Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Božićni duh
  • 13.12.2021. 09:40
  • Zadarska, Zadar

Vinari, ratni veterani u humanitarnoj akciji za deveteročlanu obitelj Torić

Uz proglašenje najboljih vinara iz vlastitih redova, prikupili su novčana sredstva za obitelj nastavnika Matea Torića koji je nakon prerane smrti supruge ostao sam sa osmero djece. "Dobro je činiti dobro", kaže Danijel Kotlar, predsjednik Udruge veterana 7. Domobranske pokovnije.

Foto: Nedjeljko Jusup
  • 305
  • 82
  • 1

“U svakom žitu ima kukolja pa tako i među braniteljima. Ali ne treba suditi sve po manjem broju onih koji stoje ispred kladionica ili s pivom u ruci sjede ispred dućana”, kaže brigadir Danijel Kotlar, predsjednik zadarske Udruge veterana 7. Domobranske pokovnije. Tijekom Domovinskog rata ta postrojba je okupljala gotovo 10-ak tisuća branitelja, od kojih su danas njih 90 posto situirani ljudi. Imaju, kaže, svoje vinograde, maslinike, povrtnjake, radionice…

U sklopu Udruge brojnim aktivnostima promiču vrijednosti Domovinskog rata, obilježavaju važne datume, odaju počast poginulim i preminulim suborcima, organiziraju humanitarne akcije, ali i druženja pa su tako i ovih dana, u vrijeme Došašća, priredili zanimljiv program te u “Galiji” svog suborca Luke Čačića na zadarskom Vitrenjaku proglasili najbolje vinare iz vlastitih redova. "Ovo je već šesta degustacija vina članova naše udruge. Cilj je edukacija pa su i rezultati iz godine u godinu sve bolji. Gotovo identični onima u Nadinu i drugim, etabliranim natjecanjima vinara", kaže Kotlar.

Magašev crnjak iz Crnoga

Ove godine na natjecanje je pristiglo 38 uzoraka mladih vina od kojih su, prema ocjeni stručne komisije u sastavu Marina Pavlović, Nikolina Paleka i Dragana Šulentić, njih 28 “pokupili” zlatne, srebrne i brončane medalje. Ipak 10 vina je odbačeno i to uglavnom zbog mana kao što su octikavost, mišavost i oksidacija koje se mogu lako okloniti dosumporavanjem i pretakanjem. Najviše razloga za zadovoljstvo ima Davor Magaš iz Crnoga čiji Merlot je ocijenjen sa 90 bodova, najviše od svih na ovogodišnjem natjecanju.

"Znao sam da imam dobro vino ali tituli šampiona se nisam nadao", rekao je Magaš, neposredno nakon što je iz ruku zadarskog župana Božidara Longina primio veliki pehar te zlatne plakete za najbolje vino uopće te najbolje u kategoriji crnih vina. Iza Magaša su ostali etablirani vinari Tomislav Glavić na drugom i Darijo Buljat na trećem mjestu.

Veterani - vinari 7. Domobranske pukovnije 

Najbolje ocijenjeno bijelo vino je ono Davora Čurjurića, viceprvak je Darijo Buljat, a treće mjesto zauzelo je vino Marija Kalmete.

"Kad sam ih naučio, ja sam ostao bez medalje", duhovito je prokomentirao brigadir Kotlar koji je za svoja vina višestruko nagrađivan ne samo u “domobranskoj konkurenciji” nego i na etabliranim natjecanjima u Nadinu, Benkovcu, Stankovcima, na Sabatini… Župan Longin i sam vinogradar i maslinar ni ovaj put nije propustio spomenuti uspjehe vinara i maslinara Zadarske županije kako na Decanteru u Londonu gdje su osvojili 17 medalja tako i na najpoznatijem svjetskom natjecanju NYIOOC u New Yorku gdje su za svoja ekstra djevičanska maslinova ulja zadarski maslinari “pokupili” 10 zlatnih i dva srebrna odličja.

Nije ostala nezapažena ni njegova gesta kada je brigadiru Kotlaru uručio “baksu” sa tri svoja najbolja vina uz komentar “da Danijel ima što piti za božićne blagdane”.

Dobrovoljni prilozi za obitelj Torić

Šala, pjesme i dobrog raspoloženja nije nedostajalo, ali ni pijeteta za poginule i umrle suborce. Uz minutu šutnje evocirali su uspomene na Đovanija Matešića Jeremiju i nedavno preminulog Danijela Telesmanića Dida, ratnog zapovjednika 7. Domobranske pukovnije. Počast su odali i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu umrlom 10. prosinca prije 22 godine. Da je živ, podsjetio je Kotlar, predsjednik Tuđman bi imao 99 godina. Uz to što su večeru platili svak iz svoga džepa pripadnici Udruge veterana 7. Domobranske pukovnije su ostali vjerni tradiciji da na svakom druženju prikupe i pomoć za sugrađane i suborce kojima je potrebna. Uz dobra vina idu i dobra djela.

Ovaj put prikupili su novčane priloge za obitelj zadarskog nastavnika Matea Torića, koji je nakon prerane smrti supruge (nije navršila ni 37 godina života) ostao sam sa osmero nejake djece od 1 do 10 godina, u stanu od 60 kvadrata. “Pomažemo i pomagat ćemo, dobro je činiti dobro jer dobro se dobrim vraća”, poručio je Danijel Kotlar.


Tagovi

Udruga veterana 7. domobranske pukovnije Degustacija vina Humanitarna akcija Obitelj Torić Brigadir Danijel Kotlar Šampion Davor Magaš


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."