Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Noćnjak
  • 28.03.2015. 13:35

Tko sluša - taj bere! A tko ne - taj plače!

Na primjeru maslinika s Hvara gdje nije bilo primjene zaštite vidimo da je 79 posto plodova bilo pogođeno maslinovom muhom krajem rujna. U masliniku u Postirama gdje se primjenjivala zaštita bilo je napadnuto 16 posto ploda, rekao je savjetodavac Stanislav Štambuk.

  • 304
  • 60
  • 0

U 2014. godini ubrano je 8.840 tona maslina, skoro šest puta manje nego dvije godine prije kada je urod iznosio 49.520 tona. Podatci su to koje je iznijela na svom predavanju viša koordinatorica za hortikulturu pri Savjetodavnoj poljoprivrednoj službi Višnja Šimunović na Saboru maslinara i uljara održanom u sklopu 17. Noćnjaka Zadružnog saveza Dalmacije.

Ove brojke najbolje svjedoče o lošim maslinarskim rezultatima u prošloj godini. Serijom predavanja na Saboru analizirani su uzroci prošlogodišnje katastrofe za koju su krivi napadi štetnika, ali i sami maslinari ignoriranjem savjeta struke. Također iznesena su iskustva drugih mediteranskih zemalja u prevenciji napada štetnika i dane najave za nadolazeću maslinarsku godinu u kojoj će također biti klimatoloških prilika pogodnih za razvoj štetnika.

Pošast jednom u 100 godina

Ivana Dević - Ništa od predujma za EU projekte

Maslinov moljac, svrdlaš i na kraju maslinova muha tri su pošasti koje su napale maslinike. Pararlelno sa smanjenim urodom pali su i radmani ulja, kao i njegova kvaliteta. "Godina 2014. jedna je od najtežih maslinarskih godina u smislu gubitka ploda usljed napada štetnika masline", ocjena je koju je dala Šimunović.

Povijesni podaci otkrivaju kako su slični loši rezultati ostvareni prije sto godina, 1914. godine. Tada je sedam uzastopnih godina, od 1914. do 1921. godine, plod masline stradao od maslinove muhe, kako je kazao viši stručni savjetnik pri Savjetodavnoj službi u Splitsko- dalmatinskoj županiji Stanislav Štambuk.

Štambukovo predavanje i izvještaji s terena otkrivaju da su maslinari također jednim djelom krivi zbog loših rezultata. Čekalo se i kasnilo s berbom, pored uputa za ranijom berbom. "Svi su bili uljuljani, nespremni i nisu vjerovali koja im pošast prijeti", dio je izvještaja jednog savjetodavca s Korčule kojeg je citirao Štambuk. Struka je uistinu redovno slala obavijesti o pojavi štetnika s preporukama kojim sredstvima treba tretirati stabla, ali malo se tko na to osvrtao.

Nakon loše maslinarske godine, maslinari s

pažnjom upijaju riječi struke

"Greške u uzgoju na koje se moglo utjecati su nedovoljna i nepravilna primjena zaštitnih sredstava i nepoštivanja preporuka struke kako u smislu primjene zaštitnih sredstava tako i u smislu preporuke ranije berbe maslina. Onaj tko je slušao struku imao je manje štete. Na primjeru maslinika s Hvara gdje nije bilo primjene zaštite vidimo da je 79% plodova bilo pogođeno maslinovom muhom krajem rujna. U masliniku u Postirama gdje se primjenjivala zaštita bilo je napadnuto 16% ploda", rekao je Štambuk.

Maslinare čeka teško finale

Sve navedeno pokazuje kako će maslinari trebati sve više pažnje posvetiti svoji stablima. Prošla su vremena kada se na maslinu gledalo kao stablo kojem ne treba predavati (pre)veliku pažnju, kako ju je dovoljno proći motornom pilom i škarama te eventualno posvetiti pažnju korovu. Već na ovoj godini vidjet će se jesu li maslinari naučili nešto iz prošlogodišnjih iskustava. Prognoze za rujan su da će temperature i padaline biti iznad prosjeka, što će pogodovati razvoju četvrte, pete generacije maslinove muhe. Zbog toga struka već sada upozorava kako nas i ove godine očekuje teško finale maslinarske godine te kako treba biti na oprezu.

Ministar Jakovina - Hrvatski program ruralnog

razvoja je sljedeći na redu koji će usvojiti EK

Jedno od rješenja problema maslinara jest uspostavljanje sustava za rano alarmiranje od napada štetnika, što su inicirali u Zadružnom savezu u suradnji s Međunarodnim vijećem za maslinare. Predstavnik vijeća Jean-Louis Barjol prezentirao je sistem rada sličnih sustava u Španjolskoj, Francuskoj i Italiji. Njihova metoda temelji se na redovitom obilasku terena, unošenje podataka s terena u bazu podataka u koju se unose i podaci o vremenskim prilikama.

Sve skupa prolazi kroz matematički model koji daje ocjenu stanja i preporuku poljoprivrednicima. Sustav je to koji funkcinoira, ali pitanje je ima li Hrvatska financijske i tehnološke snage za njegovo uspostavljanje. U španjolskoj Andaluziji 700 tehničara obilazi maslinike i skuplja podatke za punjenje baze. U Hrvatskoj je priča drugačija. Jedan otočanin je jučer upozorio ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu kako ni ove godine neće biti maslina jer savjetodavci ne obilaze teren. Njegovo mišljenje podudara se razmišljanjem savjetodavaca kako su u posljednje vrijeme pretvoreni u uredske činovnike koji rade administrativne poslove, a sve manje radnog vremena ostaje za terenski obilazak gospodarstava.

Ništa od predujma za EU projekte

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina optimistično ja najavio kako je prihvaćanje programa ruralnog razvoja Hrvatske od strane Europske komisije gotova stvar. "U EU ima 118 programa ruralnog razvoja, odobreno je 27, a naš će biti 28", kaže Jakovina. Ivana Dević iz Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije kazala je kako poljoprivrednici koji se javljaju na raspisane natječaje mjere 4.1 i 4.2 ne mogu računati na predujam dok god EK ne prihvati hrvatski program ruralnog razvoja.

Hrvatska, točnije Split, bit će domaćin 8. međunarodnog maslinarskog simpozija koji će se održati iduće godine od 10. do 14. listopada, najavljeno je na Noćnjaku. Radi se o najvažnijem maslinarskom skupu na svijetu. Simpozij okuplja sve relevantne čimbenike u maslinarstvu te se raspravlja o stanju i smjeru razvoja svjetskog maslinarstva.


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Noćnjak Sabor maslinara Višnja Šimunović Maslina Maslinov moljac Maslinina muha Maslinin svrdlaš Savjetis truke Stanislav Štambuk Jean-Louis Barjol Padaline Temperatura Matematički model Tihomir Jakovina Program ruralnog razvoja


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/