Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadružni Savez Dalmacije
  • 04.11.2016. 07:15

Započela proslava 26. rođendana Sabatine!

Sabatina je susret koji je nastao spontano, a razvija se zajedno s vinogradarima i vinarima, To je mjesto druženja uz najbolja vina!

  • 1.820
  • 200
  • 0

Najstarija proslava druženja vinogradara i vinara i ove je godine u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije i Hrvatske udruge vinarskih gradova, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dr.Dragana Čovića, u Grand hotelu Neum u Neumu okupila brojne posjetitelje koji su svjedočili svečanom otvorenju jubilarnog 26. izdanja najpoznatijeg međunarodnog hrvatskog vinarskog susreta.

Uzimajući u obzir da je vino i Bog izabrao za proizvod koji se pretvara u njegovu krv, pokroviteljstvom su Sabatinu podržali i Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, Ministarstvo gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta RH, Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Split.

Svečano otvorena Sabatina 2016. uz uručivanje osobnih i kolektivnih priznanja

26. međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina 2016. po prvi put se održava na teritoriju dvije države - Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Trodnevni program Sabatine započeo je jučer navečer, a trajat će do 06. studenog 2016. u Neumu, Grand hotel Neum.

Dobitnici vrijednih priznanja

Razgovarali smo sa Želimirom Bašićem, predsjednikom Skupštine Zadružnog saveza Dalmacije, Donkom Jovićem, ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije.

Sadnja Spomen loze Sabatina 2016.

Gospodine Bašić, koju ste sortu loze upravo zasadili i zašto?

Svake godine simbolično zasadimo jednu lozu kako bi ostao trajni trag Sabatine koja ne donosi samo susret, nego i nova znanja, sadržaje, uputstva i razvoj tog područja gdje se održava. Ove je godine sadnja osobito značajna jer smo zasadili lozu Crljenak koja je u svijetu poznata kao Zinfandel, Primitivo, Pribidrag, Tribidrag, Tibidragho, ali je defacto iz naših krajeva odakle se razvila u svijetu. Mi smo, dakle, simbolično zasadili jednu lozu Zinfandela (porijeklom iz Dalmacije) koji se uzgaja u desetak zemalja u nadi da će se i ovdje razviti, objašnjava samo za Agroklub.

Gospodine ministre, što kažete na početke ovogodišnje Sabatine?

Bogu hvala što se dogodila i organizirala ovdje u Bosni i Hercegovini! Nadam se da ovo nije prvi i zadnji put. Jako mi je drago što smo posadili lozu koja je simbol jednog dijela Dalmacije, konkretno Pelješca koji gravitira tom vinogorju. To što smo posadili jednu, ne znači da se nadamo samo jednoj jedinoj, nego bi voljeli kada bi se ta kultura proširila i na ovo naše područje ovdje, priča za Agroklub, ministar Donko Jović, dipl.ing.polj.

Minuta šutnje za preminule vinogradare, vinare i težake!

Po prvi put Sabatina se odvija na teritoriju dvije države, a uz dvije je himne, na svečanom je otvorenju odana i počast preminulim vinarima, vinogradarima i težacima minutom šutnje!

Brojni članovi Vlade nazočili svečanom otvorenju Sabatine

Otvaranju je prisustvovao premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg, s članovima Vlade te županije, predsjednik Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine Marko Šantić, načelnik Općine Neum Živko Matuško koji je poručio da su težaci s ovog dijela od davnine vezani uz vino i vinovu lozu.

Tri tajne Sabatinina uspjeha!

Predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije organizatora ove manifestacije koja okuplja vodeće vinare iz regije, Lordan Ljubenko otkrio je tajnu Sabatina uspjeha, a ista se ogleda, kaže on, u novim mjestima, novim ljudima i novim vrhunskim vinima zbog čega je osobito sretan. Također je ukazao na ovogodišnju inovaciju u programu gdje su uzvanici ove godine u mogućnosti posjetiti degustacijske stolove, kušati vino s etiketom te tako, budući da je Sabatina susret čovjeka i vina, upoznati stvaratelje ovog božanskog pića.

Sve što je spontano - dobro je!

Sabatina je susret koji je nastao spontano, a razvija se s vinogradarima i vinarima, To je mjesto druženja uz najbolja vina, priča Anđelko Katavić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, razvitak i europske integracije Splitsko-dalmatinske županije.

A priznanja idu u ruke?

Nakon ceremonije otvaranja uslijedila su priznanja zaslužnima za organizaciju manifestacije, vinogradarima za postignute rezultate te drugima koji su podržali organizaciju Sabatine 2016.

  • Priznanje Zlatno pero Sabatine osvojio je Arif Sitnica, fotoreporter Zadarskog lista.
  • Zlatnu amorfu Sabatine dobilo je hercegovačko vino vinarije Čitluk iz Mostara.
  • Priznanje hrvatske vinogradarske zadruge osvojila je Poljoprivredna zadruga Komiža.
  • Priznanja uzornim vinogradarima otišla su u ruke: Mile Ražova, Ante Ivčevića Cobe, Mate Bobanovića, Ive Kiriđije i Marka Ivankovića.

Stare sorte - inovativna vina

Upriličena je, dakako i radionica "Stare sorte, inovativna vina", a s istim ritmom zanimljiva predavnja, degustacije, stručni skupovi, ocjenjivanje kvalitete i još mnogo toga odvijat će se u okviru Sabatine sve do nedjelje.


Fotoprilog


Tagovi

Sabatina 2016 Sabatina Forum vinogradara i vinara Ministar Donko Jović Neum


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]