Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekt Urbani vrtovi
  • 19.07.2014. 09:00

Urbani vrtovi se i dalje šire

Projekt Urbani vrtovi u hrvatskim je gradovima naišao na veliki interes građana što je rezultiralo planom izgradnje novih ali i unapređenja postojećih vrtova uz dodatne zanimljive sadržaje

Foto: depositphotos.com
  • 219
  • 12
  • 0

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, 17. srpnja 2014. godine, organizatori projekta Urbani vrtovi, Grad Zagreb, 24 sata i Radio Kaj prisutnima su predstavili dosadašnje rezultate Projekta od njegova početka do danas, ali i planiranu realizaciju do kraja godine te razvojnu viziju u narednom razdoblju.

Projekt se do sada pokazao vrlo uspješnim, a građani su pokazali iznimnu zainteresiranost za ove zelene vrtne oaze nedaleko središta grada. Važnost Projekta prepoznali su i brojni prijatelji projekta, koji su svojom potporom pridonijeli organizaciji uređenja Urbanih vrtova ali i brojnim drugim zelenim akcijama u cijeloj Hrvatskoj.

Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu svoj je poseban doprinos dao kroz organizaciju brojnih zanimljivih i edukativnih radionica u sklopu akcija uređenja, na kojima su zainteresirani za ove teme mogli proširiti svoje znanje o učinkovitom vrtlarenju na malim površinama.

Povijest projekta Urbani vrtovi u Hrvatskoj

Prvi gradski vrtovi u Hrvatskoj pokrenuti su 2012. godine u Varaždinu, Ivanić-Gradu i Virovitici. S proljećem 2013. godine, gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić donio je odluku o provedni projekta Gradski vrtovi, a cilj je bio opremiti i urediti obradivo zemljište grada Zagreba kako bi ga građani mogli, bez naknade, koristiti u svrhu proizvodnje organske hrane za vlastite potrebe. Kao rezultat toga, Zagreb danas raspolaže sa 10 uređenih gradskih vrtova s gotovo 1.500 parcela u gradskim kvartovima.

Planovi za budućnost

Osim formiranja i uređenja novih gradskih vrtova, u planu je i unapređenje postojećih. U skladu s tim, u narednom razdoblju vrtovi će se urediti i za osobe s posebnim potrebama, a u planu je i povezivanje sa školama zainteresiranim za izgradnju i formiranje vlastitih povrtnjaka. Planirana je i izgradnja grill punktova, izložbe povrća, a organizirat će se i razne gastro radionice. Planovi uključuju i suradnju sa poznatim umjetnicima radi formiranja interaktivnih umjetničkih instalacija, ali i edukativnih radionica Uradi sam.

Foto: depositphotos.com; Mr.Hamster


Tagovi

Urbani vrtovi Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Edukativne radionice Vrtne oaze Vrtlarenje Milan Bandić Razvojna vizija Organska hrana Zagreb Ivanić-Grad Varaždin Virovitica

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]