Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani masline
  • 30.04.2021. 15:00
  • Zadarska, Zadar

Uzorni maslinar Ante Vulin, maslinarska nada Darijo Matešić, a zlatno pero Meri Šilović

Tko su i ostali laureati ovogodišnjih Dana masline i zašto su ih zaslužili?

Foto: Filip Brala/Dani masline
  • 1.275
  • 445
  • 0

Na otvaranju 23. Međunarodne manifestacije maslinara i uljara Dani Masline 2021. u Zadru na popularnom Vitrenjaku dodijeljena su i priznanja osobama koje su ih zaslužile svojim načinom života, radom i djelovanjem na području maslinarstva i uljarstva.

A tko su ovogodišnji lauerati?

Priznanje “Dr. sc. Ante Medin“ za znanstveni doprinos dr. sc. Sandri Petričević

Dr.sc. Petričević (rođ. Vrdoljak) rođena je 7. ožujka 1967. u Splitu. Diplomirala je na Kemijsko-tehnološkom fakultetu u Splitu, te doktorirala na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, smjer prehrambena tehnologija.

Maslinovo ulje nezaobilazna je komponenta u njezinom životu i poslu. Radila je u Zavodu za javno zdravstvo Split, dugi niz godina bila je voditeljica SMS prehrambeno-razvojnog centra na Klisu, a danas radi u splitskom Veterinarskom zavodu. Njezin osnovni znanstveni i stručni interes su kvaliteta maslina i maslinovog ulja, senzorska analiza i metode kontrole hrane te sustavi osiguranja kvalitete.

Voditeljica je profesionalnoga panela za ocjenjivanje djevičanskih maslinovih ulja Zadružnog saveza Dalmacije, te stalno radi na edukaciji ocjenjivača i potrošača po pitanju kvalitete maslinovog ulja. Članica je odbora za oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla za maslinova ulja pri Ministarstvu poljoprivrede RH.

Profilirala se u jednog od vodećih stručnjaka za maslinovo ulje u Hrvatskoj. Dala je značajan doprinos unaprjieđenju kvalitete maslinovog ulja u Dalmaciji i šire. Priznanje joj je uručio prof. dr. sc. Ante Kolega Bage, dugogodišnji sveučilišni profesor Agronomskog fakulteta u Zagreb

Priznanje “Stanko Ožanić” uzorni maslinar Anti Vulinu

Rođen je 7. svibnja 1955. u Pakoštanima, po zanimanju dipl. ekonomist i uspješan poduzetnik nastavio je obiteljsku tradiciju bavljenja maslinarstvom.

Nakon što su mu roditelji prepustili brigu o određenom poljoprivrednom zemljištu i jednom masliniku 1985. godine posadio je dodatno 50 stabala maslina – Oblica na lokaciji Crkvina u Pakoštanima. I njegova supruga Snježana naslijedila je 30-tak stupi maslina. Održavali su ih pristojno do 2000. dodine. Tada je Vulin posadio dodatnih 200 stabala.

Na natjecanjima maslinara i uljara sudjeluje od 2010. godine. Već  2013. u Nadinu osvaja zlatnu medalju i od tada do danas redovito osvaja odličja na svim natjecanjima od Maškovića Hana, Nadina, Dana masline u Zadru, Festivala maslina u Zagrebu. Za svoja maslinova ulja osvojio je i dvije šampionske titule i to dva puta na Manifestaciji mladih maslinovih ullja Pakoštana i Biograda na moru, te Međunarodne manifestacije Dani masline u Zadru. Sljedeće godine namjerava se okušati i na inozemnim natjecanjima.

Cilj Ante Vulina je proizvoditi organsko tj. ekološko ulje pa koliko ga bude. Uz to rado eksperimentira i u sadnji različitih sorti i proizvodnji ulja od različitih sorti i u različitim kombinacijama. Danas obrađuje ukupno 980 stupi maslina različite starosti i sortimenta. Svoja iskustva nesebično dijeli i razmjenjuje sa drugim maslinarima, posebno sa sebi bliskim osobama kojima je stalo do kvalitete proizvedenog ulja.

Među prvima je počeo primjenjivati mikorize pri uzgoju stabala te što većem pa i potpunom smanjenju umjetnih gnojiva, čime je pridonio mnogim praktičnim spoznajama, dokazujući da se tako postiže veći imunitet stabala i povećava otpornost maslina na štetnike i bolesti. Također, preferira i potiče druge maslinare na proizvodnju maslinovog ulja u hladnom postupku prešanja berbe  i preradom istog dana berbe. Ante Vulin ne krije da je zaljubljen u stabla maslina, a još više u svježe i ukusno ekstradjevičansko maslinovo ulje što je također odlika uzornih maslinara.

Priznanje mu je uručio Danieel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj.

Priznanje Maslinarsko srce za osobito postignuće Mariu Ljubičiću

Mario Ljubičić rođen je 1943. godine u Zadru gdje je završio osmogodišnju školu i gimnaziju. Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je smjer voćarstvo-vinogradarstvo 1971. godine.

Nakon diplome vraća se u Zadar gdje se zapošljava u Poljoprivrednom kombinatu prvo kao tehnolog za voćarstvo, a kasnije radi kao upravitelj poljodobra Baštica. Tijekom rada kao tehnolog voćarstva sudjelovao je u podizanju brojnih višegodišnjih nasada bresaka, nektarina i jabuka. Također je vodio podizanje tada najvećeg nasada površine 200 hektara višnje maraske na Vlačinama. Nasad je prvi takav u Hrvatskoj podignut na kraškim površinama tehnologijom ripanja, rigolanja i usitnjavanja krša.

Kako prije Domovinskog rata u Ravnim kotarima maslinarstvo nije bilo razvijeno odlučio se pomoći postojećim maslinarima i poticati na sadnju nove. Uz domaće sorte Oblicu i Drobnicu uvodi introducirane sorte Leccino i Pendolino koje su se pokazale odlične u Istri.

Educira maslinare u rezidbi maslina, snižavanju krošnji, zaštiti od bolesti i štetnika pogotovo na otocima gdje je maslinari nisu provodili. Paunovo oko, a posebice maslinova muha uzimale su redovito danak. Uz pomoć programa FAO započela se organizirano provoditi zaštita od napada maslinove muhe metodom zatrovanih mamaka.

Podsjetimo, šezdesetih i sedamdesetih godina prve stručne korake u maslinarstvu našeg područja ostvario je Mladen Vojković, dipl. ing. Njegov posao je nastavio Mario Ljubičić, dipl. ing. koji je svojim nesebičnim radom i stručnim znanjem postavio temelje suvremenog maslinarstva na prostoru Zadarske županije. Zbog toga ova nagrada odlazi u prave ruke.

Priznanje mu je uručio Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora Dana masline.

Priznanje Maslinarska nada Zadarske županije Dariju Matešiću

Darijo Matešić rođen je 2004. U Zadru. Svoje prve životne korake napravio je u Lunu. Odrastajući u obitelji Dalide i Marina zarana je ušao u svijet maslinasrtva. Zajedno sa roditeljima i starijom sestrom Marinom počeo je posjećivati manifestacije, kao i stručna predavanja.

Učeći uz oca Marina, već sa šesnaest godina zaradio je prvu dnevnicu kao rezač maslina. Na manifestaciji u Peljuzica Sukošan 2020. osvojio je titulu šampiona.

Darijo je odlični učenik srednje Tehničke škole u Zadru i redovni učesnik županijskih natjecanja iz informatike, gdje također postiže zapažene rezultate. Uživa i u svom drugom omiljenom hobiju – ribolovu, gdje je također uspješan.

Svakodnevno rado vrijeme provodi u obiteljskoj garaži stalno nešto popravljajući bilo bicikle ili električne ručne alate. Velika je pomoć roditeljima u svim poslovima. Priznanje mu je uručio Mate Dušević ovogodišnji Šampion Dana masline u kategoriji pakovina.

Priznanje Zlatno pero Meri Šilović glavnoj urednici časopisa Maslina

Meri Šilović rođena je u Splitu i cijeli radni vijek provela je u redakciji Slobodne Dalmacije. Još kao studentica Fakulteta političkih nauka u Zagrebu počela je kao honorarni novinar surađivati u Kulturnoj rubrici . Nakon novinarskih početaka u Gradskoj, prelazi kao reporter u Unutrašnjopolitičku rubriku gdje radi gotovo 17 godina. Kroz svo to vrijeme na duplericama Slobodne Dalmacije pisala je reportaže iz ratne Bosne, iz New Yorka, Moskve, Kazahstana, Egipta, Italije, iz brojnih malih dalmatinskih mjesta... U vrijeme kad službena politika nije za to imala sluha kroz seriju tekstova je zagovarala da Hrvatska proglasi svoj Zaštićeni gospodarski pojas u Jadranu.

Bila je u međuvremenu dvije godine urednica popularnog priloga Radar, a godinu dana je bila i pomoćnica glavnog urednika časopisa Otvoreno more. Nakon što je, uz reporterski posao, nekoliko godina uređivala uspješan prilog Vino, od 2009. godine je do danas glavna urednica Masline, najutjecajnijeg i najprodavanijeg časopisa za maslinare i ljubitelje maslinova ulja u svim državama na istočnoj obali Jadrana.

Dani masline 2021.: Šampioni Josip Pavlica i Mate Dušević

Dobitnica je brojnih priznanja za svoj rad: hrvatski vinski znalci su Meri Šilović 2013. godine proglasili za Osobu godine dodjeljujući joj nagradu Milan Ožić, dobila je nekoliko Zlatnih pera, a u Sisku su je, dodjeljujući joj nagradu Zlatna Viktorija, proglasili novinar(k)om godine. Za knjigu "Masline i vino Jadrana“ dobila je prestižnu nagradu "Marko Polo" Hrvatskog novinarskog društva. Bila je urednica i nekoliko knjiga Instituta za jadranske kulture u Splitu. 

Priznanje joj je uručio Nedjeljko Jusup, osnivač Zadarskog lista i suradnik Agrokluba.


Fotoprilog


Tagovi

Dr. sc. Sandra Petričević Ante Vulin Mario Ljubičić Darijo Matešić Meri Šilović Laureati Dani masline 2021


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]