Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novosadski sajam
  • 13.12.2018. 12:00

U susret Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu - iskoristite povoljnosti za izlagače!

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković otkriva za Agroklub koje sve pogodnosti imaju izlagači na vodećem Poljoprivrednom sajmu u regiji.

Foto: Agroklub
  • 935
  • 82
  • 0

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković otkriva za Agroklub koje sve pogodnosti imaju izlagači na vodećem Poljoprivrednom sajmu u regiji, kakvi su im planovi za narednu godinu, na koji način uspijevaju održati ovu manifestaciju na visokoj razini.  

Međunarodni poljoprivredni sajam je najveći i najznačajniji sajam iz područja agrara u centralnoj i jugoistočnoj Europi. Već 85 godina je vrhunski reprezent Srbije. Možete li nam reći koliko je izlagača bilo na začetku sajma?

Prva Međunarodna izložba i sajam rasne stoke održana je od 14. do 18. ožujka 1931. godine. To je bila prva organizirana priredba te vrste na cijelom tadašnjem području. Održavanje sajma naišlo je na veliko odobravanje tadašnjih službenih institucija i državnih organa. Na izložbi je bilo izloženo 1.039 grla goveda, svinja, pastuha, ovaca i koza. Poseban paviljon je bio namijenjen mliječnim proizvodima, a pored toga bili su izloženi veterinarski lijekovi, stočna hrana, sjeme, aparati za ishranu svinja, elevatori. Sajam je otvorio ban Dunavske banovine Svetomir Matić. Sajam je za pet dana posjetilo 35.000 ljudi.

Konkretno, kako bi izgledao Poljoprivredni sajam u brojkama?

Kada govorimo o 85. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, on bi u brojkama izgledao ovako: otvoreni izlagački prostor je na 47.000 metara kvadratnih, zatvoreni izlagački prostor je na 11.000 metara kvadratnih, bilo je 1.500 izlagača, a proizvode i usluge prikazali su poljoprivrednici i tvrtke iz 60 zemalja, održano je 11 kolektivnih izložbi, kao i najveća Nacionalna izložba stoke sa 1.600 živih eksponata. Ocjenjivanje kvalitete bilo je u 30 robnih grupa, posjetilo nas je 140.000 posjetitelja i manifestaciju je pratilo 1.150 akreditiranih novinara iz zemlje i inozemstva.

Najznačajniji su poslovi sklopljeni na Sajmu

Danas imate preko 1.500 izlagača, što to znači za Novosadski sajam, poljoprivredu, ali i za sam Novi Sad?

Poslovni i financijski uspjeh Sajma imaju značaj i na širem planu. Novi Sad, kao grad domaćin, od sajamskih aktivnosti prihoduje i kada je riječ o uslužnim djelatnostima, ali i kada govorimo o privredi. U prethodne dvije godine u Novom Sadu je izravno od priredbi održanih na Novosadskom sajmu ostalo od 4,5 do 5 milijardi dinara (38-42 milijuna eura) po godini. To znači da smo dobro radili, što nama omogućava nova investicijska ulaganja u kući, a gradu donosi veći prihod. 

Za plaćanje do 31. prosinca popust je 10 posto, do 31. siječnja je 8 posto, do 28. veljače iznosi 6 posto i do 31. ožujka 4 posto.

Novosadski sajam u svibnju okuplja sve značajne igrače agrobiznisa u ovom dijelu Europe, ali i predstavnike gospodarskih grana koje se naslanjaju na poljoprivredu. Predstavlja mjesto susreta privrede regije, razvijenih europskih država i onih iz najudaljenijih dijelova svijeta. Njegov značaj je i u razmjeni iskustava i znanja. Ipak, za razvoj privrede najznačajniji su poslovi sklopljeni na Sajmu. Samo kad je riječ o poljoprivrednoj mehanizaciji, oko petine godišnjeg prometa u Srbiji se dogodi upravu na Poljoprivrednom sajmu. S obzirom na to da je Sajam jedinstvena prilika za izravne susrete gospodarstvenika iz svih krajeva svijeta, ugovori i sklopljeni poslovi mjere se milijunima eura.

Prve prijave za 2019. godinu i popusti za izlagače

Da li su se počeli prijavljivati novi izlagači za narednu godinu za sudjelovanje na Poljoprivrednom sajmu?

Međunarodni poljoprivredni sajam će u 2019. godini biti održan od subote, 11. do petka, 17. svibnja. Njegov značaj svake godine potvrđuje i interesiranje izlagača, što se dogodilo i pred 86. sajam za koji su skoro sedam mjeseci prije održavanja, već stigle prijave. Prvi izlagači koji su se prijavili da dolaze na naš sajam su poduzetnici iz naše zemlje, Hrvatske, Italije i Turske. Svakodnevno se javljaju novi zainteresirani za izlaganje, a pripremu za ovu najznačajniju priredbu počeli smo još ljetos.

Koji su to popusti za avansne uplate i za koje djelatnosti konkretno?

Nastupom na 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu proizvode i usluge izlagači prezentiraju publici iz cijelog svijeta. Kako bismo izlagačima pomogli da odluku o nastupu na Sajmu što lakše donesu, godinama za ranije prijavljivanje ostvaruju pravo na značajne terminske popuste. Ne postoji nikakav preduvjet u vezi s djelatnošću, potrebno je samo da pošalju prijave. Za plaćanje do 31. prosinca popust je 10 posto, do 31. siječnja je 8 posto, do 28. veljače iznosi 6 posto i do 31. ožujka 4 posto.

Do kog datuma su prijave, kako bi se ostvarilo pravo na popust?

Rok za prijavljivanje je 15. prosinac. Prijave primamo i poslije tog datuma ukoliko imamo raspoloživog prostora. Popust ovisi o mjesecu u kojem je uplata. Uz terminske popuste, nižu cijenu kvadrata izlagači mogu ostvariti i za zakupljenu kvadraturu na otvorenom prostoru. Do 100 metara kvadratnih osnovna cijena je niža za zakup 101-300 metara kvadratnih i najniža za više od 301 metar kvadratni.

Da li već imate informaciju da će se prijavljivati i izlagači koji nikada nisu bili na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu? I koji su to?

Stigle su prijave i upiti novih izlagača. Ima ih iz Srbije, a interesiranje su pokazali i izlagači iz inozemstva. Nazive tvrtki nije neophodno navoditi i do sajma ima još pola godine, ali posjetiteljima možemo najaviti proširenu paletu proizvoda i usluga u područjima navodnjavanja, pakiranja, sadnica, strojeva za lješnjake, osjemenjivanja, poljoprivredne mehanizacije i priključnih strojeva, telehandlera, limova, gnojiva, hrane za životinje, mjernih instrumenata.

Da li za njih pripremate neke pogodnosti, ukoliko se ranije prijave za sudjelovanje na sajmu?

Za sve naše izlagače važe isti uvjeti prilikom prijavljivanja i zakupa izložbenog prostora. Dakle, terminski popusti i niže cijene kvadrata ovise o veličini izložbenog prostora, odnosno kvadratnih metara.

Smotra renomiranih tvrtki iz svijeta agrobiznisa

Poljoprivredni sajam se održava na preko 300.000 kvadratnih metara. S obzirom na to da je riječ o velikom prostoru, da li su pripreme već počele?

Pripreme za Poljoprivredni sajam počinju najkasnije tijekom ljeta. Početkom zime smo uveliko u poslu. Radi se na animiranju i dovođenju izlagača, na promociji Poljoprivrednog sajma, svake godine je potrebno dio prostora renovirati ili inovirati kako bi i usluge za izlagače bile unaprijeđene i kvalitetnije u odnosu na prethodnu godinu. Potrebno je pripremiti i organizirati i prateća događanja i dodatne sadržaje i za izlagače i za posjetitelje.

Zemlja prijatelj i Zemlja partner 

Već po tradiciji, svake godine poljoprivredni sajam ima zemlju - prijatelja. Na koji način se bira ova prestižna titula?  

Zvanje Zemlja prijatelj i status Zemlja partner podrazumijeva predstavljanje institucija i tvrtki iz područja agrara te zemlje na Poljoprivrednom sajmu. Zemlja partner ima mogućnost promocije povijesti, kulture, običaja, tradicije, gastronomije kroz posebne programe, ne samo na Novosadskom sajmu nego i u Novom Sadu. Posebno je značajno organiziranje stručnih, B2B i poslovnih susreta u cilju povezivanja s gospodarskim subjektima u Srbiji, kao i posredovanje u kontaktima s izlagačima na Poljoprivrednom sajmu. Prvi partner bila je Mađarska 2010. godine, zatim Portugalija, Austrija, Hrvatska, Kraljevina Nizozemska, Bosna i Hercegovina, Francuska.

Da je suradnja talijanskih i srpskih privrednika duga i čvrsta, potvrđeno je 2015. godine na Poljoprivrednom sajmu kada Italija je bila prijatelj, kao i 2016. godine kada je nastupila kao zemlja partner. U Hali 1, u 2019. godini s istom titulom, predstavit će se talijanske tvrtke i na 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu.

Novosadski sajam - spoj znanosti i poljoprivrede

Kako vidite ulogu Novosadskog sajma u suvremenom svijetu poljoprivrede?

Modernim konceptom priredbe Novosadski sajam potiče međudržavnu i gospodarsku suradnju, integrira unaprjeđenje znanja, proizvodnje i razvoj znanosti. Uz to, promovira značaj inovacija i predstavlja sintezu iskustva i dostignuća u srpskoj poljoprivredi, snažna je podrška privredi Srbije, a njegov doprinos i značaj mjere se uspjesima izlagača.

Na sajmu su istovremeno prezentirana najnovija tehnološka dostignuća u agraru i primjena znanosti u poljoprivredi, izložba organske hrane, Nacionalna izložba stoke, bikovi teški i po dvije tone, kombajni koji koštaju više od 700.000 eura, traktori oko pola milijuna, ponuda proizvoda i usluga iz najudaljenijih krajeva svijeta. Izuzetno značajan segment su i poslovna i strukovna okupljanja, na kojima se obrađuju najaktualnije teme, uz nezaobilazan transfer znanja i iskustava. Izravni sastanci gospodarstvenika iz cijelog svijeta na Međunarodnim poslovnim susretima AgroB2B iz godine u godinu bilježe sve više sudionika.

Da li za narednu godinu planirate uvesti neke novine i koje?

Svake godine na Poljoprivrednom sajmu imamo nešto novo. U ovom trenutku možemo samo reći da ćemo razvijati segment koji povezuje znanost i poljoprivredu, kao i značaj IT u poljoprivredi. Uz to, organska hrana i hrana s oznakom geografskog porijekla je jedna od najzanimljivijih tema. Zaštita životne sredine je ono o čemu se sve glasnije govori, a edukacija mladih neophodna da bismo i u budućnosti išli u korak s vremenom. To su samo neke od tema na kojima će biti naglasak u 2019. godini na ovoj velikoj manifestaciji.

Kako do povoljnosti za izlagače?

Ispunite neobvezujući informativni obrazac u nastavku i saznajte koje povoljnosti možete ostvariti ukoliko se odlučite realizirati narudžbu za izlaganje na predstojećem sajmu. 

novosadski-sajam-2019


Tagovi

Slobodan Cvetković Agroklub Novosadski sajam Poljoprivredni sajam Novi Sad Mehanizacija Stoka


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera s bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?