Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kulen
  • 24.06.2013.

Završeno ocjenjivanje kakvoće slavonskog kulena

Dodjeljena odličja

  • 464
  • 53
  • 0

U organizaciji HGK ŽK Osijek u suradnji sa Prehrambeno tehnološkim fakultetom iz Osijeka, dodjelom diploma i medalja održan je završni dio XIII. Ocjenjivanje kakvoće slavonskog kulena. Stručni sud kojem je predsjedao Prof. dr. sc. Antun Petričević i članovi Prof. dr. sc. Drago Šubarić, Prof. dr. sc. Ljiljana Primorac, Prof. dr. sc. Dragan Kovačević, Doc. dr. sc. Krešimir Mastanjević i dr. med. vet. Krunoslav Mužević utvrdio je znatno bolju kvalitetu ovogodišnje produkcije unatoč lošijoj godini za proizvodnju, te je za 46 pristigla kulena dodijelio 8 diploma, 5 zlatnih, 11 srebrnih i 22 brončane medalje. Šampion je OPG Barić iz Narda a vicešampion OP Skeledžija iz Donjeg Miholjca.

U stručnom dijelu voditeljica Službe za označavanje kvalitete proizvoda Doc. dr. sc. Jelena Đugum iz Uprave ruralnog razvoja EU i međunarodne suradnje govorila je o autohtonim proizvodima, što su oni i zašto ih zaštititi i registrirati, te o Europskoj politici kvalitete. Navela je da neke od zaštićenih oznaka u RH s registrom OI imaju Istarski pršut, Varaždinsko zelje, Ogulinski kiseli kupus, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres i Dalmatinska maraška, a s registrom OZP Poljički Soparnik, Meso zagorskog purana, Lički krumpir, Krčki pršut, Dalmatinski pršut, Baranjski kulen i Virovitička paprika. Za registraciju Slavonskog kulena s oznakom zemljopisnog porijekla zahtjev je zaprimljen u svibnju ove godine pa se očekuje sastanak i očitovanje povjerenstva o registraciji. Ministarstvo poljoprivrede daje potporu proizvodnji Slavonskog kulena kroz operativni program, GTZ projekt - Centar za kulen, kroz mjere ruralnog razvoja (opremanje pogona - mjera 6.) i marketinšku pripremu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Nakon svečanog i radnog dijela gosti su kušali ovogodišnju produkciju, od onih koji su dobili diplomu pa sve do zlatom i šampionskom titulom ovjenčanog kulena Zvonimira Barića iz Narda. Jedinstven je zaključak, lošeg kulena nije bilo na trpezi!

Autor: Zlatko Pavošević


Tagovi

Ocjenjenjivanje kulena Kulen Autohtoni proizvodi


Autor

Zlatko Pavošević

Više [+]

Zlatko je ortodoksni Grafičar, dugogodišnji agro empiričar, jedan od osnivača poljoprivrednih časopisa Nova zemlja i Agroglas ... a navija za najbolji poljoprivredni portal ... ili ukratko "iz mire tri Pavoša vire" :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]