov ispred Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede.

Foto: Ljiljana Milovanović
  • 212
  • 7
  • 0

Novosađani su mogli da uživaju u degustaciji i kupovini organske hrane, zahvaljujući manifesraciji "Organska pijaca Grada Novog Sada", koja se sada već tradicionalno organizuje petu godinu za redom.

Ove godine upriličena je na novosadskoj Ribljoj pijaci, u delu tržnice na svega nekoliko tezgi svoje proizvode su promovisali sertifikovani organski proizvođači iz Vojvodine, a sem puke prodaje proizvođači su Novosađanima objasnili koja je razlika između organske i neorganske proizvodnje. 

Posetite Organsku ulicu grada Novog Sada 2020

"Naš zadatak je da lokalnu zajednicu upoznamo sa lokalnim proizvođačima koji prodaju nutritivno bogatiju zdravstveno bezbednu hranu, provereno proizvedenu bez upotrebe sintetičkih pesticida, mineralnih đubriva i GMO. Pored toga zadatak nam je da upoznamo ljude sa zaštitom životne sredine gde ćemo na taj način sačuvati prirodne resurse i biodiverzit", rekla je za Agroklub organizatorka Tanja Vujanov ispred Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede.

Kako kaže veoma je zadovoljna odzivom građana i njihovim interesovanjem za proizvodnji i kupovinu organski i zdravstveno bezbedne hrane. 

Zaboravljeni kolači naših baka

U ulici punoj zdravlja i pozitivne enegrije predstavilo se i Udruženje žena "Sremica" iz Pećinaca. Predsednica Udruženja Mara Milovanović rekla je da su prvi put na ovakvom tipu manifestacije i da im je čast što mogu da prikažu Novosađanima, svoje kolače i kiflice pravljene po staroj recepturi, kao i rukotvorine karakteristične za ovaj deo Srema.

Ovo udruženje postoji 21 godinu i neguje staru dobru vojvođanski tradiciju. Na njihovom štandu građani su mogli da kupe pomalo zaboravljene sitne kolače kakve su nekada pravile vredne ruke naših baka. 

Sremice na Organskoj pijaci predstavile svojih ruku delo

Osim ovih simpatičnih i veselih Sremica, svoje proizvode su predstavile i dve novosadske prodavnice zdrave i organski proizvedene hrane. 

Prodavnica Gea Organic u svojoj ponudi ima proizvode od direktnih proizvođača sa teritorije Srbije, koji su u procesu konverzije ili su već sertifikovani. U ponudi se nalaze i neki organski proizvodi iz uvoza koje naši proizvođači ne mogu da proizvedu zbog klimatskih uslova, ali ih koristimo u svakodnevnoj ishrani. Na svom štandu prodavali su šargarepu, organske jabuke i kruške, krompir i cveklu. 

Organska junetina i piletina

U radnji "Zdravologija" u svom asortimanu možete pronaći i organske proizvode životinjskog porekla. Može se kupiti sveže organsko meso "Bio panon" junetina i piletina. Osim toga, imaju i suhomesnate proizvode iz Specijalnog rezervata prirode Zasavica. 

Kod njih su sladokusci mogli da pazare i da uživaju u ukusu organske čokolade proizvedene u Srbiji. Novo u ponudi su sokovi od čaga gljive, koja raste na Vlasini. Inače, interesantan je podatak da analize Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu potvrđuju kako na Vlasinskom jezeru raste jedna od najlekovitijih gljiva na svetu

Organska proizvodnja: Kako se pravi kompost i zašto nije dobro duboko oranje?

Njihov moto je "Neka hrana bude tvoj lek".

Vlasnici i zaposleni u "Zdravologiji" žele da pruže ljudima kvalitet i mogućnost izbora, a zato i jesu u svoj asortiman stavili proizvode za svačiji ukus i i džep, jer kako kažu, hoće da dokažu da organska hrana ne mora da bude skupa odnosno preskupa

Provod i za najmlađe

Tim Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede, pobrinuo se da i najmlađi Novosađani budu edukovani. Naime, animatori su za mališane obezbedili dobru zabavu

Natpis

Vojvođanski klaster organske poljoprivrede organizovao je ovaj događaj uz podršku Gradske uprave za privredu Grada Novog Sada.


Tagovi

Vojvođanski klaster organske poljoprivrede Organski proizvodi Sremice Organska ulica Tanja Vujanov


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.


Partner

Vojvođanski klaster organske poljoprivrede

Bulevar Mihajla Pupina 28/1, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381658326057, e-mail: organskiklaster@gmail.com web: http://vok.org.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u