Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Floraart
  • 29.05.2018. 09:00

Tražite idejna rješenja uređenja vrtova i zelenih površina ili jednostavno volite cvijeće, dođite na 53. Floraart!

Posjetiteljima će se u sedam dana na 300.000 četvornih metara predstaviti 220 izlagača iz cijele Hrvatske.

Foto: Ivana Jurišić
  • 481
  • 33
  • 0

Na zagrebačkom jezeru Bundeku otvorena je 53. međunarodna vrtna izložba Floraart, najveći hortikulturni događaj u ovom dijelu Europe. Posjetiteljima će se u sedam dana na 300.000 četvornih metara predstaviti 220 izlagača iz cijele Hrvatske. Međunarodna vrtna izložba "Floraart" otvorena je uz pjesmu i ples Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO.

Umjesto Milana Bandića, vrtnu izložbu koja se 13. godinu zaredom održava na zagrebačkom Bundeku otvorila je Milka Ćustić, koja 42 godine radi u Zrinjevcu - podružnici Zagrebačkog holdinga.

Zagrebački Bundek ponovno je u znaku cvijeća 

"Od Gornjeg grada se štartalo preko Boćarskog doma, i evo nas ovdje na Bundeku 13. put zaredom", rekao je zagrebački gradonačelnik. "Pedeset treći put - to je već tradicija i svake godine napravimo nešto bolje. Tako je i ove godine bolje nego prošle godine, a iduće će biti bolje nego ove", poručio je Bandić. Posjetiteljima se s nekoliko riječi obratio i Igor Toljan, voditelj Zrinjevca istaknuvši kako su radovi vrijednih ruku opet pretvorili Bundek u blistavu oazu i prostor užitka za posjetitelje. "Uživajte u razgledavanju ovogodišnje izložbe pa će vam na odlasku 'baterije' biti pune životne radosti."

Ljekoviti crni korijen

Posjetitelji na "Floraartu“ mogu vidjeti mnoga idejna rješenja uređenja vrtova i zelenih površina, nove tehnike aranžiranja cvijeća, novitete u biljnoj proizvodnji i vrtnoj mehanizaciji, prezentacije raznih proizvođača biljnih materijala. Svoje mjesto na Bundeku našli su i Ivica i Dijana Marinović iz Požege čiji OPG se u posljednjih pet godina specijalizirao za izradu sredstava za liječenje crnim korijenom. 

"Crni korijen je odličan za sve one koje boluju od psorijaze, upale mišića, proširenih vena... Da nabrojim samo neke od bolesti za koje je dobar“, rekao nam je Ivica. Na Florartu se predstavio i OPG Ivček, vlasnice Štefice Ivček iz Jakovlja. "Ovdje na štandu nudimo trajnice, ljetnice... Cijene se kreću od 3 kune do tegli koje dođu od 30 do 40 kuna. Najbolje nam idu prkosi i vinke koji su idealno cvijeće za zaposlene gradske ljude koji ne mogu previše vremena posvetiti cvijeću“, rekla nam je ljubazna zaposlenica OPG-a Ivček. "Osobito su vinke popularne jer dobro uspijevaju i na balkonima na kojima nema previše svijetla, a dobro će uspijevati i vrtlarima početnicima“.

Možda ideja za urediti i vaš traktor?

Na "Floraartu" će se održati i tradicionalno natjecanje "Hrvatski kup florista" i međunarodno natjecanje učenika srednjih škola u aranžiranju cvijeća. Organiziran je i izbor najljepših kućnih vrtova u tri kategorije (mali, srednji i veliki vrt) Zagreba i Zagrebačke županije. Za djecu je organizirana igraonica "Floragrad" koju će pratiti bogat program - čitanje priča, razne predstave i likovne radionice s temom cvijeća. Bit će održana i revija neudomljenih pasa iz skloništa za nezbrinute životinje Dumovca.

Posjetitelje "Floraarta" očekuje i bogat kulturno-umjetnički program, predavanja i radionice te prigodna prodaja cvijeća i sadnica na više od 70 prodajnih mjesta i bogata ugostiteljska ponuda. Organiziran je i besplatni električni vlakić za vrijeme izložbe koji besplatno vozi od istočnog parkirališta Zagrebačkog velesajma, na kojem posjetitelji mogu ostaviti svoje automobile.


Fotoprilog


Tagovi

Floraart Hortikultura Zagreb


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.