Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alkoholna pića
  • 03.12.2021. 12:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Tko su šampioni Međunarodnog ocjenjivanja rakija, likera i ginova u Zagrebu?

Sve je iznenadila kvaliteta ovogodišnjih uzoraka. Više od 60 dobilo je ocjenu 18 i više (zlato i veliko zlato). Zanimljivo je i to da je apsolutni šampion natjecanja dobio maksimalnu ocjenu 20.

Foto: Gospodarski list
  • 372
  • 32
  • 0

Apsolutni šampion 3. Međunarodnog ocjenjivanja rakija, likera i ginova u Zagrebu kao i šampion u kategoriji rakija je Stara šljivova prepečenica iz 2001. proizvođača Luke Perića (Stari Vitez DOO, Srbija). Osvojila je maksimalnih 20 bodova.

Šampionsku titulu u kategoriji likera osvojila je, pak, Destilerija Patrik s Teranino likerom iz 2021. proizvođača Patrika Sračića s osvojenih 18,8 bodova dok je ovogodišnji pobjednik u kategoriji ginova Destilerija Gavran s Raven London dry ginom iz 2021. proizvođača Ivana Gavrana s osvojenih 18,5 bodova.

Na ocjenjivanje na Agronomskom fakultetu održanom u organizaciji Gospodarskog lista u suradnji s Agronomskim i Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu, pristglo je više od stotinu rakija, likera i ginova od 70 proizvođača iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Slovenije.

Stručna peteročlana međunarodna komisija ocjenjivala je boju, bistroću, tipičnost, miris i okus rakija, likera i ginova. Ocjenjivalo se, kako navode organizatori, po sustavu bodovanja od 1 do 20, a u svakoj kategoriji proglašen je najbolji šampionski uzorak

Sve kvalitetniji proizvodi na ovim prostorima

Prof. dr. Ninoslav Nikićević s Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, član komisije, rekao je kako je šampionska šljivova prepečenica jedna od najboljih koje je osobno probao. Dodao je i kako su one na posebnoj cijeni te da pripadaju samom vrhu svjetskih pića uz francuski konjak i škotski viski.

Smatra kako se za vrhunski proizvod prvo treba dobro educirati, a zatim krenuti u proizvodnju. Istaknuo je i izuzetnu kvalitetu likera koje je imao priliku ocjenjivati na ovome događaju. Kaže, s takvom se još nije susreo.

Sve je iznenadila kvaliteta ovogodišnjih uzoraka. Naime, više od 60 ih je dobilo ocjenu 18 i više (zlato i veliko zlato). Zanimljivo je kako je apsolutni šampion natjecanja dobio maksimalnu ocjenu 20, po prvi puta otkad je međunarodnog ocjenjivanja rakija i likera u Zagrebu. Dokaz je to sve bolje proizvodnje rakija, likera, ali i ginova na ovim prostorima.

Predsjednik ocjenjivačke komisije doc. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj s Agronomskog fakulteta u Zagrebu naglasio je iznimnu kakvoću ovogodišnjih uzoraka, a dokaz toga su i samo dva odbačena uzorka. Ipak, naglasio je kako ima još puno prostora za napredak i kako se proizvođači moraju nastaviti educirati.

Dodjela priznanja održat će se u petak, 17. prosinca 2021 na Agronomskom fakultetu u Zagrebu (paviljon VI, dvorana VIA). Broj ljudi je ograničen te je za prisustvovanje potrebna važeća covid potvrda.

Sve nagrađene možete pronaći u dokumentu ispod teksta. 


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Rakije Likeri Ginovi Međunarodno ocjenjivanje Šampioni Kvaliteta Žestoka pića


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije