Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bučino ulje
  • 22.05.2023. 13:00
  • Varaždinska, Varaždin

Uzalud ti najbolje koštice, ako za to nemaš prave uljare, kaže vlasnik šampionskog bučinog ulja

Svakom sportašu san je osvojiti najviše odličje u svom kraju, a meni se taj ostvario, rekao je Josip Žmegač čije je ulje briljiralo između čak 166 uzoraka pristiglih iz Slovenije, Austrije, Mađarske, Češke te dakako Hrvatske.

Foto: Varaždinska županija
  • 1.043
  • 99
  • 0

Šampion ovogodišnje, 5. međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe - Adria je ulje proizvedeno na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Josipa Žmegača iz Donjeg Vratna u Varaždinskoj županiji. 

"Svakom sportašu san je osvojiti najviše odličje u svom kraju, a meni se taj san ostvario", rekao je poznati proizvođač koji je već osvojio prestižne međunarodne nagrade, a ove godine, šampionsku titlu, uzeo je u konkurenciji 166 vrhunskih ulja iz 5 europskih država.

Josip Žmegač: Kada bučino ulje uspijete prodati Austrijancima, kao da ste Kinezima prodali rižu

"Uzalud ti najbolje koštice, ako za to nemaš prave uljare i zbog toga zahvaljujem Uljari Agroprom Patrčević koja je iz zlatnih koštica napravila šampionsko ulje", naglasio je Žmegač te se zahvalio i Varaždinskoj županiji bez čije potpore, kaže, nitko za njega ne bi znao kao ni za druge poljoprivrednike koje potiču. "Zato zahvaljujem što su nam dali vjetar u leđa da se Varaždinsko bučino ulje danas može pronaći svugdje u Europi, pa čak i na drugim kontinentima", istaknuo je. 

Visoka kvaliteta bučinih ulja

Napore koje ulaže ova županija u kontinuirano poboljšanje kvalitete te njegovu promociju na svečanosti je pohvalila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Najbolja bučina ulja pet država izložena su u Varaždinu 

"Izložba je podsjetnik na vrijednu tradiciju u proizvodnji ovog ulja koja je u ovom kraju dulja od 150 godina, a ova manifestacija bilježi rast broja izlagača i natjecatelja, što potvrđuje da ima budućnost", rekla je ministrica.

Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije rekao je da je cilj da to ulje, koje je jedinstveno u europskim i svjetskim razmjerima, što bolje i uspješnije promoviraju. Da je riječ o vrhunskoj kvaliteti najbolje svjedoči njihov međunarodni uspjeh, jer su medalje osvajala u Bruxellesu, Parizu i Londonu. 

"Domaća i međunarodna javnost i struka prepoznaju rad, trud i muku naših OPG-ovaca", poručio je župan.

Izlagači iz pet zemalja

Ukupno je na ovogodišnjim izložbama u Varaždinu (5. Međunarodna Alpe - Adria te 12. Izložba bučinih ulja Hrvatske) dodijeljeno 148 medalja - 31 zlatna, 95 srebrnih i 22 brončane medalje.

"Ove nam je godine stiglo 166 uzoraka što je veliki broj za jednu specijaliziranu izložbu. Veseli nas da već godinama imamo konstantan broj izlagača, a ove smo godine imali bučina ulja i iz Slovenije, Austrije, Mađarske i Češke, no, najviše proizvođača i ove je godine bilo s područja Varaždinske županije, jer se ovaj kraj etablirao kao sredina u kojoj se proizvode vrhunska ulja", istaknuo je dr. sc. Dragutin Vincek, pročelnik za poljoprivredu i zaštitu okoliša ove županije.

Predsjednica ocjenjivačke komisije Melita Makovec, voditeljica Laboratorija za kemiju hrane i POU Bioinstituta Čakovec navela je kako je ove godine komisija imala iznimno težak zadatak. Kemijski su analizirali, a zatim i senzorski ocijenili 166 bučinih ulja, od čega je bilo 130 djevičanskih i 36 hladno prešanih.

"U prilog kvaliteti najbolje govore podaci da je ove godine ukupni prosječni broj bodova bio veći od 30, od mogućih 35, dok je ulje s najvećim brojem bodova ove godine ostvarilo 34,5 boda. To predstavlja i najbolji rezultat i najveći broj bodova koji je do sada ostvaren na ovoj manifestaciji", zaključila je Makovec.

Domaće, vrhunsko, okićeno šampionskom titulom 

Organizator izložbe bila je Varaždinska županija sa Savezom Alpe – Adria te Međimurskom, Krapinsko-zagorskom, Zagrebačkom, Karlovačkom, Vukovarsko-srijemskom, Koprivničko-križevačkom, Osječko-baranjskom i Bjelovarsko-bilogorskom županijom, Poljoprivrednom komorom Austrije - Klagenfurt te Kmetijskom gozdarskom zbornicom Slovenije - Ptuj i Murska Sobota.


Fotoprilog


Tagovi

Bučino ulje Izložba bučinog ulja Alpe Adria Šampion Josip Žmegač


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰