Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državna ergela Đakovo
  • 30.10.2017. 12:00

Veličanstvena proslava Sv. Huberta na ergeli Đakovo

Državna ergela Đakovo i partner "Lipicanska barokna raskoš" pripremili su izuzetno raskošan, jedinstven i atraktivan program imenom "Konjičko-lovačka svečanost Sveti Hubert".

  • 356
  • 28
  • 0

Jedinstveni glazbeno-scenski doživljaj u zatvorenoj jahaonici Državne ergele Đakovo u subotu doista je opravdao sva očekivanja. Puno gledalište i doista pravo ushićenje viđenim. I svakako je te subotnje večeri bila čast biti među onim sretnicima koji su prisustovavali događaju. Već prilazak pastuharni i samoj jahaonici bio je zakrčen automobilima.

Gotovo da je bilo nemoguće parkirati u blizini pastuharne. Lavež pasa i topot konja koji su se spremali za priredbu dodatno su uskomešali atmosferu oko jahaonice i sat vremena prije početka. Dolazilo se u večernjoj toaleti, ali ipak najviše u lovačkim odorama. To veče bila je i čast dati do znanja da imate ikakvu povezanost s lovcima i lovstvom.

Lipicanska barokna raskoš

Državna ergela Đakovo i partner "Lipicanska barokna raskoš" pripremili su izuzetno raskošan, jedinstven i atraktivan program imenom "Konjičko-lovačka svečanost Sveti Hubert".

Povratak u 19. stoljeće

Konji lipicanci, lovački psi, zaprege odvele su nas u 19. stoljeće i sat i pol nas držali u priči o lovačkoj svečanosti kakve su se u davna vremena održavale u hrvatskim dvorcima. Pratili smo scene povratka iz lova, nastup lovaca rogista, posebnu atrakciju a to je nastup dame, dresurne jahačice u jahaćim damskim lovačkim haljinama, u povijesnim damskim sedlima, na razigranim lipicancima. Tu su bile i sjajne kočije dvoprega i četveroprega s dvorskom svitom, a posebno je bilo zanimljivo gledati lovce u svečanim odorama u pratnji lovačkih pasa i lovce sa sokolima. Jazavčari, goniči, ptičari, retriveri, krvosljednici i slične lovačke pasmine prikazane su u programu a taj su posao sjajno odradila lovačka društva čiji smo mimohod vidjeli na samom početku predstave. Razlog svemu ovome je Sveti Hubert, katolički svetac, biskup Liegea, zaštitnik lovaca.

I kako nam je ispričao i voditelj programa Sv. Hubert rođen je u plemićkoj obitelji. Kao mladić, živio je na dvoru franačkog kralja Teodorika III. u Parizu a kasnije na dvoru Pipina Herstalskog u Metzu. Bio je cijenjen i sposoban. Oženio se plemkinjom Floribanne, 682. Ddobili su sina Floriberta, koji će kasnije postati biskup, ali mu je žena umrla pri porodu. Hubert se povukao iz plemićkog života i strastveno se predao lovu. Prema legendi, dok je na Veliki petak lovio u Ardenima ugledao je jelena koji je imao raspelo među rogovima i čuo poziv na obraćenje te da ode do biskupa Lamberta.

Hubert je pronašao biskupa Lamberta u Maastrichtu. Lambert, koji je kasnije postao svetac, ljubazno je primio Huberta i duhovno ga savjetovao. Hubert je sva svoja plemićka prava prenio na mlađeg brata Oda i dao mu svoga sina na skrb. Svoja materijalna dobra podijelio je siromasima i postao svećenik- Po njemu je prozvana jedna pasmina pasa - pas sv. Huberta. Treći dan mjeseca studenog lovci tradicionalno slave blagdan svog zaštitnika.

Predstavljeni su i lovački psi

Ova predstava okupila je brojne političare, gospodarstvenike, ali i brojno građanstvo, koje je nakon predstave uživalo i u svečanoj lovačkoj večeri pod ogromnim šatorom namještenim tik do jahaonice.

Državna ergela Đakovo u svom vlasništvu posjeduje oko 160 konja lipicanske pasmine. Od ukupnog broja na Pastuharni je smješteno tijekom godine između 30 i 40 pastuha, dok se na Ivandvoru nalazi oko 120 lipicanaca različitih dobnih i spolnih kategorija. Isto tako, ergela Đakovo u svom vlasništvu posjeduje 15-ak pastuha koji se nalaze u privatnom uzgoju u cilju rasploda i širenja genetskog materijala.


Fotoprilog


Tagovi

Sveti Hubert Lov Lovci Đakovo Ivand Dvor Pastuharna


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.