Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Digitalna poljoprivreda
  • 11.10.2021. 15:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Završnom konferencijom započeo studij Digitalne poljoprivrede

Studij daje priliku studentima da se obrazuju u pravcu novog zvanja kojega do sada nismo imali, čulo se danas na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Foto: Lucija Bencarić
  • 424
  • 41
  • 0

Na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek danas je održana završna konferencija kojom je zaokružen trogodišnji projekt "Razvoj i uspostava zajedničkoga studija ICT u poljoprivrednim znanostima“, a koji je rezultirao diplomskim studijem na engleskom jeziku pod nazivom Digitalna poljoprivreda

Prema riječima voditelja projekta prof. dr. sc. Zdenka Lončarića, studij daje priliku studentima da se obrazuju u pravcu jednog novog zvanja kojeg do sada nemamo. 

"Danas je pred agronomom sve teži zadatak. Mora proizvesti što više hrane, na što jeftiniji, ali održiv način uz očuvanje okoliša, ekonomsku isplativost i, naravno, da ta hrana bude što kvalitetnija. Jako puno informacija stiže svakodnevno, a istovremeno imamo i pritisak klimatskih promjena. Zato je integracija znanja neophodna, a i sve više ćemo koristiti digitalnu tehnologiju“, kazao je tom prigodom. 

Podsjetimo, riječ je o jedinstvenom takvom studiju u Europi, uz onaj u Francuskoj, a ni u svijetu ih nema puno. Odvijat će se na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS) u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT).

Voditelj projekta prof. dr. sc. Zdenko Lončarić

"Moramo biti ukorak s vremenom. Sami znate da Osijek prednjači u IT sektoru, u čemu su kolege s poljoprivrede vidjeli potencijal i shvatili da trenutni način proizvodnje nije održiv. Primili smo  pozitivne kritike i svakim danom dobijemo i pozitivne rezultate, pogotovo s gospodarskog aspekta“, rekao je koordinator projekta i profesor s FERIT-a izv.prof.dr.sc. Časlav Livada. 

Još se stigneš upisati

Predavanja su, objasnio je Livada, na engleskom kako bi studenti bili spremni za seminare izvan zemlje te prihvatili i englesku literaturu. Također, tu je i mogućnost odlaska na stručnu praksu u neku drugu državu. 

Ovaj dvogodišnji diplomski studij ima dva smjera - biljna proizvodnja i stočarska proizvodnja. Program prve godine isti je za oba smjera dok se onaj na drugoj razlikuje prema smjeru kojega je kandidat odabrao. Prva godina sadrži 14 obaveznih predmeta, a kada je riječ o drugoj, smjer biljna proizvodnja ima 11, a smjer stočarstvo 10 obaveznih predmeta.

"Odlučio sam se za digitalnu poljoprivredu jer nam je pružena jedinstvena prilika da budemo pioniri u ovom studiju, da zakoračimo u budućnost agrara“, rekao nam je student Dinko iz Osijeka koji je na FAZOS-u završio tri godine bilinogojstva. Osobno, kaže, problema s predavanjem na engleskom ne bi trebao imati, sudjelovao je na razmjenama, a ovaj jezik uči od osnovne škole. 

Riječ je o jedinstvenom takvom studiju 

S njim se složila i studentica Lucija iz Banove Jaruge, mjesta kod Kutine koja je novi studij upisala nadajući se da ju čeka svijetla budućnost. "Nije jednostavno, treba probiti led i odvažiti se na ovakve prilike, a i školarina je prvu godinu besplatna“, istaknula je zbog čega se odlučila za ovaj smjer. 

Po završetku studenti stječu akademski naziv magistar poljoprivrede. Trenutno je, kako nam otkriva profesor Lončarić upisano 14 studenata, a natječaj traje do kraja tjedna. 

Pravo prijave na upis imaju oni koji su završili preddiplomski studij iz biotehničke znanosti. Također i studenti preddiplomskog studija iz prirodnih (biologija), tehničkih (računalstvo) te društvenih (ekonomija) znanosti pod uvjetom polaganja razlika u ispitima.

Krenuli upisi u novi studij Digitalna poljoprivreda. Postani agronom budućnosti!

"Živimo u 21. stoljeću. Tehnika i tehnologija se stalno razvijaju i mi u biotehničkim znanostima, u području agrara, uvidjeli smo nedostatke kod naših studenata u dijelu koji se odnosi na preciznu poljoprivredu. Upravo zato smo razvili ovaj studij“, poručio je dekan FAZOS-a, prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić


Fotoprilog


Tagovi

Digitalna poljoprivreda Završna konferencija Zdenko Lončarić Časlav Livada FAZOS FERIT


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.