Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Florafest 2014.
  • 06.05.2014. 09:00

U moru propisa izgubili se i proizvođači cvijeća

Inspekcija traži uvjete za koje prvi put čujemo, žalili su se proizvođači na slavonskobrodskom sajmu cvijeća Florafest

Foto: freedigitalphotos.net
  • 295
  • 8
  • 0

U slavonskobrodskoj Tvrđavi protekli je vikend održan 7. sajam cvijeća Florafest, koji je okupio stotinjak izlagača iz Slavonskog Broda i okolice. Šarenilo presadnica, ljekovitog bilja i rezanog cvijeća složenog u dopadljive kreacije privuklo je mnoštvo posjetitelja koji su se odlučivali za kupnju po nešto nižim cijenama. No, da nije jednostavno živjeti od proizvodnje cvijeća, potvrđuje za Glas Slavonije Dražen Škledar iz Podvinja, koji cvjetne sadnice uzgaja godinama, na tri tisuće otvorenog i 400 kvadrata zatvorenog prostora.

"Od cvijeća se ne može živjeti, ali može se dopuniti kućni proračun" kaže gdin. Škledar i dodaje: "ogorčeni smo zakonskim promjenama oko kojih nam od ulaska u Europsku uniju nitko ne daje potporu niti nam na bilo koji način pomaže. Ni jedna naša služba ni strukovna udruga nije nas na to upozorila, a na terenu se samo pojavi inspekcija koja traži određene uvjete za koje prvi put čujemo, kao što su razni upisnici koji se mijenjaju svakih nekoliko mjeseci. Prvi put nas upozore, a drugi put kažnjavaju".

Budući da su im ulaganja poprilično visoka, uz cvijeće, na šest tisuća kvadrata proizvode i povrće, razne kulture, sve kako bi pregrmili krizu. Tako se na njegovom štandu, osim presadnica, nudilo začinsko bilje koje je za proizvodnju manje zahtjevno, a i konkurencija je slabija. Uz bosiljak, timijan, mažuran, ljupčac, tu je i lavanda, žalfija, stevija, kao i brojne druge vrste.

Nije lako ni ostalim proizvođačima među kojima je i obitelj Žiška iz Našica, koja na svom OPG-u proizvodi cvijeće već tri desetljeća, no od toga uspijevaju preživjeti tri obitelji. Na tisuću kvadrata pokrivenog prostora proizvode presadnice, balkonsko cvijeće, ljetnice te zimi krizanteme. "Radi se od jutra do sutra zbog čega cvijeće ponekad izgubi svoju ljepotu", kaže Vesna Žiška za Glas Slavonije.

Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

Florafest Slavonski Brod Cvijeće Presadnice Začinsko bilje Vesna Žiška Dražen Škledar


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]