Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinistra
  • 24.05.2016. 11:30

Zlato jest sve što sja - na Vinistri to znaju!

U porečkoj dvorani Žatika, od petka 13. do nedjelje 15. svibnja održana je 23. po redu međunarodna smotra vina te prateće opreme, Vinistra.

  • 788
  • 80
  • 0

U porečkoj dvorani Žatika, od petka 13. do nedjelje 15. svibnja održana je 23. po redu međunarodna izložba vina te prateće opreme, Vinistra.

Riječju mnogih istarskih vinara, klimatološki uvjeti protekle 2015. godine iznjedrili su jednu od najboljih i najkvalitetnijih vinogradarskih godina što je i potvrđeno rekordnim brojem dodijeljenih zlatnih medalja za pristigle uzorke vina.

Održana 23. Vinistra, zlatnija od sviju do sada...

Od 442 pristigla uzorka vina, čak 129 je ocjenjivačka komisija ocijenila bodovima kojima se dodjeljuje zlatna medalja. U tablici su istaknuti najbolje ocijenjeni proizvođači po pojedinim kategorijama.

Ocjenjivana kategorija vina

Proizvođač

Mlada malvazija

Vina Fakin

Zrela malvazija

Cattunar

Mladi teran

Vinarija Dobravac

Zreli teran

Benvenuti vina

Mladi refošk

Vinarija Brič (SLO)

Zreli refošk

Degrassi

Bijelo miješano vino

Benvenuti vina

Cabernet sauvignon

Ritoša vina

Chardonnay

Medea vina

Crno miješano

Kozlović vina

Merlot

San Tommaso

Muškat bijeli

Vina Tomaz

Muškat momjanski

Benvenuti vina

Muškat ruža

Moreno Ivančić

Muškat žuti

Vina Dobravac

Pinot bijeli

Vina Pilato

Pinot sivi

Vina Bertoša

Refošk

Degrassi

Rose

OPG Korado Jakac

Sauvignon

Geržinić

Syrah

Degrassi

Teran

Zigante

Viognier

Degrassi

Žlahtina

PZ Vrbnik

Malvazija istarska

Vina Cattunar

Kao gost - regija na ovogodišnjoj Vinistri predstavljena je Dalmacija sa odabranim proizvođačima vina, dok je sve češća prisutnost istarskih vina u skandinavskim zemljama rezultirala posjetom delegacije norveških vinskih institucija.

Selektivni separator grožđa

Također, posjetitelji su mogli razgledati poljoprivredne strojeve i opremu koju su izložili zastupnici renomiranih svjetskih proizvođača poput Deutz - Fahr, Lamborghini, Same, New Holland, Stihl, Pellenc i drugi.

Pellenc je izložio runjaču - separator grožđa "Selectiv Process Winnery" sa nešto drugačijim sistemom rada. Naime, odvajanje bobica od peteljke odvija se prolaskom grozda kroz vibracijske tresače koji minimalno mehanički djeluju i na bobicu i na peteljku.

Na taj način odvojene bobice dolaze na valjke separatora koji rotirajući preusmjeravaju cijele bobice, a zahvaljujući podesivom razmaku ujedno ih i odvajaju od neželjenih dijelova poput lišća, nezrelih bobica, grožđanog soka oštećenih bobica, sjemenki. Separator u tri spremnika izdvoji zasebno sjemenke, nezrele bobice i ostale sitnije čestice, potom neoštećene cijele bobice te peteljkovinu i lišće. Ovaj način runjenja otvara nove mogućnosti i ideje za daljnju vinifikaciju.

Traktor Same

Kušanje nagrađenih vina

Posjetitelji su imali prilike kušati gotovo sva nagrađena vina prisutnih izlagača. Valjalo bi istaknuti nekoliko, do ovogodišnje Vinistre, manje poznatih proizvođača poput Vina Dobravac, Ritoša, Fakin koji su pristupom proizvodnje i načinu vinifikacije dali novu dimenziju Malvaziji i Teranu.

Tako su u vinariji Ritoša odlučili spojiti tri bačve malvazija od kojih je svaka vinificirana zasebnim sojem kvasaca, dva selekcionirana te jedan na autohtonim kvascima. Rezultat je impresivna Malvazija nagrađena zlatnom medaljom.

U ponudi i ekološka vina

Izlagač iz Slovenije, Rodica, predstavio je svoja ekološka vina Malvaziju i Refošk. Iako u Istri, pedoklimatske karakteristike, a i način uzgoja loze i vinifikacije su bitno drugačiji pa je time predstavljena jedna zanimljiva alternativa dobro nam poznatih vina.

Medea vina, uz izvrsni zlatni Chardonnay, ponudili su i Merlot "Punta Greca" iz 2012.godine. Ovo je vino proizvedeno iz najjužnijeg vinograda u Istri (istoimeni položaj na poluotoku Marlera) te uz sve ostale karakteristike velikog crvenog vina može se pohvaliti i netipično visokim alkoholima od 14,5 vol%.


Fotoprilog


Tagovi

Vinistra Vina Izložba Malvazija Teran Zlatna medalja Runjača Grožđe Istra


Autor

Dino Dotlić

Više [+]

Dino je magistar hortikulture, usmjeren na vinogradarstvo i vinarstvo. Studij je završio na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]