Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urbani vrtovi
  • 02.05.2014. 13:00

Zelenom akcijom uređen Gradski vrt u Sesvetama

Građani i poznate osobe Grada Zagreba udružili su snage u uređenju zajedničkog dijela Gradskog vrta u Sesvetama u akciji Urbani vrtovi

  • 142
  • 12
  • 0

Prvom ovogodišnjom zelenom akcijom u sklopu nacionalnog projekta Urbani vrtovi jučer, 1. svibnja 2014., je uređen zajednički dio Gradskog vrta u Sesvetama. Zahvaljujući Gradu Zagrebu, 24sata i Radiju Kaj uređena je još jedna zelena oaza nedaleko od središta grada koja građanima omogućuje društveno koristan rad vrtlarenjem i uzgajanjem povrća za vlastite potrebe te priliku za zajedničko druženje.

Mnogobrojne prednosti zajedničkih vrtova unutar gradskih kvartova prepoznali su i Pevec, Zagrebačka pivovara, Toyota, PBZ, Šafram, Samoborka, Eko taxi i mesna industrija Ravlić koji svojim doprinosima pružaju potporu projektu Urbani vrtovi.

Akcija uređenja u Sesvetama započela je edukativnom radionicom stručnjaka s Agronomskog fakulteta tijekom koje su svi prisutni imali priliku doznati više o vrtlarenju na malim površinama. Osim pravih vrtlarskih trikova, svi posjetitelji mogli su otkriti i pokoju kuharsku tajnu pripremanja zdravih jela prema konceptu "Iz vrta na stol" koje je u svojoj radionici predstavio chef Marko Živaljić iz restorana Majsecov mlin, koristeći se svježe ubranim namirnicama iz vrta.

Gradonačelnik Bandić sudjelovao u akciji

Zajedničkoj akciji uređenja pridružio se i gradonačelnik Milan Bandić koji je korisnicima vrtnih parcela svečano uručio donacije i ključeve nove kućice za alat. Vrijednost ove akcije prepoznale su i mnoge javne osobe poput glazbenika Davorina Bogovića i Željka Krušlina Kruške, sportašica Martine Zubčić i Maje Pavlinić te akademske slikarice Nikoline Ivezić koji su se spremno priključili građanima u sadnji cvijetnjaka i uređenju društvenih dijelova Gradskog vrta u Sesvetama.

Na samom kraju akcije uslijedila je mala vrtna zabava i ugodno druženje okupljenih građana i uzvanika uz dobru svirku i zdrave zalogaje u novouređenoj zelenoj oazi u Sesvetama. Ustupanjem neiskorištenih gradskih parcela zainteresiranim građanima Grad Zagreb pokrenuo je trend stvaranja urbanih vrtova koji su odlučili slijediti i mnogi drugi hrvatski gradovi. Urbani vrtovi, uz doprinos održivu razvoju i zelenim sustavima gradova, imaju niz prednosti poput provođenja vremena i druženja u prirodi, terapijskog učinka te financijske uštede. Uz mogućnost organskog uzgoja vlastite hrane, urbani vrtovi predstavljaju idealan primjer održivog korištenja gradskim zemljištem te potiču na društveno odgovorno ponašanje povezujući sugrađane i cjelokupnu zajednicu.

U prilogu članka možete pogledati galeriju fotografija.


Fotoprilog


Tagovi

Urbani vrtovi Sesvete Gradski vrt Zagreb Milan Bandić Marko Živaljić Davorin Bogović Željko Krušlin Martina Zubčić Maja Pavlinić Nikolina Ivezić


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]