Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agritechnica 2015
  • 14.11.2015. 11:30

Uzburkalo se tržište samohodnih prskalica

Vučene i nošene prskalice svih proizvođača su savršene. No, više nego prijašnjih godina osjeća se naglasak na marketingu prodaje samohodnih prskalica.

  • 655
  • 131
  • 0

Prskanje uz upotrebu računala, GPS, automatike i potpune elektronske kontrole je nužnost današnje suvremene poljoprivrede. Proizvođači su otkrili jednostavno sve. Oni su našli načina kako da vrijeme, stroj, ljude, sredstva iskoristite na najbolji način. Upravo je sajam u Hannoveru poslužio kao dobra prilika da pokažu što znaju i što mogu. Tko je danas najbolji? Teško je reći.

Sjajni su svi koje smo obišli na sajmu. Nije bilo toga proizvođača koji tamo nije izložio. Doista vrhunska prezentacija današnjih dostignuća. Moraju voditi računa o zaštiti okoliša, ali prije svega o ekonomičnosti koja se ogleda kroz uštedu u potrošnji sredstava koja se koriste. Vidjeli smo njemačke proizvođače, vodeće europske, pogledali što nude Talijani, što Francuzi i s čime pak barataju i što nude američki proizvođači.

Prskalice su jedan od hitova ovogodišnje Agritechnice u Njemačkoj.

Nijedna nije bolja od druge - ali su najbolje na svijetu

Nošene, vučene, ali i samohodne prskalice. Upravo smo malo više nego inače pažnju posvetili samohodnim prskalicama jer se smatra da su one budućnost i hrvatskog poljoprivrednika i da će bez njih biti nemoguće raditi. Nije moguće sve izdvojiti. Našom subjektivnom procjenom izdvojili smo i vama u galeriji fotografija pokazali što novoga imaju u pogledu prskalica ponuditi njemački Lemken, talijanski Mazzotti, danski Hardi, američki Hagie te francuski Berthoud. Bez obzira na redoslijed ili količinu odabranih fotografija pojedine tvrtke, ne možemo reći da je netko bolji od drugih.

Lemken Vega 12 na najvećem štandu

Plave boje Lemken prskalice

Slavko Kralj nas je ugostio na štandu Lemkena i pokazao što su izložili. Lemken Vega 12 dominirao je ogromnim štandom u paviljonu 11. Moderan dizajn i inovativna tehnička rješenja doista čine učinkovitu vučenu prskalicu velikih kapaciteta s 3.000, 4.000 i 5.000 litara spremnika s rasponima krila od 15 do 30 metara. Vidjeli smo i kolekciju nošenih prskalica, kao i vučenih manjih kapaciteta.

Nošena prskalica Elyte

Na štandu francuskog renomiranog specijaliste za prskanje, Berthouda domaćin nam je bio Balasz Pataki, regionalni menadžer. Mi smo kod njih izabrali kao našeg aduta nošenu prskalicu Elyte. Posebno dobar dizajn i to što je odlično montirana na stroj čini ovu nošenu prskalicu jako dobrom, a kupac može birati i vrste krila i opreme. Proizvodi se u kapacitetima od 1.000, 1.200 i 1.600 litara s četiri vrste sustava kontrole i upravljanja. Bumovi, ili kako kažemo rasponi krila, kreću se od 24 do 30 metara, a sklapaju se sustavom ventilatora. Inače, Berthoud proizvodi sve vrste prskalica s gotovo svim poznatim verzijama, kapacitetima, sistemima i računarskim dostignućima. Treći dan sajma upriličili su i veliku press konferenciju na kojoj se okupio impozantan broj novinara iz cijelog svijeta.

Berthoud prskalice

Talijanska MAF samohodna prskalica

Na štandu tvrtke Mazzotti dočekao nas je Carlo Mazzotti, vlasnik ove obiteljske tvrtke koja se specijalizirala za proizvodnju isključivo samohodnih prskalica. O Ibisu, MAF-u, All cropu i drugim modelima pričao nam je Gianluca Barbieri, direktor izvoza. Ističemo MAF samohodnu prskalicu tešku 10.800 kg s rasponima krila do 36 metara, ali i klirensom visine 170 cm, a prema zahtjevu kupaca mogu se napraviti i viši modeli. Kada govorimo o klirensu, tada mislimo na visinu trupa iznad tla kojom prolazi iznad usjeva. Visina prskanja je do četiri metra.

Američki Hagie STS12 za EU tržište

I američka tvrtka Hagie je specijalizirana za proizvodnju samohodnih prskalica. Izložili su svoj model namjenjen EU tržištu. Model STS12 izložen je na sajmu. Veoma slični su i STS10 i STS14. Čak 3.785 litara pa do 5.299 litara su kapaciteti ovih samohodnih divova, koji za razliku od drugih krila nosi ispred stroja, a motor je od pozadi, dok je tank u sredini. Možda se pitate zašto takvi iznosi u litrama, a da nisu zaokruženi. Jesu, ali pošto se radi o američkim strojevima, kapaciteti su u galonima i oni iznose od 1.000 do 1.400 galona. Ove strojeve pokreće Cummins motor i svojim karakteristikama izazvali su mnogo pažnje.

Delta Force okupila najviše obožavatelja

Hardi je svima dobro poznata prskalica, posebice iz razloga što ih je mnogo i u Hrvatskoj. Samohodne Alphe, vučene Ranger, Commander, Navigator, te nošeni tipovi Master krasili su uvijek u pravilu jedan od najuređenijih štandova najvećeg sajma na svijetu. A nama se činilo da je najveća gužva bila oko prskalice tip Delta Force.


Fotoprilog


Tagovi

Lemken Berthoud Hardi Mazzotti Hagie Hannover Agritechnica Samohodne prskalice Nošene prskalice Vega 12 Elyte Slavko Kralj MAF Carlo Mazzotti Gianluca Barbieri


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]