Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ocjenjivanje kulena
  • 19.05.2023. 13:30
  • Osječko-baranjska, Branjin Vrh

Tko je šampion, a tko nosi zlato s 1. Nacionalnog ocjenjivanja kulena u Baranji?

Preko 30 proizvođača ove mesne delicije sudjelovalo je na 1. Nacionalnom ocjenjivanju.

Foto: Udruga proizvođača kulena
  • 1.030
  • 66
  • 1

U sklopu Festivala kulena u Baranji održano je i 1. Nacionalno ocjenjivanje ove slavonske delicije. Na njemu je sudjelovalo preko 30 proizvođača iz cijele Hrvatske.

Stručnu ocjenjivačku komisiju predvodio je prof.dr.sc. Krešimir Mastanjević s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku koji je iznimno zadovoljan visokom kvalitetom.

Zlatnu medalju osvojio je 21 kulen, a najveći broj bodova i titulu šampiona zaslužio je onaj s OPG-a Barić iz Narda. Zvonko Barić, poznati majstor ove delicije koji je do sada osvojio brojne šampionske titule na slavonskim i baranjskim kulenijadama tako je postao i nacionalni šampion.

"U ovoj proizvodnji sam već 30 godina i ponosan sam što dolazim iz valpovačkog kraja koji je postao poznat po izvrsnim proizvođačima kulena", kazao je Barić dodavši da je za njega svako priznanje poticaj za daljnji rad.

"Ovo mi je posebno važno jer su mi ljudi koji znaju što je kulen dodijelili titulu šampiona. Mislim da je izuzetno važno da se kulenari okupljaju na ovakvim mjestima i međusobno izmjenjuju iskustva kako bismo svi bili što bolji", zaključio je.

Tko su sve dobitnici medalja?

Dobitnici zlatnih medalja su: OPG Barić, OPG Ivica Brkić, Panonis d.o.o.., Balkan Lov d.o.o., OPG Rupčić Marijan, OPG Nikola Barišić, OPG Novosel Slađan, OPG Josip Job, OPG Slobodan Stanković, OPG Slavica Eling, Drčić d.o.o., Jelović Ilija, Belje Plus d.o.o., OPG Jovica Zuber, OPG Sabljak, OPG Milorad Stojković, OPG Vlado Ferbežar te OPG Damir Perak.

Predstavnici udruge Baranjski kulen ovo ocjenjivanje, festival vide kao priliku za umrežavanje i razmjenu iskustava između kulenara te promociju ovog proizvoda kao jedinstvenog u Hrvatskoj i regiji.

Za osvajače šampionske titule i zlatnih medalja udruga Baranjski kulen i Turistička zajednica Baranje su izradile posebnu markicu festivala koju će dobitnici moći koristiti na svojim proizvodima, društvenim mrežama i ostalim promotivnim aktivnostima.

Proizvodnju maknuti iz sive zone

Dr.sc. Krešimir Mastanjević, predsjednik ocjenjivačke komisije, naglasio je da je cilj svakog ocjenjivanja kakvoće prvenstveno standardizacija kvalitete proizvoda. Ključni preduvjet za sudjelovanje u ovom ocjenjivanju je registracija proizvođača čime se ispunjavaju osnovni zakonski uvjeti i osigurava kontinuirana proizvodnja.

Proizvodnju bi trebalo potpuno maknuti iz sive zone u kojoj registrirani proizvođači imaju nelojalnu konkurenciju pa ovo ocjenjivanje promovira i uređenu i zakonsku proizvodnju kulena koja se plasira na tržište.

"Kao eno gastro destinacija Baranja treba koristiti sve svoje specifičnosti koje su važan motivator posjete destinacije i zato smo pokrenuli projekt Festival kulena na kojem ćemo ga promovirati, okupiti sve proizvođače i ljubitelje", kazao je Matej Perkušić, direktor TZ Baranje.

Ove godine je festival podijeljen na proljetni i jesenski dio, gdje je u proljetnom dijelu fokus na ocjenjivanju kakvoće kulena, a jesenski dio će biti namijenjen široj javnosti.


Tagovi

Krešimir Mastanjević Zvonko Barić Matej Perkušić Baranjski kulen Ocjenjivanje Festival kulena


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo