Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vincelovo
  • 10.01.2016. 13:10

Vetovsko kolinje ususret proslavi Vincelova

Sve su vidljivije ozbiljne i intenzivne pripreme organizacije Vincelova u Vetovu koju organizira mlada, ali po broju članstva brojna Udruga vinogradara i vinara Veteri Castra Vetovu. Manifestacija će se održati 23. siječnja 2016.

Foto: D. Mirković/pozega.eu
  • 340
  • 57
  • 0

Sve su vidljivije ozbiljne i intenzivne pripreme organizacije Vincelova u Vetovu koju organizira mlada, ali po broju članstva brojna Udruga vinogradara i vinara Veteri Castra Vetovu. Petnaestak dana prije same manifestacije koja će biti 23. siječnja u Vetovu, više od 20-ak članova udruge zasukalo je rukave i odradilo kolinje kako bi pripremili slavonske delicije koje će biti u ponudi posjetiteljima, gostima i svim putnicima namjernicima koji se toga dana nađu u Vetovu.

"Mi se za Vincelovo pripremamo odmah po završetku jednog i krećemo u dogovore oko organizacije narednog. Što je bliže našeg Vincelova intenziviramo sve potrebne radove i pripreme i obavljamo završne poslove. Danas smo organizirali jedno prvo kolinje na kojem pravimo kobasice i druge proizvode koji će biti ponuđeni našim gostima na manifestaciji.

Za Vincelovo se priprema 120 kg kobasica

Računamo da će biti preko 120 kg kobasica, većekoličine slanine koja će se peći na štapovima, a biti će rebara i drugog mesa koje će se koristiti pri pravljenju graha kojeg ćemo također ponuditi našim gostima. Sve što bude u ponudi biti će domaći proizvodi kao i oni koji će biti na štandovima naših vinogradara i vinara", rekao je Branko Jakobović, predsjednik Udruge vinogradara i vinara Veteri Castra Vetovo.

Članovi udruge zasukali rukave

Plaćat će se samo čaša za degustaciju

Prema riječima organizatora biti će pripremljeno preko 600 litara graha i 600 štapova na kojima će biti kobasice i slanina za pečenje na žaru i vatri. Sve se to podijeli gostima i ništa se ne naplaćuje. Organizatori očekuju da mogu nešto zaraditi od prodanih čaša koje će se moći kupiti za koje također nije određena cijena, a kad bi barem dobili 30 kuna za čašu bilo bi idealno. Kupljenom čašom besplatno će se moći degustirati vino na preko 20 štandova vinogradara i vinara na kojima će biti ponuđene domaće delicije suhomesnatih proizvoda ali i kolača i drugih starovinskih slastica.

Rezidba i posveta trsova

Program Vincelova započinje 23. siječnja u 14 sati na kojem će uz one redovite običaje rezidbe i posvete trsova biti i bogat kulturno-zabavni dio. Očekuje se i da će doći prijatelji vinara i vinogradara s konjima i zapregama, biti će tamo i bogato ruho, snaše i baje obučeni u narodne nošnje koji će podsjećati sve posjetitelje u kojem se kraju nalaze.

U zabavnom dijelu za dobro raspoloženje pobrinut će se Tamburaški sastav Bisernica i njihovi gosti, a očekuje se da će nastupiti i Veličke legende te Garavuše.

"Najave su da će doći veliki broj gostiju, što će nam biti posebno drago i da nas se skupi što više jer to pripremamo radi uzvanika koje rado i spremno dočekujemo. Prošle godine je na Vincelovu bilo blizu tri tisuće gostiju koju brojku znamo i po prodanim čašama kojih nismo mali dovoljno. Ove smo godine priredili, nadam se, dovoljan broj čaša za sve goste", dodao je Jakobović.

Vincelovo je 23. siječnja u subotu iza svetog Vinka

Udruga vinogradara i vinara Veteri Castra Vetovo ima 66 članova koji nisu svi vinari i vinogradari jer se u udrugu primaju simpatizeri vina i oni koji vole piti vino.

Udruga vinogradara i vinara Veteri Castra Vetovo

Oko organizacije Vincelova na području Kutjeva, Lukača, Vetova, Kaptola i Velike uvijek je postojao dogovor kada tko organizira. Udruga vinogradara i vinara Veteri Castra Vetovo uvijek je imala termin održavanja te manifestacije i to prvog vikenda nakon Vincelova, blagdana sv. Vinka. Ove je godine došlo do određenih nesuglasica zbog čega predsjednik Udruge Branko Jakobović izražava žaljenje.

Pripreme za Vincelovo

"Prije tri godine mi smo uzeli za Vetovo da budemo uvijek zadnji, subota iza sv. Vinka. Tako je dogovoreno, no neki to stalno pomiču, kao da nas žele minirati. Evo udruga u Kutjevu je zajedno s TZ Kutjevo trebala organizirati 16. siječnja, no to se nekima nije svidjelo, pa su datum promijenili i željeli da budu isti dan kad i mi. Sada su pomakli na petak 22. siječnja. Mi smo tu blizu u istom gradu i ne volimo takva pomicanja. Nadam se da će se neke usijane glave malo ohladiti i da će se to ubuduće normalizirati", rekao je Branko Jakobović.

Harmonika za atmosferu

Dok su se pripremale delicije, pravile kobasice i obrađivale slanine bila su prisutna i dva harmonikaša koja su stvarala ugodniju atmosferu pa je mesarski posao išao, kako nam je rekao jedan od majstora, kao po loju. Za jutarnju okrepu pobrinuli su se lovci koji su osigurali nekoliko fazana i divljih pataka, a meštar od kuhače Stipo Prkačin, vlasnik ugostiteljskog objekta u kojem je bilo kolinje, napravio je vrhunski paprikaš.

U organizaciji Vincelova u Vetovu ove će godine pomoći Turistička zajednica grada Kutjeva, Požeško-slavonska županija i njena Turistička zajednica, tvrtke Spin Valis, APP, Kutjevo d.d., Hypo Alpe Adria i pojedinci koji su pmažu u drugim vidovima.

Autor: Dražen Krstanović, Foto: D. Mirković/pozega.eu


Fotoprilog


Izvori

Požega-EU


Tagovi

Branko Jakobović Kolinje Vincelovo Vetovo Veteri Castra Vetovo Kobasice Slanina

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]