Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • VINODAR 2017
  • 13.06.2017. 11:00

Tolušić: Daruvar nije samo grad piva, nego i vina!

Ove godine ocijenjeno 109 uzoraka vina, uglavnom iz prošlogodišnje berbe!

  • 3.248
  • 254
  • 0

Devetnaesto izdanje međunarodne izložbe vina i trga tradicionalnih proizvoda Bjelovarsko-bilogorske županije Vinodar 2017, koji je održan od 4. do 11. lipnja u Daruvaru velikim je brojem događanja privukao tisuće posjetitelja iz cijele zemlje.

Osam dana najzabavnijeg festivala vina otvorio je 9. lipnja u dvorcu obitelji Janković ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji je rekao: "Daruvar nije samo grad piva, ali i grad vina. U Hrvatskoj imamo 20.000 hektara vinograda, od kojih je gotovo 300 ha u BBŽ. Ministarstvo potiče sadnju više vinograda. Sada je u tijeku natječaj iz Programa ruralnog razvoja, na osnovi kojeg se može dobiti 50-70% sredstava iz EU fondova za sadnju novih vinograda i do kraja nove godine će se korisnici moći prijaviti na natječaj iz vinske omotnice za izgradnju novih vinarija i njihovo opremanje."

Trostruki šampion iz Koprivnice

Na otvaranju Vinodara su bili najavljeni rezultati: TRI diplome sa velikim zlatnim znakom, 35 diploma sa zlatnim, 41 sa srebrnim i 18 sa brončanim znakom. Priznanje su dobila četiri uzorka vina od osam uzoraka koja su bila eliminirana. Komisija, na čelu sa Dunjom Mežnarić ove godine ocijenila je 109 uzoraka vina uglavnom iz prošlogodišnje berbe.

Vinodar 2017

Tri diplome sa oznakom velikog zlata dobio je Zlatko Sonenšajn iz Koprivnice. Od domaćih proizvođača su diplome sa zlatnim znakom primili Vinarija Badel 1862 (4x), Lotada (2x), Josip Žitka (1) i Velimir Voborski (1), svi iz Daruvara. Češka delegacija (južnomoravska regija), jedini inozemni sudionik, Vinarija Sedláček iz sela Hustopeče i Bohemia Canopus iz sela Starovice su dobili pet diploma sa zlatnim, dvije sa srebrnim i jednu s brončanim znakom.

Najbolja vina

Regionalna procjena Sauvignona

Održavala se i regionalna procjena Sauvignona (najbolji je imao Zlatko Sonenšajn iz Kutine) i etikete. Na svečanosti su prisutne pozdravili župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, pomoćnica ministra turizma Olivera Shejbal (koja je spomenula projekt "Hrvatska tržnica", na kojoj će biti ponuđeno i vino iz Hrvatske), izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Dinko Bilić, novi daruvarski gradonačelnik Damir Leniček, bivša vladina povjerenica Daruvara Snježana Hop i drugi. Na svečanosti je svirala Gradska limena glazba Daruvar i kasnije tamburaši. Gosti su se zanimali za degustaciju nagrađenih vina. Osim toga, posjetitelji su mogli posjetiti vinoteku u vinskom podrumu Badel 1862, studentsku izložbu fotografija, dvoranu Domovinskog rata, obitelji grofa Jankovića i Židova.

Sajam tradicionalnih proizvoda BBŽ

Još jedan veliki događaj bio je u centru pažnje - sajam tradicionalnih proizvoda BBŽ, koji je bio otvoren od petka do nedjelje. Uz ručne radove su bili ponuđeni suhomesnati proizvodi, sirevi, pića, ulja, ljekovito bilje, a bilo je više od stotinu izlagača iz cijele Hrvatske.

Za posjetitelje je u subotu bio pripremljen bogat kulturni program, zabavni program uz gastro-ponudu i atrakcije. Na štandovima je prezentiran Grad Zagreb, koji je, kao i BBŽ, dao subvencije za Vinodar. Nažalost, drugu godinu za redom nije bila organizirana vinogradarska povorka, koja je bila primjer bogate kulturne baštine iz rimskog doba do današnjih dana. Ove godine je isto kao i lani je bila izostavljena.

Najbolje uređeni prodajni prostor

Ovogodišnja novost je bilo natjecanje u najbolje uređenom prodajnom prostoru. Prijavljeno je osam tvrtki, od kojih je prvo mjesto dobila Cvjećarnica Janoš, drugi je bio SAN-MET (trgovina STIHL) i treća Gradska knjižnica u Daruvaru.

Grad vina

Vinodar 2017 je počeo u nedjelju 4. lipnja likovnom kolonijom na sportskom ribnjaku Končanica gdje je bilo 35 umjetnika i biciklističkom rutom od Daruvara do Ribnjaka Končanica, na kojoj je sudjelovalo rekordnih 104 biciklista. Od predavanja je bilo najviše zainteresiranih za predstavljanje novog zakona o korištenju državnog zemljišta. Na edukacijskoj kušaonici "Moje vino je najbolje", kandidati su mogli naučiti kakve rade greške.

Organizirana je bila večer vinara, prezentacija poljoprivrednih strojeva tvrtke PA-VIN, teniski turnir, likovna kolonija, Zumba show, češki film Bobice, izložba slika, sportski turniri, prezentacije grada Zagreba, kazališna predstava "E moj čovječe", izložba tradicionalnih zanata, bogata gastronomska ponuda - riba na rašljama, vol na ražnju i koncerti - Pravila Igre, Opća Opasnost i Miroslav Škoro i drugi događaji.

Vinodar ekspress - poseban vlak dovezao je više od dvije stotine gostiju iz Zagreba, a na "mrtvoj" pruzi bio je definitivno događaj za pamćenje.

Folklorni programi

Na Festivalu vina u Daruvaru tradicionalno nastupaju manjine. U subotu ujutro program započele su daruvarske mažoretkinje i folklorni plesni ansambl MECSEK iz Pečuha. Stare zanate i jela je prezentirala mađarska manjina iz Hrvatske, udruge iz Pisanice, Pakraca i Daruvara.

U večernjem folklornom mozaiku su nastupili - Folklorni ansambl Češke besede Daruvar "Holubička", SKD "Prosvjeta" Daruvar, HKUD "Trenk" Nova Gradiška, KUD "Mala Gorica" Sveta Nedjelja i KUD "Kustošija" iz Zagreba. Nedjelja je bila posvećena sportskim događajima: međunarodnom turniru u rukometu djevojčica, finalu u ženskom nogometu i Danu otvorenih vrata u dvorcu.
Ovogodišnji Vinodar završio je koncertom Opća Opasnost. Samo šteta što nema više sličnih događaja u Daruvaru.


Fotoprilog


Tagovi

VINODAR 2017 Tolušić


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.