Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bjelovarski sajam
  • 30.07.2022. 13:30
  • Bjelovarsko-bilogorska, Gudovac

Uz izložbu stoke, u Gudovcu i sajam OPG-ova te eko proizvođača

Republika Češka zemlja je partner 29. Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma u Gudovcu, čije su pripreme uvelike u tijeku.

Foto: Vedran Stapić (arhiva)
  • 1.539
  • 298
  • 0

Pripreme za najveći poljoprivredni sajam u Hrvatskoj, već 29. Jesenski međunarodni u Gudovcu koji će se održati od 9. do 11. rujna, traju od početka ove godine. Dio programa već je završen, odnosno dogovoren u vrijeme održavanja Proljetnog međunarodnog sajma

"Dakle, imamo firme koje su s nama sklopile godišnji ugovor i kod nas izlažu dvaput godišnje. Drugi dio se također lijepo 'puni' i situacija je puno, puno bolja nego što je bila prije. Uglavnom, sve ide planiranim tokom. Imamo i potpuno nove izlagače, što je dobar pokazatelj", rekao je Zlatko Salaj, v.d. direktor Bjelovarskog sajma. 

Održana će biti tradicionalna Državna stočarska izložba za koju se vjeruje da će u potpunosti popuniti sajamske štale.

Država partner je Republika Češka, uz koju će u Gudovcu biti prisutno još nekoliko stranih zemalja. 

Državna izložba stoke, sajam OPG-ova te eko proizvođača 

"Imamo jednu novost, a to je sajam OPG-ova i eko proizvođača. S obzirom na trenutnu situaciju vezanu za energente, očekujemo nešto više izlagača koji se bave obnovljivim izvorima energije. Što se prometnog dijela tiče, u planu je zatvaranje zaobilaznice, čime bi ona privremeno postala parkirališna zona", poručio je Salaj naglasivši da naravno, kao i svake godine posjetitelji mogu računati na autobusni prijevoz do sajma te parkirališni prostor na livadama.

Prijavite se za izlaganje na 29. jesenskom bjelovarskom sajmu!

Odnedavno, u Gudovcu je s održavanjem krenuo i Stočni sajam koji je prijašnjih godina okupljao velik broj prodavača i kupaca. Svi zainteresirani tako svakog četvrtka mogu doći na sajam.

"Do sada smo ga održali četiri puta. Nažalost, broj stoke na našim selima se drastično smanjio, pa stoga ne možemo očekivati neke ogromne gužve. Vaganje za sada ne naplaćujemo, jer želimo privući što veći broj ljudi. Nadam se da ćemo kroz nekoliko mjeseci vidjeti ozbiljnije brojka. Naša su vrata otvorena svim izlagačima", kaže v.d. direktor.

Već 29. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam održava se u rujnu (Foto: B. Sobodić)

Osvrnuli smo se i na nedavnu pojavu bedrenice koja je rezultirala uginućem više od stotinu grla krupne stoke u Lonjskom polju, a od ove bolesti oboljelo je i oko deset osoba. Osim lešina koje su uspješno uklonili ovlašteni koncesionari, još ih se može pronaći i na neprohodnom te šumskom području. Ovaj pomor, odnosno epidemija, najveća je otkada postoji službeno praćenje ove zarazne bolesti.

Inače, do pojave dolazi sporadično, pa je tako zadnji slučaj zabilježen prije dvije godine na prostoru Zadarske i Splitsko - dalmatinske županije, kada su u pitanju bila svega dva goveda.

"Vjerujemo kako će navedeni problem biti vrlo brzo riješen. Pred nama je održavanje Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma i siguran sam da će sukladno situaciji biti poduzete sve mjere i predradnje kako ne bismo došli u nezavidan položaj, u smislu zdravstvenog stanja stoke i ljudi te širenja zaraze po Bjelovarsko - bilogorskoj županiji", kaže pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu BBŽ, Zlatko Pavičić.

Stižu izlagači iz cijele Hrvatske 

Poznato je da u Gudovac dolaze izlagači iz svih dijelova Hrvatske, pa će, dodao je, vodstvo sajma posebnu pažnju morati usmjeriti na područja na kojem su ili će tek biti zabilježena bedrenica. 

"Poštujemo sve mjere koja nam nalaže veterinarska inspekcija, dok sve uvjete pod kojim stoka smije doći obično dobivamo 15-ak dana prije održavanja sajma. Kroz mjesec i pol, koliko imamo do događaja može se dogoditi i promijeniti svašta", pojašnjava Salaj.

Tradicionalno će se održati Državna izložba stoke (Foto: V. Stapić)

Prema njemu, može se očekivati nekoliko varijanti. Zabranjeno izlaganje određenoj županiji ili nekoliko njih, prolazak epidemije ili potpuna zabrana prometovanja stoke. Trenutna situacija na tom području je vrlo ozbiljna, no još uvijek je lokalna. Moguće su i sugestije vezane za cijepljenje. "Bjelovarski sajam će se u svakom slučaju strogo pridržavati svih mjera", zaključio je v.d. direktor. 


Tagovi

Jesenski sajam Gudovac Jesenski međunarodni sajam Bjelovar Zlatko salaj Državna stočarska izložba Eko sajam Češka republika Zlatko Pavičić


Autorica

Branka Sobodić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka i urednica portala www.bjelovar.info, vlasnica obrta Bjelovar-info medij.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo