Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlatne ruke Podrinja
  • 11.06.2019. 13:00

Zlatne ruke Podrinja - čuvar starih zanata od zaborava

Manifestacija je okupila više od 20 izlagača iz tri države, a na štandovima mogli su se naći proizvodi za svačiji ukus i džep. Njen cilj bio je da pokaže i otrgne od zaborava kućnu radinost na selu i da podstakne turiste i građane da kupuju proizvode sa natpisom 'prirodno'.

Foto: Marijana Simanić
  • 141
  • 6
  • 0

Višegrad, biser na dve reke Drini i Rzavu, osim što je u svetu značajan po velelepnoj građevini, mostu od kamena - ćupriji, poznat je i po velikom broju turističkih manifestacija čiji se najveći deo održava u toku letnjih meseci.

Jedna od njih je i "Zlatne ruke Podrinja" koja se ove godine održala po osmi put, na Vizantijskom trgu u kompleksu Andrićgrada gde je svoje proizvode i ručne radove izlagalo više od dvadeset učesnika iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Čuvanje starih zanata i sela od zaborava

Cilj ove manifestacije bio je da se stari zanati sačuvaju od zaborava, ali i da se poljoprivredni proizvodi iskoriste u upotpunjenju turističke ponude Višegrada.

Na štandovima mogli su se videti pčelinji proizvodi prerađeni u razne kreme, pomade i tinkture, proizvodi od smokava, slatka, sokovi, džemovi i rakije od šljiva, malina i šumskih plodova, zatim čajevi, sapuni od prirodnih trava, kao i ručni radovi, vez, pletenje i tkanje kao i razni nakit i grnčarija.

Kao i svake godine, turisti i građani Višegrada polako su jedan za drugim posećivali štand za štandom.

Prvi na udaru bio je izložbeni prostor Bože Vlačića iz Trebinja koji je izložio više od trideset proizvoda od smokve. Svi proizvodi su sasvim prirodni, bez aditiva, a ambalaža je evropska.

Sekcija kućne radinosti Srpskog sokolskog društva "Soko" iz Dobruna izložila je radove svojih tkalja i vezilja.

Fočanke Velinka Stanojević i Bojana Vladičić donele su u Višegrad lekovito bilje ubrano na Zelengori

"Najveću prodaju imaju ručno vezeni suveniri sa motivima Ćuprije na Drini i Višegrada",  kaže članica ove sekcije, Branka Čarapić.

Sokovi od šumskog voća sa Varde i Zelengore

Mirjana Dragutinović iz Mokre Gore, iz susedne Srbije, donela je na manifestaciju ono što je najtraženije - sokove i džemove od šumskih jagoda ubranih na obroncima planine Tare.

Prepoznatljivo lice sa prethodnih manifestacije je Dragica Rovčanin iz Pljevalja koja ručno pravi sapune.

"Za dobar sapun potrebna je voda, soda i eterična ulja kao i razne biljke opojnog mirisa", rekla je Rovčanićeva.

I Rudo je bilo zastupljeno na "Zlatnim rukama Podrinja" i to štandom na kome je Daliborka Ljubojević izložila sokove i džemove nastale u kućnoj radinosti. "Najpozatiji je naš sok od maline koji proizvodimo u saradnji sa Zemljoradničkom zarugom "Uvac"" , reče Ljubojevićeva .

Najbogatiji proizvodima bio je štand  porodice Batinić iz Sokoca koja uspešno kombinuje pčelinje proizvode sa lekovitim biljem.

Fočanke Velinka Stanojević i Bojana Vladičić donele su u Višegrad lekovito bilje ubrano na Zelengori i sokove od borovnice, brusnice, jagode . "Sve to beremo u srcu prirode i pretvaramo u ove eliksire zdravlja i mladosti", kažu Fočanke.

Naivna umetnost sa Zlatibora

Zanimljiv je bio i izložbeni prostor Nade Jović sa Zlatibora. Njen muž oblikuje drvo, a Nada ga iscrtava jarkim bojama motivima sa sela. "Na ovaj način čuvamo tradiciju naroda, negujemo naše običaje i ujedno predstavljamo deo turističke ponude zlatne planine",  objasnila je Jovićeva.

Manifestacija "Zlatne ruke Podrinja" svake godine menja mesto održavanja što joj daje posebnu draž, a prošle godine održala se na Ćupriji, na Drini.

Izložbeni prostor Nade Jović sa Zlatibora

Cilj organizatora Turističke organizacije Višegrad  bio je da se i ovaj put afirmiše život žena na selu, promovišu njihove kreacije, ali i da se od zaborava otrgnu stara jela, pripremanje zimnice i sokova na zdrav način, oživi izrada narodnih nošnji, afirmiše naivno slikarstvo stvoreno u ruralnim područjima.

Direktor Turističke organizacije Višegrad, Olivera Todorović istakla je da se sve ovo može iskoristiti u turisičke svrhe. "Naši izlagači trude se da donesu što raznovrsnije proizvode tako da turisti  uvek nađu nešto što će ih podsećati na boravak u Višegradu", dodala je Todorovićeva.

Ova sajamska manifestacija po prvi put održana je u kompleksu Andrićgrada, gde su je posetili mnogobrojni turisti koji dolaze u grad od kamena režisera Emira Kusturice.


Foto prilog


Tagovi

Višegrad Andrićgrad Turistička manifestacija Zlatne ruke Podrinja Promocija zdravlja Zdrava hrana Stari zanati Izlagači iz tri države Naivna umetnost


Autorka

Marijana Simanić

Više [+]

Marijana Simanić je diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njen hobi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta