Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vincekovo
  • 23.01.2023. 12:55
  • Zagrebačka, Sveti Ivan Zelina

Trsek moj, zbudi se: U Kleti Ljubekov Gaj obilježeno Vincekovo

Svog zaštitnika, sv. Vinka, vinogradari mole za još bolji urod u ovoj godini i da im čuva vinograd od zime, mraza, kiše, tuče, bolesti, štetnika i svega drugog što mu može naštetiti.

Foto: TZG Sveti Ivan Zelina
  • 649
  • 40
  • 0

Dan svetog Vinka, đakona i mučenika iz vremena cara Dioklecijana, zaštitnika vinogradara i vinara, obilježen je protekle nedjelje i u Svetom Ivanu Zelini.

Ove je godine domaćin bila Klet Ljubekov Gaj gdje su se okupili posjetitelji te zajedno s Hrvatskim pjevačkim društvom Zelina uputili u vinograd domaćina Roberta Smrndića gdje se održavala glavna ceremonija proslave Vincekova.

"Svog zaštitnika vinogradari mole za još bolji urod u ovoj godini i da im čuva vinograd od zime, mraza, kiše, tuče, bolesti, štetnika i svega drugog što mu može naštetiti", napominju iz Turističke zajednice Grada.

Program obilježavanja ujedno nove vinogradarske godine, vodio je Borko Samec, a velečasni Vlado Bogdan blagoslovio vinograd. Domaćin Smrndić odrezao je prve rozgve s reznika, dok je gradonačelnik Svetog Ivana Zeline, Hrvoje Koščec, zalijao trsek dobrom vinskom kapljicom. Direktorica Turističke zajednice, Marinka Zubčić Mubrin postavila je domaće kobasice kako bi nova vinogradarska godina bila rodna i plodna.

HPD Zelina obred rezidbe popratio je pjesmom "Trsek moj zbudi se". 

Vincekovo, Vinkovo, Vinceška, Vincelovo - ako sunce peče, obilno vino u bačve poteče

Za sve posjetitelje, domaćin je za ponijeti doma pripremio odrezane grančice vinove loze. Kako pojašnjavaju, one na toplom propupaju i pojave se sitni "grozdići“ prema kojima vinogradari iskazuju kakva će biti ovogodišnja berba.

Za kraj se po običaju otplesao stari ples rajtek pored vinograda, a uživalo i okrepi uz kuhano vino, kuhane kobasice i špek koje su mogli peći sami na otvorenoj vatri.


Fotoprilog


Tagovi

Vinvekovo Sveti Ivan Zelina Klet Ljubekov Gaj Sv. Vinko


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.