Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pokladno jahanje
  • 25.01.2023. 13:30

Uzrečica kaže: Pokladna su jahanja i ludi su dani, tu se nađe i žena pijanih

Nekadašnji običaj slavonske Posavine od prije više stotina godina postao je nezaobilaznom tradicijom brojnih sela diljem Slavonije i Baranje.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 699
  • 38
  • 1

Pokladno jahanje, nekadašnji običaj slavonske Posavine od prije više stotina godina postao je nezaobilaznom tradicijom brojnih sela diljem Slavonije i Baranje. Za ovu manifestaciju česta je i uzrečica: Pokladna su jahanja i ludi su dani, tu se nađe i žena pijanih.

Nedavno je održano 15. po redu u Širokom Polju kraj Đakova na koje je pristiglo je 80-ak jahača iz cijele Slavonije, Baranje i Srijema.

"To je naša tradicija i ne želimo da se ona ugasi nego da toga bude što više. Brojna mladež nije upoznata s našim običajima", kazao je pokladni jahač Zvonimir Zdravčević iz Beketinaca ekipi Televizije Slavonije i Baranje (STV).

Sezonu ovih tradicionalnih događaja otvorilo je i deveto po redu pokladno jahanje na relaciji Bistrinci - Belišće.

"Ta tradicija vuče iz Vojne krajine. Prije tristotinjak godina naši su mladići čuvali granicu na Savi i vraćali kućama s napornih noći", pojasnio je predsjednik Konjogojske udruge Valpovštine Tomislav Blažević.

Kako kaže, pred kućama su ih dočekivali domaćini sa svojim delicijama i okrepljenjima. "Mi smo tu tradiciju vratili kako bismo ljudima prikazali kako je to prije izgledalo", poručio je.

Naime, pripreme za ovu manifestaciju traju cijele godine, a kada dođe vrijeme za pokladno jahanje sve obaveze mogu čekati. Rzanje i topot konja zaorili su ulicama, kao i pjesma veselih jahača u narodnom ruhu, među kojima je i Nives Aničić iz Bočkinaca.

Pokladno jahanje u Tenji - ponovo na drumovima i sokacima

"Ili se rodite s tim ili nikad ne postanete pravi ljubitelj konja. Od rođenja sam uvijek imala igračke konje, a onda sam dobila prvog pravog. Moj djed i tata jako ih vole, tako da oduvijek u obitelji teče krv konjara, ali sam se jedino ja počela aktivno baviti", zaključuje ova mlada djevojka.


Tagovi

Pokladno jahanje STV Zvonimir Zdravčevć Tomislav Blažević Nives Aničić Tradicija Običaji


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Televizija Slavonije i Baranje d.o.o.

Super TC, Trg slobode 6, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 (31) 203-000, fax: +385 (31) 203-111, e-mail: stv@stv.hr web: http://www.stv.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]