Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sigurnost hrane
  • 11.11.2020. 14:50

Vučković: Puno se ulaže u kvalitetu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda

Međunarodni Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane održan je danas virtualno, a otvorila ga je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Foto: Depositphotos/robert_g
  • 98
  • 13
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede puno ulaže u politiku kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda budući u tome vidimo priliku za podizanje konkurentnosti te naše industrije, kao i za snažnije pozicioniranje na tržištu punom konkurenata, što direktno doprinosi jačanju turizma, ali i održivom razvoju ruralnih područja, istaknula je u srijedu ministrica poljoprivrede Marija Vučković otvarajući 3. međunarodni Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane.

Kongres se održao virtualno u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Hrvatskog mjeriteljskog društva i Mreže za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane jugoistočne Europe – SEEN-FSQC, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Iznijela je i da Hrvatska danas ima 28 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji naziv je zaštićen kao oznaka izvornosti ili zemljopisnog podrijetla na razini cijele EU.

Dobrobit životinja i smanjenje korištenja pesticida 

Iz Ministarstva podsjećaju i da je jedan od strateških ciljeva osiguranje preduvjeta za proizvodnju i dostupnost sigurne, kvalitetne i nutritivno vrijedne hrane, proizvedene na održiv način, što je i jedna od ključnih politika koja se navodi u Europskom zelenom planu i strategiji "Od polja do stola“.

Neki od ciljeva strategije su, kako navode, nastavak aktivnosti koje se odnose na očuvanje zdravlja i dobrobit životinja kao preduvjeta za održivu stočarsku proizvodnju te za smanjenu potrebu za antimikrobnim sredstvima, a samim time i antimikrobne rezistencije koja je goruće pitanje u svijetu i znatno utječe na sigurnost hrane koju konzumiramo, samim time i na zdravlje potrošača.

Tu je i pitanje smanjenja korištenja pesticida tijekom proizvodnje hrane, kao i povećanja površina na kojima se uzgaja organska hrane.

Strategija "Od polja do stola“ ide i korak dalje u smjeru izrade obveznog označavanja hranjivih vrijednosti na prednjoj strani ambalaže kako bi se potrošačima olakšao izbor hrane u cilju poboljšanja zdravlja, kvalitete života i smanjenja zdravstvenih troškova, navode iz Ministarstva.

Podsjećaju i da su krenuli i u uspostavu dobrovoljnog nacionalnog sustava kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda "Dokazana kvaliteta". Taj će znak jamčiti potrošaču da kupuje domaći proizvod dodane vrijednosti, odnosno da su i glavni sastojak i proizvodnja proizvoda iz Hrvatske te u Hrvatskoj.

Kratki lanci opskrbe 

Ministarstvo je, također, u svjetlu porasta pojave bolesti koji se prenose hranom, izradilo aplikaciju HRana, koja potrošača u realnom vremenu informira o mogućim opasnostima, upozorenjima o proizvodima te povlačenjima i/ili opozivima.

"U ovome trenutku ne mogu se ne dotaknuti izvanrednih okolnosti nastalima uslijed širenja pandemije bolesti covid-19, u kojima smo uvidjeli da je iznimno važna dostupnost i sigurnost opskrbe hranom te potreba za skraćivanjem lanca opskrbe, pri čemu zaštita zdravlja potrošača ni u jednom trenutku ne smije biti dovedena u pitanje", navela je i zaključila da je našim građanima potrebno trajno osiguravati pristup dostatnoj i raznovrsnoj ponudi sigurne, visokokvalitetne, hranjive i na održiv način proizvedene hrane po pristupačnim cijenama. 


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane Virtualni kongres Sigurnost hrane Marija Vučković

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]